Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-01-19 14:10


Beslut regionstyrelsen 19 januari 2010

Gröna Rehab-verksamheten permanentas


Gröna Rehab arbetar med rehabilitering i trädgårdsmiljö och vänder sig till personer som har eller är i riskzonen för att få en stressrelaterad sjukdom. Verksamheten bygger på forskningsbaserad kunskap om trädgårdens och naturens goda förmåga att ge återhämtning och stressreduktion. Gröna Rehab erbjuder en arbetsinriktad rehabilitering. Målet är att deltagarna efter rehabiliteringstidens slut ska återgå i aktivitet igen. I behandlingsteamet finns trädgårdsmästare, biolog, sjukgymnast, psykoterapeut och arbetsterapeut. Verksamheten har drivits som ett projekt sedan 2006.

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att Gröna Rehab blir en permanent verksamhet med Göteborgs Botaniska trädgård som huvudman. Samtidigt föreslås regionfullmäktige att från 2011 beakta finansieringen av verksamheten inom den budgetram miljönämnden tilldelas.

För egen del beslutade regionstyrelsen, under förutsättning av regionfullmäktiges beslut, att finansiera verksamheten Gröna Rehab med tre miljoner kronor under 2010.

Regionen förordar mindre zon för trängselskatter i Göteborg

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom yttrandet över förslag om trängselskattesystem som kan införas i Göteborg. Västra Götalandsregionen ställer sig i första hand bakom det så kallade blå alternativet som innebär en mindre zon runt centrala Göteborg jämfört med det gröna alternativet.

Även om Västra Götalandsregionen förordar det blå alternativet framgår att båda alternativen kan uppfylla avtalskraven. Men det blå alternativet bidrar bäst till att minska trängseln och miljöpåverkan.

Förslaget innebär cirka 40 betalstationer där en avgift på tio kronor betalas vardagar mellan klockan 06.30 och 18.30. Övrig tid ska det inte vara någon avgift och maximal trängselskatt per dygn förslås bli 60 kronor. Båda alternativen bedöms kunna generera tillräckliga intäkter för att finansiera 12 av de totalt 30 miljarder som bör investeras för en bättre infrastruktur. 

Regionstyrelsens övriga beslut i korthet samt reservationer och länkar till partierna.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF