Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-01-19 14:10


Regionstyrelsens beslut 19 januari i korthet


Ny styrelse för Agnesbergs Folkhögskola

Efter att under en försöksperiod mellan 2007 och 2009 bedrivits som en filial till Göteborgs Folkhögskola är Agnesbergs Folkhögskola från och med 1 januari Västra Götalandsregionens sjunde folkhögskola. Det är Sveriges enda folkhögskola för romer. Inte bara eleverna utan även stor del av personalen på skolan är romer.
Regionstyrelsen anser att skolan bör organiseras på samma sätt som Västra Götalandsregionens övriga folkhögskolor och föreslog därför att regionfullmäktige inrättar en styrelse för folkhögskolan samt att Västra Götalandsregionens reglemente för folkhögskolor ska gälla.

Styrelsen för handikappverksamheten byter namn

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att styrelsen för handikappverksamheten byter namn till ”Styrelsen för habilitering & hälsa.”

Försäljning av aktier i Turismens Utredningsinstitut AB

Regionstyrelsen föreslog att regionfullmäktige tillåter Västsvenska Turistrådet att sälja hela sitt innehav, 35 procent, av aktier i Turismens Utredningsinstitut AB till Handels Utredningsinstitut AB under förutsättning att övriga ägare fattar motsvarande beslut.

Framställningar från primärvården om att använda eget kapital

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att primärvårdsförvaltningarna ska få använda eget kapital om sammanlagt 15,8 miljoner kronor. Pengarna ska användas till uppgradering av primärvårdens vårdinformationssystem, PMO.

Försäljning av parkeringsdäck vid Sahlgrenska sjukhuset

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att det nyuppförda parkeringsdäcket vid Sahlgrenska sjukhuset ska säljas till Göteborgs Stads Parkerings AB för bokfört värde, cirka 110 miljoner kronor, och därefter hyras tillbaka. Hyran ska innefatta kapitalkostnader, drift, underhåll samt arrendeavgift inklusive fastighetsskatt och kommer att betalas från de intäkter som parkeringsavgifterna ger.

Regler för framtida användning av eget kapital inom primärvården

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att reglerna för användning av eget kapital inom primärvården justeras enligt följande:

  • primärvårdsverksamhetens egna kapital delas upp mellan VG Primärvård och verksamheter utanför VG Primärvård
  • det nuvarande kravet på godkännande från regionstyrelsen för att få använda eget kapital tas bort från och med 2011
  • för verksamhet som omfattas av VG Primärvård tas begränsningsregeln om att det egna kapitalet får vara maximalt 2 procent av regionersättningen bort. Detta gäller för det egna kapital som upparbetats från och med 2010.

Försäljning av fastigheter testamenterade till Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att fastigheten Skogome 2:235 ska säljas. Fastigheten har testamenterats till Sahlgrenska Universitetssjukhuset som ett bidrag till barncancerforskningen vid sjukhuset.

Regionen vill leasa ambulanshelikopter

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att öka investeringsramen för 2010 med 52 miljoner kronor för att kunna leasa den nya ambulanshelikoptern. För att uppfylla kraven från den europeiska luftfartsmyndigheten och Västra Götalandsregionens krav på ambulanshelikopter har en ny helikopter beställts. Helikoptern är begagnad och ska byggas om. Västra Götalandsregionen kommer att bemanna helikoptern med vårdpersonal samt leasa helikoptern. Diskussioner pågår med andra huvudmän med helikoptrar och styrelsen menade att regionen ska verka för att en nationell samordning av räddnings-/ambulanshelikoptrar.

Gröna Rehab-verksamheten permanentas

Gröna Rehab är ett projekt som sedan 2006 arbetar med rehabilitering i trädgårdsmiljö för personer som har eller är i riskzonen att få en stressrelaterad sjukdom. Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige att Gröna Rehab blir en permanent verksamhet med Göteborgs Botaniska trädgård som huvudman.

Se separat pressmeddelande...

Motion om samordning av utrustning som kan användas som bistånd

Sedan två år tillbaka har Västra Götalandsregionens bolag Sahlgrenska International Care arbetat med att samordna insamlingen av utrangerad sjukvårdsutrustning till internationellt bistånd. Verksamheten har hittills skett i projektform. Karin Greenberg (C) föreslår i en motion till regionfullmäktige att projektet ska permanentas. Sedan motionen lämnats in har regionstyrelsen beslutat att projektet ska permanentas. Regionstyrelsen föreslog därför att motionen ska anses vara besvarad.

Motion om samarbete med kommunerna om de unga hälsa

Regionstyrelsen beslutade att ärendet om motionen från Sören Kviberg (V) och Jan Alexandersson (V) utgår.

Motion om bärbara datorer till förtroendevalda

Regionstyrelsen beslutade att ärendet om motionen från Goran Meriwani med flera (S) återremitteras.

Motion om att ge sjukgymnaster rätt att sjukskriva patienter

Pär Lundqvist (FP) föreslår i en motion till regionfullmäktige att på försök ge utvalda sjukgymnaster rätt att sjukskriva patienter. Regionstyrelsen föreslog att motionen ska avslås och hänvisade bland annat till att en motsvarande motion på nationell nivå avslogs av Riksdagen samt att det är bättre att regionalt satsa på att utveckla sjukskrivningsprocessen så att sjukskrivande läkare i större grad använder sig av sjukgymnaster och andra professioner för att göra bedömningar vid sjukskrivningar.

Motion om att kartlägga risker med avgaser i sjukhusens friskluftintag

Regionstyrelsen beslutade att motionen från Göran Larsson (MP) och Ingrid Bergman (MP) återremitteras.

Medlemskap i europeisk turismutveckling

Regionstyrelsen beslutade att söka medlemskap i NECSTouR som är en Europeisk regionorganisation för hållbar turismutveckling. Årskostnaden är 2000 EUR.

Principer och riktlinjer för reklam, sponsring med mera

Regionstyrelsen fastställde ett regiongemensamt styrdokument med generella principer och riktlinjer för reklam, sponsring, med mera. Dokumentet gäller för Västra Götalandsregionens verksamheter, förvaltningar, kanslier och sekretariat samt inom bolag som ägs eller drivs av Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen fastställde samtidigt Västra Götalandsregionens definition av begreppet sponsring och gav kulturnämnden, regionutvecklingsnämnden och miljönämnden i uppdrag att fastställa preciserade riktlinjer för respektive egen verksamhet utifrån de generella riktlinjerna.

Västra Götalandsregionen i Almedalen även 2010

Regionstyrelsen beslutade medverka i Almedalsveckan även i år. Det blir fjärde gången Västra Götalandsregionen medverkar. Styrelsen ställde sig också bakom den förslagna inriktningen och avsatte för egen del 250.000 kronor.

Utvidgning Samordningsförbundet i Skövde

Regionstyrelsen beslutade att fasställa förslaget till förbundsordning för Samordningsförbundet SkövdeHjoTiBorg.

Nya riktlinjer för strokesjukvården

Regionstyrelsen beslutade att de uppdaterade nationella riktlinjerna för strokesjukvården ska implementeras enligt förslag.

Fortsatt nationellt IT-samarbete

Regionstyrelsen beslutade att bidra med 45 miljoner kronor per år till landstingens IT-samarbete under 2010-2012. Pengarna går till att utveckla IT-tjänster för allmänhet, patienter och vårdpersonal som landstingen och regionerna är överens om att utveckla gemensamt. Ett exempel är sjukvårdsrådgivningssajten 1177.se.

Regionen förordar mindre zon för trängselskatter i Göteborg

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom yttrandet över förslag om trängselskattesystem som kan införas i Göteborg. Västra Götalandsregionen ställer sig i första hand bakom det så kallade blå alternativet som innebär en mindre zon runt centrala Göteborg jämfört med det gröna alternativet.

Se separat pressmeddelande...

Kritik mot Vägval för filmen

Regionstyrelsen beslutar att ställa sig bakom förslaget till yttrande från kulturnämnden över regeringens betänkande ”Vägval för filmen”. Yttrandet kritiserar flera delar i betänkandet. Bland annat påpekas att utredningen defensivt backar inför möjligheterna att skapa ett nytt breddat filmavtal.

Kristdemokraterna och moderaterna reserverade sig mot beslutet till förmån för kristdemokraternas yrkande.

Möjligheter till samordningsförbund över länsgränser

Regionstyrelsen beslutade att lämna yttrande till regeringen över ”Möjlighet att bilda samordningsförbund över länsgränser”. Förslaget till yttrande kommer från folkhälsokommittén och pekar på att sådana möjligheter innebär en utveckling av möjligheterna till finansiell samordning utifrån lokala initiativ.

Yttrande över planeringssystem för infrastrukturen

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande till Trafikverken över förslaget till nytt planeringssystem för transportinfrastrukturen. Trafikverken består av Banverket, Vägverket, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen.

Köp av Göteborg Rågården

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige besluta att fastigheten Göteborg Rågården ska köpas med tomträtt för byggande av rättspsykiatrisk vårdbyggnad.


 

Kommentarer kring besluten i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbsidor.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, eller
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF