Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-02-19 17:00


Historisk satsning på specialistutbildning till sjuksköterskor


Västra Götalandsregionen satsar 90 miljoner kronor på specialistutbildning för sjuksköterskor i bristyrken. Genom att inrätta så kallade utbildningstjänster kan sjuksköterskor specialistutbilda sig med bibehållen lön.
Beslutet är ett historiskt steg för att trygga den framtida kompetensförsörjningen i sjukvården, säger Sören Kviberg (V), ordförande i personalutskottet.
Beslutet att inrätta utbildningstjänster fattades av Västra Götalandsregionens personalutskott på tisdagen.
I Budget 2013 finns det en satsning på specialistutbildning för sjuksköterskor i bristyrken; 15 miljoner kronor avsätts år 2013, 30 miljoner 2014 och 45 miljoner 2015.

Utvecklar konceptet

Västra Götalandsregionen utvecklar nu konceptet med utbildningstjänst i större skala jämfört med vad andra landsting har provat tidigare. Detta betyder att specialistsjuksköterskeutbildning på halvfart varvas med ordinarie arbete och dessutom att vidareutbildningen sker med bibehållen lön.
Genom utbildningstjänsterna bedömer sjukhusen och delar av primärvården att man kan planera kompetensförsörjning mer långsiktigt, sjuksköterskan är efter utbildningen introducerad på arbetsplatsen och väl förankrad i verksamheten.
–Jag är mycket glad över det beslut som vi idag tagit i personalutskottet då detta är en fråga som vi från vårt parti drivit under en längre tid. Detta kommer att ge fler sjuksköterskor möjlighet att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska, säger Gunilla Levén (M), vice ordförande i personalutskottet.

Bibehållen lön

Personalutskottets har beslutat att denna satsning på specialistutbildning för sjuksköterskor inom bristområden skall genomföras med bibehållen lön under utbildningstjänstens studiedel. Uppföljning skall göras efter ett år i syfte att identifiera behov av förbättringar och utveckling av modellen.
Upplägget ser ut så här: En sjuksköterska söker parallellt utbildningstjänst samt  specialistsjuksköterskeutbildning vid högskolan. Förutsättning för att arbetsgivaren skall erbjuda utbildningstjänst är att sjuksköterskan har antagits och påbörjat en reguljär specialistutbildning.

Upplägget med identifierade utbildningstjänster för sjuksköterskor är något nytt och målsättningen är att detta upplägg på sikt skall bidra till att säkra kompetensförsörjning av specialistsjuksköterskor inom bristområden.
Det är viktigt att uppmärksamma att det under planperioden kommer att finnas sjuksköterskor som läser specialistutbildning enligt utbildningskonceptet och sjuksköterskor som läser med nuvarande regelverk om utbildningsförmåner.



Kontaktperson: Sören Kviberg, ordförande personalutskottet, 0703 083350
Gunilla Levén, vice ordförande personalutskottet, 0703 053202 Karin Odhnoff, personaldirektör, 0702 815025


Läs meddelandet som PDF