Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-10-26 14:00


Beslut i regionstyrelsen 26 oktober

Ingen skattehöjning och kulturpass ska utredas


På regionstyrelsens sista sammanträde med nuvarande ledamöter behandlades bland annat nästa års skattesats och en motion om att införa ett kulturpass i Västra Götaland. Båda ärendena ska avgöras av regionfullmäktige. Den 2 november väljer regionfullmäktige ny regionstyrelse som sammanträder för första gången den 16 november.

Oförändrad skattesats för Västra Götalandsregionen

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att skattesatsen för nästa år ska vara oförändrad, 10 kronor och 45 öre. Det gör att skattesatsen är oförändrad sedan 2005 då den höjdes från 10 kronor och 25 öre.

Ja till motion om kulturpass

Conny Brännberg (KD) förslår i en motion att möjligheterna till ett kulturpass i Västra Götaland ska utredas. Regionstyrelsen beslutade förslå regionfullmäktige att bifalla motionen genom att möjligheterna till ett kulturpass utreds.

Kulturpasset ska möjliggöra för barn och föräldrar att tillsammans utnyttja det stora kulturutbud som Västra Götaland kan erbjuda. Det kan innebära att familjer för en viss summa pengar kan köpa ett årskort som laddas med ett antal upplevelser samt fritt inträde på några av Västra Götalandsregionens kulturarrangemang.

För ungdomar kan kulturpasset vara en del av fritidskortet och berättiga till studentrabatter och fria inträden. Passen kan också vända sig till nyinflyttade i Västra Götaland.

Den huvudsakliga tanken med kulturpasset är att man ska betala för sitt pass men att det utformas med någon typ av bonussystem så att man kan samla poäng att lösa in vid framtida kulturbesök.

I motionen föreslås också att kulturpasset ska tas fram i samarbete med Västtrafik. Tanken är att även resan till kulturupplevelsen ska vara rabatterad.

Läs regionstyrelsens alla beslut i korthet…

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S), 0706-81 79 10, eller vice ordförande Johnny Magnusson (M), 0730-98 48 00. Presstjänsten: Kjell Foss, 0702-41 52 88, eller Niclas Samsioe, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF