Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-10-26 14:00


Regionstyrelsens beslut i korthet den 26 oktober 2010


FULLMÄKTIGEÄRENDEN (ärenden som beslutas av regionfullmäktige)

Oförändrad skattesats för Västra Götalandsregionen

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att skattesatsen för nästa år ska vara oförändrad, 10 kronor och 45 öre. Det gör att skattesatsen är oförändrad sedan 2005 då den höjdes från 10 kronor och 25 öre.

Köpeavtal för Vita huset – utgick

Ärendet om köpeavtal avseende fastigheten kallad Vita huset vid Gullbergsvass i Göteborg utgick. Ärendet kommer att behandlas vid ett kommande sammanträde. 

Underlag till Regional kulturplan 2011-2012

Regionstyrelsen beslutade godkänna underlaget till Regional kulturplan 2011-2012. Genom den regionala kulturplanen förstärker Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland inflytandet och ansvaret för fördelningen av statliga bidrag till kulturområdet. Det gör att möjligheten till regionala prioriteringar och variationer ökar.

De verksamheter som ska ingå i den nya modellen för fördelning av bidrag till kulturverksamheter är:
• Professionell teater-, dans- och musikverksamhet
• Regional museiverksamhet
• Konst- och kulturfrämjande verksamhet
• Regional arkivverksamhet
• Filmkulturell verksamhet
• Regional biblioteksverksamhet

I samverkan med nationella nivån vill Västra Götalandsregionen diskutera Filmens framtidsformer, Trappan, Dansområdet, Musik Direkt, Kulturarvsområdet, Den samtida musiken, El Sistema, Interkulturell pedagogik, En plattform för ungas delaktighet, Nationell plattform för arkitektur med fokus på barn och ungdomars deltagande, Ett tidskriftscentrum, Bild och formområdet

Underlaget till regional kulturplan har tagits fram tillsammans med kommunernas företrädare och kulturverksamheter.

Läs kulturnämndens pressmeddelande…

Motion om åtgärdsplan för att nå miljömålen

Birgitta Losman (MP) förslår i en motion att det tas fram en samlad åtgärdsplan för att nå de regionala miljömålen. Regionstyrelsen föreslår fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad eftersom man redan inlett samtal med länsstyrelsen om ett samarbete kring åtgärdsarbetet.

Införande av kulturpass ska utredas

Conny Brännberg (KD) förslår i en motion att möjligheterna till ett kulturpass i Västra Götaland ska utredas. Kulturpasset ska ge rabatter och fria inträden och om det är möjligt även kopplas till rabatter med Västtrafik för resan till kulturupplevelser. Regionstyrelsen beslutade förslå regionfullmäktige att bifalla motionen genom att möjligheterna till ett kulturpass utreds.


STYRELSEÄRENDEN (ärenden som beslutas av regionstyrelsen)

Detaljbudget för fullmäktige och styrelse utgick

Ärendet om detaljbudget för regionfullmäktige och regionstyrelen utgick och kommer att behandlas på kommande sammanträde med regionstyrelsen.

Införande av regiongemensam IT-plattform

Regionstyrelsen beslutade bevilja servicenämnden ett regionlån på 75 miljoner kronor för finansiering av införandet av en gemensam IT-plattform. Den totala projektkostnaden ligger på 90 miljoner kronor och besparingen beräknas om några år bli närmare 19 miljoner per år.

Idag finns åtta olika klientmiljöer med splittrade driftmiljöer som är mycket resurs- och kostnadskrävande att underhålla. Västra Götalandsregionen står inför ett antal stora nationella initiativ som kräver en enhetlig IT-miljö för att samarbetet ska fungera och implementering av nationella projekt ska vara möjliga. Genom en gemensam IT-plattform kan nationella tjänster implementeras och en nationell IT strategi genomföras.

Finansiering av förstärkning av inköpsverksamheten

Regionstyrelsen beslutade öka det årliga regionbidraget till inköpsverksamheten med tio miljoner kronor. Genom samordnade inköp finns möjligheter till stora besparingar för Västra Götalandsregionen och större möjlighet att följa lagen om offentlig upphandling.

Återremiss om justering av regionbidrag

Regionstyrelsen beslutade att återremittera ärendet om justering av överföring av regionbidrag avseende intäktsfinansiering av tjänster till de centrala kanslierna.

Ombyggnad av datahallar

En undersökning visar att det behövs investeringar på 60 miljoner kronor för att öka säkerheten i Västra Götalandsregionens datahallar och serverrum. Regionstyrelsen beslutade att investeringen ska prövas i beredningen av investeringsplanen för åren 2011-2013.

Eget kapital till klimatstrategin

Regionstyrelsen beslutade att miljönämnden får använda det egna kapitalet på närmare 1,2 miljoner kronor för klimatarbete. Pengarna ska användas till att initiera och driva överenskommelser med olika aktörer för att ta tillvara den utveckling som skett för ett brett införande av klimatstrategin i Västra Götaland.

Närmare en miljon till Skara skolscen

Stiftelsen Skara skolscen har ett driftunderskott på 2,8 miljoner kronor. Från och med i höst drivs den eftergymnasiala utbildningen av Folkuniversitetet men de kräver att underskottet regleras. Regionstyrelsen beslutade att ge Skara skolscen 900.000 kronor för att täcka underskottet under förutsättning att Skara kommun bidrar med motsvarande belopp. Resterande delen av underskottet reglerar stiftelsen själv.

Ståndpunkter angående EU:s sammanhållningspolitik efter 2013

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till Västra Götalandsregionens ståndpunkter angående EU:s sammanhållningspolitik 2014-2020. Ståndpunkterna är tolv till antalet och innebär bland annat att sammanhållningspolitiken ska omfatta alla Europas regioner och att Mål 2 behålls och utvecklas.

Nya förbundsordningar för samordningsförbund

Regionstyrelsen fastställde förslaget till förbundsordning för Samordningsförbundet Bollebygd, Mark, Svenljunga och för Samordningsförbundet Ulricehamn-Tranemo under förutsättning att övriga medlemmar i förbunden fattar motsvarande beslut.

Yttrande över fördelningsmodell för statsbidrag till folkhögskolor

Regionstyrelsen beslutade avge yttrande över förslag till ny fördelningsmodell för statsbidrag till folkhögskolor enligt kulturnämndens förslag.

Väneterpartiet reserverade sig mot förslaget till förmån för eget yrkande.

Regionstyrelsens handlingar... 


Kommentarer till dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas hemsidor…



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S), 0706-81 79 10, eller vice ordförande Johnny Magnusson (M), 0730-98 48 00. Presstjänsten: Kjell Foss, 0702-41 52 88, eller Niclas Samsioe, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF