Från 2008 får Institutet för stressmedicin (ISM) ett permanent uppdrag och blir en egen enhet inom Västra Götalandsregionen. Institutet ska bidra till att minska psykisk ohälsa, bedriva forskning och föra ut erfarenheter och kunskaper inom sitt område. Sammantaget skapar detta förutsättningar att göra Västra Götalandsregionen till förebild vad gäller hälsofrämjande arbetsplatser och behandling av stressrelaterad ohälsa.
- Stress och stressrelaterad ohälsa är ett stort hälsoproblem och det känns väldigt stimulerande att Institutet för stressmedicin får ett så tydligt uppdrag. Vi kan bygga vidare på det vi gjort under fem år och dessutom bredda verksamheten, säger Gunnar Ahlborg VD för Institutet för stressmedicin.
Institutets fokus har hittills mest legat på psykisk ohälsa relaterad till stress. Nu kan man börja se mer på andra sjukdomar som har samband med stress, som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Här finns redan etablerade kontakter med forskargrupper på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Nu får vi möjlighet att planera mer långsiktligt. Uppföljning och utvärdering av forskning och arbetssätt tar tid och det här beslutet ger oss den stabilitet som behövs, säger Gunnar Ahlborg.
ISM drivs sedan det bildades som ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan. Regionstyrelsens beslut innebär att institutet blir en självständig enhet och att verksamheten till största delen finansieras av Västra Götalandsregionen. Budgeten för 2008 kommer att uppgå till 15,5 miljoner kronor.
- Västra Götalandsregionen är en stor arbetsgivare med sina drygt 50 000 anställda och verksamheten vid Institutet för stressmedicin kommer att vara betydelsefull när det gäller vårt arbete för en god arbetsmiljö. Institutets inriktning har från början varit att forskning och praktiskt arbete ska gå hand i hand och det ger oss möjligheter att hitta nya arbetssätt, samtidigt som det blir ett lärande i vården, säger regiondirektör Johan Assarsson.
Mer information på institutets webbplats:
http://www.stressmedicin.com/
Delårsrapport för regionfullmäktige och regionstyrelsen för augusti 2007
Regionstyrelsen godkände delårsrapporten som redovisar en årsprognos på plus 62 miljoner kronor regionstyrelsens och regionfullmäktiges verksamheter.
Ändrade reglementen
Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att fastställa förändringar i reglementena för kommittéerna för etikfrågor, folkhälsofrågor och handikappfrågor samt för styrelsen för Botaniska trädgården.
Ändrade arbetsuppgifter för regionstyrelsens utskott
Regionstyrelsen beslutade återerremittera ärendet om ändrade uppgiftsområden för hälso- och sjukvårdsutskottet, ekonomiutskottet och personalutskottet.
Ny delegationsordning för regionstyrelsen
Regionstyrelsen beslutade årerremittera ärendet.
Ny ordning för budgetprocessen och beställarprocessen
Regionstyrelsen godkände förslaget till ny ordning för budgetprocessen och beställningsprocessen. Beslutet innebär en synkronisering i tid och att hela processen sker tidigare under året.
Regionkansliet ska arbeta in de nya principerna i en reviderad tid- och aktivitetsplan för planering och uppföljning för 2008.
Hälso- och sjukvårdsnämnden Mellersta Bohuslän får inte använda överskott från Beställarförbundet 4S
Regionstyrelsen beslutade att regionens andel av Beställarförbundet 4S egna kapital inte överförs till hälso- och sjukvårdsnämnden Mellersta Bohuslän. Pågående projekt och verksamheter får finansieras inom nämndens budget. Kristdemokraterna ville låta överföra kapitalet från 4S till nämnden och reserverade sig därför mot beslutet
Hälso- och sjukvårdsnämnden i Nordöstra Göteborg får inte använda eget kapital
Hälso- och sjukvårdsnämnden Nordöstra Göteborg har bett att få disponera knappt fyra miljoner av eget kapital. Regionstyrelsen avstyrkte och påpekar att nämndens ekonomi är god och att man bör undersöka möjligheterna att finansiera de tänkta projekten inom respektive års budget. Kristdemokraterna ville låta nämnden använda det egna kapitalet och reserverade sig därför mot beslutet.
Ledamöter till lokalstyrelsen för SOS Alarm Göteborg
Regionstyrelsen beslutade tacka nej till erbjudandet om att utse ledamöter till SOS Alarms styrelse. Istället kommer man att tillskriva SOS Alarm om att starta en dialog för att för att hitta andra samarbetsformer.
Förslag till Socialfonden i Västsverige 2007-2013
Regionstyrelsen godkände den regionala ESF-planen för Västsverige (ESF - Europeiska socialfonden i Sverige). Planen överlämnas till Svenska ESF- rådet som kommer att fastställa den slutliga versionen i november 2007.
Läs beslutshandlingarna till regionstyrelsens sammanträde
Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas hemsidor:
Socialdemokraterna Västra Götaland
Folkpartiet Västra Götaland
Centerpartiet Västra Götaland
Moderaterna Västra Götaland
Vänsterpartiet Västra Götaland
Kristdemokraterna Västra Götaland
Miljöpartiet Västra Götaland
Sjukvårdspartiet Västra Götaland