Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-08-31 10:30


Jämförelser av cancersjukvården bra för vårdens utveckling


För första gången har Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting presenterat öppna jämförelser av cancersjukvårdens kvalitet och effektivitet. Västra Götalandsregionen ligger i flertalet jämförelser nära genomsnittet för Sverige men resultaten varierar inom regionen.


Rapporten bygger på de tio vanligast förekommande cancersjukdomarna och där redovisas bland annat jämförelser av medicinska resultat hämtade från de nationella kvalitetsregister som stöds av Regionala cancercentra och patienterfarenheter både mellan och inom landstingen. Sammanfattningsvis visar rapporten att den relativa femårsöverlevnaden ökat under den senaste 20-årsperioden upp till 68 procent för kvinnor och 70 procent för män.

Väntetider och rutiner varierar

Västra Götalandsregionen ligger i flertalet jämförelser nära genomsnittet för Sverige. Goda resultat uppnås bland annat när det gäller omhändertagandet av maligna melanom där regionen lyckas väl med tidig upptäckt, korta väntetider till läkarbesök och överlevnad. Goda resultat uppnås också när det gäller diagnostisk utredning illustrerat av antal undersökta lymfkörtlar vid tjock- och ändtarmscancer och lågt antal av skelettscintigrafi vid prostatacancer.

Generellt konstateras dock att väntetiderna för utredning och behandling är för långa. Väntetiderna förklaras till del av flaskhalsproblem vid de patologiska undersökningarna.

Även behandlingsrutinerna varierar i regionen. Andelen patienter som får behandling i blåsan med cytostatika är för låg vid vissa av sjukhusen. Behandling för lokalt avancerad prostatacancer varierar också inom regionen. Resultat för indikatorer som redovisas på sjukhusnivå för tjock- och ändtarmscancer visar att säkerheten i den opererande verksamheten kan förbättras, omoperationer och komplikationer förekommer i högre andel vid några av sjukhusen än vid andra sjukhus i och utanför regionen.

Lägre läkemedelskostnader

Kostnaderna för läkemedel ligger lägre i Västra Götalandsregionen än i riket. En genomgång under våren tyder på att restriktiviteten uppfattas som motiverad och att det snarare kan röra sig om en överanvändning i andra regioner. Detta utesluter inte att det finns ett fortsatt behov av att värdera och kontrollerat införa nya läkemedel med de rutiner som regionen har beslutat.

Bra underlag för verksamhetsutveckling

- Öppna jämförelser av medicinska resultat är ett bra underlag för verksamhetsutveckling i hälso- och sjukvården. Det är också ett bra komplement till vår egen årliga verksamhetsanalys. Det är glädjande att vi nu fått tillgång till en samlad jämförelse av cancervårdens resultat, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

- Sedan en tid tillbaka pågår ett arbete genom Regionalt cancercentrum och de regionala vårdprocessgrupperna med att utvärdera och utveckla cancersjukvården. Nu ska vi ta till oss resultaten och analysera dem ordentligt såväl på regionnivå som på sjukhusnivå, avslutar Ann Söderström .
 



Kontaktperson: Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77
Nils Conradi, Regionalt cancercentrum väst, 0707-806308


Läs meddelandet som PDF