Ett regionalt kompetenscentrum för våldutsatta kvinnor inrättas i Göteborg nästa år. Vårdpersonalen möter ofta våldtagna och misshandlade kvinnor och därför ska personalens kompetens ökas för ett bättre bemötande och omhändertagande. Det beslutade regionstyrelsen på sitt sammanträde idag.
Primärvården Göteborg blir huvudman för Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer som ska vara igång efter nyår. Placeringen blir vid Kungshöjds vårdcentral i centrala Göteborg men centrumet ska jobba med hela regionen som bas.
- Det finns många i regionen som i flera år arbetet med dessa frågor på ett utmärkt sätt men nu får vi möjlighet att sprida kunskapen till alla vårdgivare och därmed erbjuda ett professionellt omhändertagande överallt i regionen, säger Marianne Melkersson, projektansvarig och jämställdhetssamordnare.
Mäns våld mot kvinnor de har en nära relation till, är ett omfattande folkhälsoproblem med sociala, psykologiska och hälsomässiga konsekvenser. Våldet utgör också ett hinder för jämställdhetens utveckling. Var tionde kvinna har blivit utsatt för våld av sin nuvarande partner och antalet polisanmälningar ökar stadigt.
Personalen inom sjukvården möter i stor utsträckning kvinnor som våldtagits och misshandlats men uppmärksammar ofta inte att kvinnorna blivit utsatta för våld. Personalen måste våga fråga och även veta att det finns möjligheter till ett professionellt omhändertagande. Dessutom behöver barn som upplevt våld mot ena föräldern hjälp liksom de våldsutövande männen.
Huvuduppgiften för det regionala kompetenscentret som nu inrättas är att utveckla metoder om bemötande och omhändertagande i vården av våldutsatta kvinnor. Vidare ska centret sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor till sjukvårdspersonal och andra berörda personalkategorier. Förutom kunskapsspridning och metodutveckling ska kompetenscentrum ge konsultation, utveckla samverkan och preventivt arbete samt bedriva och stimulera forskning inom området.
Regionfullmäktige har sedan tidigare avsatt tio miljoner kronor till skapande av ett kunskapscentrum.
Rapport
Investeringar för drygt 1,7 miljarder nästa år
Regionstyrelsen beslutade fastställa investeringsplanen för åren 2008-2010. Beslutet innebär att nästa år kommer totalt 1754 miljoner att investeras i fastigheter och utrustning. Totalt anger planen investeringar för 5162 miljoner kronor under tre år. Investeringsplanen omfattar samtliga investeringar, både de som ryms och beslutas inom utförarnas utrymmen och de som ryms och beslutas inom regionstyrelsens utrymme.
Investeringar som ingår i investeringsplanen är de som beslutats och pågår enligt följande: Ny vårdbyggnad på SU/Sahlgrenska, inom Skaraborgs sjukhus etapp 3-4 i Lidköping samt i barn- och ungdomscenter i Mariestad, ny vårdbyggnad inom Södra Älvsborgs sjukhus samt en ombyggnad av elevhem vid Grebbestad folkhögskola.
Utöver de pågående projekten enligt ovan ingår i investeringsplanen ett antal projekt. Dessa avser främst nybyggnationer för rättspsykiatrin samt i övrigt ett antal projekt. Investeringarna i rättspsykiatrienheterna vid SU och NU-sjukvården har ökat jämfört med budgetunderlaget i våras. Förutom dessa byggnationer ska investeringar göras i rättspsykiatrienhet i Falköping.
I övrigt ingår i investeringsplanen följande projekt: strukturåtgärder samt klinik-, utbildnings- och forskningsexpeditioner vid SU/Mölndal, personalbyggnad vid Botaniska trädgården, ombyggd strokeenhet vid Alingsås lasarett samt fortsatta ombyggnadsetapper 2-3 vid Mariestads sjukhus. Dessutom ingår 60 miljoner kronor för projektet Enkelt avhjälpta hinder som avser byggnadsåtgärder för att anpassa fastigheter för i första hand funktionshindrade.
Övriga beslut regionstyrelsen
Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...