Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-01-14 10:15


Konferens om handlingsprogram mot barn- och vuxenfetma


Media välkomnas att närvara vid uppstartskonferensen handlingsprogram mot barn och vuxenfetma den 20 januari.

Fetma är på väg att bli ett stort folkhälsoproblem. Sedan 1980 har fetma hos barn ökat femfaldigt och dubblerats hos vuxna. Inom många kommuner i Västra Götaland lider upp till var femte medborgare av fetma.

På uppstartskonferensen presenteras ett handlingsprogram som innefattar allt från hälsofrämjande insatser inom kommunala verksamheter till sjukvårdens behandlande insatser. Det övergripande målet är att minska förekomsten av fetma bland barn och vuxna till 80-talets nivå. Detta kan på sikt minska trycket på sjukvården, vars resurser måste användas så kostnadseffektivt som möjligt. Som ett unikt hjälpmedel i detta arbete finns ett webbaserat beslutstöd som både anger mål, ansvar och åtgärder och också är ett vårdprogram och en kunskapsbas. Beslutstödet riktar sig både till kommunala och regionala verksamheter. Under konferensen kommer vi att presentera olika kommunala och regionala perspektiv och introducera beslutstödet. Jonas Andersson (fp) ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet inleder och Ilija Batljan (s) Kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamns kommun, avslutar. Det blir också paneldebatt med Karin Engdahl (s) ordförande i Folkhälsokommittén som moderator.

Bakgrund
Handlingsprogrammet utgår från det arbete som pågått i Västra Götalandsregionen sedan 2004 gällande övervikt och fetma hos barn och ungdomar och som sedan följts av ett handlingsprogram mot fetma hos vuxna 2008. Nu är syftet att vända utvecklingen av övervikt och fetma inte bara hos barn utan också hos vuxna. Programmet innehåller hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser. Det riktar sig främst till tjänstemän, politiker, företrädare för kommunala verksamheter, hälso- och sjukvårdspersonal, företagshälsovård, patientorganisationer och föreningar med hälsofrämjande inriktning.

Konferensen vänder sig främst till politiker och tjänstemän.
Tid: 20 januari klockan 9:00
Plats: Burgårdens Utbildningscentrum, Skånegatan 20, Göteborg

Program och anmälan finner du på länken www.vgregion.se/overviktochfetma



Kontaktperson: Staffan Mårild, Överläkare, 031 3436084
Annika Nilsson-Green, Utvecklingsledare/Folkhälsa, 031-63 08 61 Björn Fagerberg, överläkare, adjungerad professor, 031 3428382 Susanne Tedsjö, Utvecklingsledare, Hälso- och sjukvårdsavdelningen 031-63 05 51


Läs meddelandet som PDF