Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-06 14:15


Kort om besluten i regionstyrelsen 6 april, 2010



Fullmäktigeärenden

Följande ärenden är fullmäktigeärenden. Ärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige. Ärendena behandlas oftast vid kommande fullmäktigemöte. I fullmäktige finns en möjlighet för ledamöterna att debattera ärendena innan beslut.


Årsredovisning 2009

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige godkänner årsredovisningen för 2009 med föreslagna bokslutsdispositioner.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Natur- och kulturturismprogram

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige antar förslaget till natur – och kulturturismprogram för Västra Götaland.

Syftet med programmet är att få aktörerna inom natur- och kulturturismen att samverka för att utveckla besöksmål i Västra Götaland. Det kan ge fler och bättre upplevelser för medborgarna och besökare i Västra Götaland, skapa arbetstillfällen och ge bättre förutsättningar för kulturen att utvecklas. Intentionen är att förädla det som redan finns.

Programmet har tagits fram i en bred samverkan mellan Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen i Västra Götaland, verksamheter med regionala uppdrag, civilsamhället och kommunalförbunden. Arbetet har visat att natur- och kulturturismen är ett utvecklingsområde med stor potential.

Uppföljning av de tillfälliga fullmäktigeberedningarnas förslag

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige noterar informationen om uppföljningen av de tillfälliga fullmäktigeberedningarna. Regionfullmäktige har beslutat om sju tillfälliga fullmäktigeberedningar. Uppföljningen av beredningarna är ett uppdrag till regionstyrelsen och ska redovisas årligen i samband med årsredovisningen.

Tilläggsavtal för Samrehab Mark – Svenljunga

Regionstyrelsen beslutade i ett förslag till regionfullmäktige att fullmäktige godkänner förslaget till tilläggsavtal för Samrehab Mark-Svenljunga. Samrehab är en samverkan för rehabilitering av patienter mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna Mark och Svenljunga, under en gemensam politisk nämnd.

Aktieöverlåtelseavtal förvärv av mark för Angereds Närsjukhus

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige beslutar om att godkänna förslaget till avtal om aktieöverlåtelse mellan Västra Götalandsregionen och ISP Angered Development 1 AB om aktierna i Angered Development 2 AB. Syftet är att förvärva mark för att bygga Angereds Närsjukhus i Göteborg. Planerad byggstart är 2011 och inflyttning 2014.

Ingen revidering av Västra Götalands folkhälsopolitiska policy

I en motion till regionfullmäktige har Göran Larsson med flera (MP) föreslagit att Västra Götalands Folkhälsopolitiska policy ska revideras. Motionärerna menar bland annat att den antagna Folkhälsopolitiska policyn för Västra Götaland bör få en tydligare koppling till de nationella folkhälsomålen.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionens två första att-satser avslås. Den tredje att-satsen om att Folkhälsokommittén ska få i uppdrag att "söka forsknings- och utvecklingssamarbete för att följa upp och bidra med kompetens kring genomförande vad gäller de folkhälsopolitiska målen i Västra Götaland" föreslås vara besvarad. Styrelsen hänvisar till att initiativ till samarbeten redan tagits i form av gemensamma möten med representanter för regionutvecklingsnämnden, kulturnämnden och miljönämnden.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet och yrkade bifall till motionen som helhet.

Motion om bärbara datorer till förtroendevalda

I en motion till regionfullmäktige föreslår Goran Meriwani med flera (S) att regionfullmäktiges ledamöter och ersättare ska ha tillgång bärbara datorer med nätverkskort som Västra Götalandsregionen tillhandahåller. Regionstyrelsen behandlade ärendet på sitt möte 19 januari och beslutade då att återremittera det till servicenämnden.

Regionstyrelsen vill också ha i uppdrag av regionfullmäktige att fortsätta utvecklingsarbetet med en politikerportal på internet samt att noga följa servicenämndens pågående projekt om förtroendevaldas tillgång till handlingar med mera. Regionstyrelsen beslutade föreslå att motionen därmed ska anses besvarad.

Motion om utbildning i posttraumatiskt stressyndrom bifallen

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige bifaller Rosie Rothsteins och Sewon Ekbergs (FP) motion om att utbilda personalen inom primärvården för att bättre kuna upptäcka och ge vård vid posttraumatiskt stressyndrom.

Läs mer i separat pressmeddelande.

 


Styrelseärenden

Följande ärenden är styrelseärenden. Det är ärenden som regionstyrelsen har mandat från regionfullmäktige att själva fatta beslut om.


Uppföljning av regionfullmäktiges uppdrag

I budget 2009 lade regionfullmäktige fast ett antal uppdrag om särskilda aktiviteter som olika styrelser och nämnder skulle genomföra och redovisa för regionstyrelsen. I samband med årsredovisningen 2009 har verksamheterna gjort en uppföljning av dessa uppdrag. En kortfattad redovisning har lämnats över till regionstyrelsen som beslutade notera informationen.

Årsredovisning 2009 för stiftelser

Av årsredovisningen för stiftelser och gåvor som står under anknuten förvaltning hos Västra Götalandsregionen 2009 framgår att förvaltningen vid årets utgång omfattade 94 stiftelser och 16 gåvor samt att det under året delats ut 10,3 miljoner kronor i enlighet med stiftelsernas urkunder. Regionstyrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen.

Referensgrupp för kvalitets- och verksamhetsutveckling upphör efter avslutat uppdrag

Regionstyrelsen tillsatte i november 2008 en referensgrupp med uppdrag att följa regionkansliets och förvaltningarnas arbete med kvalitets- och verksamhetsutveckling. Referensgruppen har överlämnat en rapport med synpunkter och erfarenheter. Regionstyrelsen beslutade att gruppen nu genomfört sitt uppdrag och därmed kan upphöra.

Organisation för framtida Vänersamarbete

Ett förslag till framtida struktur för Värnersamarbetet har tagits fram av Västra Götalandsregionen, kommunalförbunden Fyrbodal och Skaraborg samt enskilda kommuner och organisationer med intresse för Vänern. Förslaget är avstämt i BRU (beredningsgruppen för regional utveckling) och innebär ett samarbete inom fem olika fokusområden.

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget och förklarade sig beredd att ansvara för det gemensamma samordningskansliet.

Miljöpartiet instämmer i beslutet men reserverade sig till förmån för ett tilläggsyrkande.

Västra Götalandsregionen stödjer World Transplant Games 2011

Regionstyrelsen beslutade att stödja World Transplant Games som äger rum i Göteborg nästa år med 2 miljoner kronor samt att ge regiondirektören i uppdrag att genomföra lämpliga arrangemang i samband med tävlingarna.

Miljöpartiet instämmer i beslutet men reserverade sig till förmån för ett tilläggsyrkande.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Yttrande över Regionkommitténs samråd ”Din röst om Europa 2020”

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till yttrande över Regionkommitténs samråd ”Din röst om Europa 2020” från BRU (beredningsgruppen för regional utveckling).

Regionstyrelsens internrevision

Regionstyrelsens internrevision används för att granska, bedöma och följa upp den regionala förvaltningens funktion i övergripande frågor. Internrevisionen har en egen budget och anlitar främst externa konsulter för granskning.

Regionstyrelsen beslutade att fastställa den föreslaga revisionsplanen för 2010 samt att anteckna den interna revisionens verksamhet 2009.

Omställning i Västra Götalandsregionen 2010

I och med att VG Primärvård infördes 2009 behöver Västra Götalandsregionens egen primärvårdsorganisation ställas om utifrån de nya förutsättningarna som bland annat kan innebära vikande patientunderlag när patienter fritt får välja vårdgivare.

En bedömning vid årsskiftet 2009/2010 har visat:

  • att 80 av regionens 118 egna vårdcentraler har behov av omställning
  • att det behövs en personalminskning med knappt 300 anställda
  • att lokalytorna behöver reduceras med 16 000 kvadratmeter
  • att de inköpta tjänsterna behöver minskas

Totalt beräknas omställningen inom Västra Götalandsregionens egen primärvårdsorganisation kosta cirka 200 miljoner kronor.

Enligt tidigare beslut i regionstyrelsen har verksamheterna under vissa förutsättningar rätt till ägarstöd under omställningen. Regionstyrelsen beslutade att ge regiondirektören rätt att under 2010 godkänna och betala ut ägarstöd till den egna primärvårdsorganisationen på 200 miljoner kronor och till övriga verksamheter på 150 miljoner kronor. Om kostnaderna för omställningen infaller först under nästa år beslutade regionstyrelsen även att utbetalning kan ske under 2011.

Slutrapport om ägarfrågor kring VG Primärvård

Slutrapporten VG Primärvård – ägarfrågor behandlar Västra Götalandsregionens roll som ägare av den egna primärvårdsorganisationen och dess förutsättningar i och med införandet av VG Primärvård. Regionstyrelsen beslutade att godkänna slutrapporten. Styrelsen beslutade även att regiondirektören ska återkomma med förslag till lösning på de frågor som framkommit i slutrapporten.

 

Kommentarer till regionstyrelsens sammanträde kan finnas på de politiska partiernas webbsidor.



Kontaktperson: Tf regiondirektör Lars-Olof Rönnqvist 0706-61 98 44.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF