Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-06 14:15


Beslut i regionstyrelsen 6 april, 2010


Årsredovisning 2009

Västra Götalandsregionens resultat för 2009 blev bättre än väntat. Det visar årsredovisningen för 2009 som regionstyrelsen beslutade att godkänna vid tisdagens sammanträde. Årets resultat har varit mycket svårt att förutse men trots lågkonjunkturen, oron på finansmarknaden, en vikande sysselsättning med mindre skatteunderlag än beräknat blev det ett plus på 86 miljoner kronor.

2009 års resultat är dock till stora delar effekten av yttre faktorer som sänkta försäkringspremier, förbättrade skatteprognoser och en engångsåterföring av pengar från Sveriges Kommuner och Landsting. Mot slutet av året fick även verksamheternas eget arbete med att uppnå ekonomisk balans genomslag.

Tack vare tidigare års goda ekonomiska resultat hade Västra Götalandsregionen ett bra utgångsläge inför lågkonjunkturen förra året. I och med att Västra Götalandsregionen klarade 2009 års verksamhet utan att behöva använda tidigare års överskott ökade det egna kapitalet och var vid årets slut drygt 5 miljarder kronor.

Tillgängligheten till vården förbättrades 2009

För vårdverksamheterna har 2009 varit ett händelserikt år.

Den 1 oktober infördes vårdvalsmodellen VG Primärvård för att bland annat ge patienter och invånare större inflytande och valfrihet i vården.

Stora ansträngningar under 2009 för att förbättra invånarnas tillgänglighet till vården har resulterat i att kötiderna har minskat både inom primärvården och vid sjukhusen.
Under sista kvartalet 2009 vaccinerades 900 000 invånare i Västra Götaland mot influensa A(H1N1). Merparten av vaccinationerna utfördes vid de enheter som ingår i VG primärvård.

Drivande utvecklingsaktör

Vid flera tillfällen 2009 visade Västra Götalandsregionen att organisationen är en samlande och drivande aktör för utvecklingen i Västra Götaland. Regionfullmäktige beslutade bland annat att Västra Götalandsregionen ska vara med och finansiera flera väg- och järnvägsförbindelser i och kring Göteborg inom det så kallade västsvenska infrastrukturpaketet. Investeringarna kommer att få stor betydelse för hela Västra Götaland.

Västra Götalandsregionen har dessutom arbetat för att dämpa effekterna av krisen inom fordonsindustrin genom att bland annat stötta forsknings- och utvecklingsprogram inom säkerhet, energi och miljö.

Västra Götalandsregionen beslutade under året också om att tidigarelägga flera stora egna fastighetsinvesteringar för att stimulera byggnadssektorn och därigenom bibehålla och skapa arbetstillfällen i länet.

Färre anställda och minskad sjukfrånvaro

2009 minskade antalet anställda med 682 personer. Minskningen är ett led i verksamheternas arbete med att anpassa antalet anställda till de ekonomiska förutsättningarna. Trots lågkonjunkturen har Västra Götalandsregionen inte behövt säga upp fast anställd personal utan klarat neddragningen genom att inte förlänga visstidsanställningar och vikariat samt att verksamheterna varit restriktiva vid nyanställningar.

Under 2009 har sjukfrånvaron minskat med 0,8 procentenheter. Kvinnorna, som har högre sjukfrånvaro än männen, stod för den största minskningen av sjukfrånvaron men skillnaderna mellan könen minskar.

 

Utbildning för att upptäcka posttraumatiskt stressyndrom

För att kunna upptäcka och förbättra vård och stöd för patienter med posttraumatiskt stressyndrom behövs mer kunskap inom vården. Det menar Rosie Rothstein och Sewon Ekberg (FP) i en motion till regionfullmäktige.

Posttraumatiskt stressyndrom, PSTD, är svårt att upptäcka och behandla. De vanligaste orsakerna till Posttraumatiskt stressyndrom är sexuella övergrepp eller andra händelser där det finns ett tydligt uppsåt.

Posttraumatiskt stressyndrom leder ofta till andra psykiatriska diagnoser och kronisk PSTD leder ofta till depression och missbruk. Självmordsfrekvensen är hög liksom risken för våldsamma beteenden mot närstående.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige bifaller motionen. Styrelsen hänvisar till hälso- och sjukvårdsutskottet som menar att posttraumatiskt stressyndrom är frekvent förekommande och svårt att upptäcka eftersom PSTD ofta uppträder tillsammans med andra sjukdomar. Därför bör syndromet uppmärksammas i utbildning för all hälso- och sjukvårdspersonal inte minst inom primärvården. Vid utbildningen bör man lägga särskild vikt vid att förekomsten av PSTD tydligt skiljer sig mellan kvinnor och män.

 

Västra Götalandsregionen stödjer World Transplant Games 2011

World Transplant Games 2011 kommer att äga rum i Göteborg 17 – 24 juni nästa år. Sammanlagt kommer ca 2 500 organtransplanterade idrottare från ett 70-tal länder världen över att tävla i 13 olika idrotter. Syftet med World Transplant Games är att sätta fokus på organdonationer och på så vis påverka allmänheten att ta ställning till frågan om att donera organ. Tävlingarna arrangeras vartannat år sedan 1978 och gick senast i Brisbane, Australien och gången därförinnan i Bangkok.

Regionstyrelsen beslutade att stödja World Transplant Games med 2 miljoner kronor samt att ge regiondirektören i uppdrag att i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och eventuella nationella partners genomföra lämpliga arrangemang i samband med tävlingarna. Regionstyrelsen beslutade även att avsätta 300 000 kronor för de egna arrangemangen.

Miljöpartiet instämmer i beslutet men reserverade sig till förmån för ett tilläggsyrkande.

Länk till mer information om Västra Götalandsregionens arbete med organdonation i senaste numret av Regionmagasinet

 

Sista styrelsemötet för Roland Andersson (S)

Tisdagens regionstyrelse var Roland Anderssons (S) sista styrelsemöte som regionstyrelsens ordförande. Roland Andersson slutar efter nära 12 år sin tjänst som regionråd den 11 april men kommer att sitta kvar som ledamot i regionfullmäktige mandatperioden ut.
Roland Andersson efterträds av Gert-Inge Andersson (S), tidigare styrelseordförande i Trollhällan som tillträder tjänsten som regionråd den 12 april. Gert-Inge Andersson är inte ledamot i regionfullmäktige men kommer i egenskap av regionstyrelsens ordförande att kunna vara föredragande även i fullmäktige.

 

 

Bildtext: Roland Anderssons (S) sista styrelsemöte som ordförande för regionstyrelsen. Klicka på bilderna för större pressbild. Fotograf: Sergio Joselovsky

Kommentarer till regionstyrelsens sammanträde kan finnas på de politiska partiernas webbsidor.

Länk till pressmeddelande med kort redogörelse för samtliga ärenden.



Kontaktperson: Tf regiondirektör Lars-Olof Rönnqvist 0706-61 98 44.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF