Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-01-11 15:55


Lägesrapport om legionellafallen i Svenljunga


Fortsatt inga nya legionellafall i Svenljunga. Någon gemensam smittkälla har ännu inte hittats.

Under veckans utredning har kartläggningen av var de tre aktuella patienterna vistades innan insjuknandet kompletterats. Dessutom har ett tiotal patienter med misstänkt lunginflammation provtagits avseende Legionella och ett tjugotal vattenprover är under analys. Svar på patientprover och omgivningsodlingar anländer successivt.

När så omfattande omgivningsprovtagning av vatten görs kan man räkna med att det växer legionellabakterier av olika typ i flera prov. Intressant i spårningsarbetet blir då jämförelser mellan patienternas legionellatyp och fynd av Legionella i vattenprover. Vidare jämförs var de insjuknade personer har vistats.

Hälso- och sjukvården har en höjd beredskap för att upptäcka nya sjukdomsfall. Som tidigare rekommenderas de boende i Svenljungatrakten med tecken på lunginflammation såsom hög feber, andningspåverkan och hosta att söka sjukvård. I första hand till vårdcentralen i Svenljunga. Under jourtid till Jourcentralen/Akutmottagningen SÄS, Skene eller Akutvårdcentralen SÄS, Borås.

Utredningen fortsätter i samarbete med Smittskyddsenheten i Västra Götaland, Miljö- och byggenheten Svenljunga kommun, Infektionskliniken Södra Älvsborgs
Sjukhus, Vårdcentralen i Svenljunga, Mikrobiologiska laboratoriet Borås och Smittskyddsinstitutet.

Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation, oftast med hög feber, hosta,
huvudvärk och muskelvärk. Diarré förkommer också ofta. Sjukdomen kan vara
allvarlig, särskilt då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar. De
sjukdomsfall som nu inträffat i Svenljunga har alla vårdats på sjukhus.

För bakgrund om aktuellt utbrott se pressmeddelande 080107 och 080109.

Mer information om Legionella kan läsas på Smittskyddsinstitutets hemsida.



Kontaktperson: Smittskyddsenheten i Borås, 033-616 29 01 (bitr smittskyddsläkare Peter Ulleryd, 033-616 29 00) eller Miljö- och byggenheten Svenljunga Susanne Norberg 0325-184 40.


Läs meddelandet som PDF