Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-10 17:30


Regionfullmäktiges sammanträde 9 och 10 juni

Majoritetens budget antagen efter 13 timmars debatt


Regionfullmäktiges tvådagarsmöte den 9-10 juni i Vänersborg präglades som helhet av debatten kring 2009 års budget som fastslogs vid mötet. Fullmäktige beslutade också om nya tandvårdstaxor, om en sammanhållen verksamhet för syn-, hörsel- och dövrehabilitering och om sammanträdestider för 2009 med mera. Under måndagen delades Västra Götalandsregionens kulturpris på 100000 kronor ut till Carin Mannheimer.

Budget 2009

Regionfullmäktige beslutade efter 13 timmar och 16 minuter, 149 inlägg och 188 repliker att fastslå socialdemokraternas, folkpartiets och centerpartiets gemensamma budgetförslag för 2009.

I 2009 års budget vill majoritetspartierna göra extra satsningar inom vissa områden. Inom hälso- och sjukvården satsas det extra på kvalitets- och verksamhetsutveckling, samverkan, akutvård, vårdgaranti och psykiatri. Inom området tillväxt och utveckling vill majoriteten bland annat fokusera på kulturen, den miljödrivna utvecklingen, forskning och utveckling och på fortsatta satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik.

I budgeten för 2009 lämnas skattesatsen oförändrad på 10 kronor och 45 öre, verksamheterna får en kostnads- och lönekompensation på totalt 1270 miljoner kronor och regionbidraget till nämnderna är på nästan 36 miljarder kronor.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet Västra Götaland reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.

Majoritetens och oppositionens budgetförslag kan hämtas på www.vgregion.se/budget2009

Fortsatt bra ekonomi men osäker utveckling framöver

Delårsresultatet till och med mars månad är positivt och följer i stort sett budgeten för 2008. Samtidigt har det har kommit flera signaler om att konjunkturen dämpas framöver. Sammantaget visar årsprognosen för verksamheterna inom hälso- och sjukvården och tillväxt- och utveckling på ett underskott i förhållande till 2008 år budget. Flera av verksamheterna däribland de flesta sjukhusen, Regionservice och Västtrafik, bör arbeta för att sänka kostnaderna för att vara i balans till årets slut. Trots att flera verksamheter flaggar för negativa resultat beräknas Västra Götalandsregionens överskott för 2008 uppgå till 675 miljoner kronor.

Regionfullmäktige beslutade att godkänna delårsrapporten.

Budget för Kommunalförbundet avancerad strålbehandling

Regionfullmäktige beslutade att godkänna 2009 års budget och verksamhetsplan för Kommunalförbundet Avancerad strålbehandling.

Styrdokument för Västra Götalandsregionen fastställda

Regionfullmäktige beslutade att fastställa vilka styrdokument, visioner och policier, som ska gälla för Västra Götalandsregionen under 2008 och 2009. Från och med 2008 gäller förutom tidigare policier även Västra Götalandsregionens bolagspolicy, resepolicy och säkerhetspolicy.

Västra Götalandsregionen beviljar ansvarsfrihet för samordningsförbunden

Regionfullmäktige beslutade att bevilja ansvarsfrihet för de 18 samordningsförbund som lämnat in årsredovisning för 2008.

Sammanhållen verksamhet för syn-, hörsel- och dövrehabilitering

Regionfullmäktige beslutade att styrelsen för handikappverksamheten och därmed handikappförvaltningen från och med den 1 januari 2009 övertar ansvaret för habiliterings- och rehabiliteringsverksamheterna inom syn-, hörsel- och dövområdena. I och med beslutet får Västra Götalandsregionen en sammanhållen verksamhet för stöd till personer med dessa funktionshinder.

Ny prislista inom folktandvården från 1 juli

Regionfullmäktige beslutade om nya priser inom folktandvården från och med 1 juli vilket innebär att priset på undersökningar och behandlingar blir både dyrare och billigare. Enklare undersökningar och förebyggande vård blir något billigare medan mer omfattande behandlingar blir något dyrare.

Från och med 1 juli gäller även en ny tandvårdsförsäkring som bland annat innebär att alla som har fyllt 20 år får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök. Bidraget uppgår till 300 kronor vartannat år för alla i åldern 30 till 75 år och 600 kronor vartannat år för personer mellan 20 och 29 år samt över 75 år. Dessutom införs ett högkostnadsskydd som ger patienten en lägre kostnad för dyra tandvårdsbesök.

I Västra Götalandsregionen gäller fri tandvård upp till 20 år. Från och med 2009 gäller fri tandvård upp till 21 år.

Sammanträdestider för regionstyrelsen och regionfullmäktige 2009

Regionfullmäktige beslutade att under 2009 att sammanträda den 3 februari, 31 mars, 28 april, 15-16 juni, 8 september, 19-20 oktober och den 24 november.

Två inkomna motioner

Vid regionfullmäktiges sammanträde lämnades det in två motioner.

  • Motion av Maria Abrahamsson (m) om att Västra Götalandsregionen ska ta initiativ till en regional klimat-/”Balikonferens”.
  • Motion av Johnny Magnusson (m) om att stödja skolhälsoarbetet i Västra Götaland.


Kontaktperson: Hans Aronsson, regionfullmäktiges ordförande, 0705-31 32 01, Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF