Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-06-09 13:40


Västra Götalandsregionens kulturpris 2008 till Carin Mannheimer


 Regissören, författaren och journalisten Carin Mannheimer är Västra Götalandsregionens kulturpristagare 2008. Priset på 100000 kronor delades ut av regionfullmäktiges ordförande, Hans Aronsson, i samband med regionfullmäktiges möte i Vänersborg på måndagen. Kulturpriset delas ut för femte året i rad.

Utifrån motiveringen, som lästes upp av kulturnämndens ordförande, Lars Nordström, får Carin Mannheimer priset för att hon ”med en aldrig sviktande skarp och genomträngande blick på livet, människorna och samhällsmaskineriets ibland omänskliga framfart i Sverige under lång tid skildrat den ständiga föränderliga svenska samtiden, med ögon och sinnen fyllda med såväl precision och oräddhet som förståelse, ömhet och inte minst humor”.

Kulturpristagaren utses av Västra Götalandsregionens kulturnämnd som med priset vill lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som Västra Götalandsregionen särskilt vill uppmärksamma.

Carin Mannheimer är född 1934 och bor i centrala Göteborg. Hon är journalist, regissör, dramatiker och författare och har bland annat skrivit manus och regisserat teaterföreställningar och flera uppmärksammade dramaserier i svensk TV däribland Saltön, Solbacken och Svenska hjärtan. Carin Mannheimer fick Stora journalistpriset 1977 för en av de mest sedda TV-serierna i Sverige någonsin, Lära för livet, om den svenska skolan på 70-talet.

Pressbilder

Kulturpriset Carin Mannheimer   Kulturpriset Carin Mannheimer Hans Aronsson  Kulturpriset Carin Mannheimer Hans Aronsson

Fotograf: Curt Warås. Hämta: bild 1, bild 2, bild 3. Bilderna är fria för publicering.

En intervju med Carin Mannheimer kommer under måndagen att publiceras på KULTUR:VÄSTs hemsida. http://www.kulturvast.se

Tidigare kulturpristagare

• 2007: Arne Isacsson, Gerlesborg. Gerlesborgsskolans grundare.
• 2006: Margareta Marin, Lysekil. Översättare och förläggare.
• 2005: Gunnar Carlsson och Göran Bjelkendahl, Göteborg. Grundare av Göteborg Film Festival.
• 2004: Gunnar Eriksson, Ljungskile. Körledare och professor i kör- och ensembleledning.

Kultur- och arbetsstipendier

Förutom kulturpriset delar Västra Götalandsregionens kulturnämnd ut kultur- och arbetsstipendier på drygt 1 miljon kronor. Stipendierna delades i år ut till 25 stipendiater vid en ceremoni i samband med kulturnämndens möte den 3 juni. Stipendierna ges till personer från Västra Götaland som professionellt arbetar inom kulturområdet. Läs med om stipendierna i ett tidigare pressmeddelande.



Kontaktperson: Lars Nordström, kulturnämndens ordförande, 0709-20 68 39. Carl-Magnus Bengtegård, kultursekretariatet, 0706-36 58 62
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 60 35


Läs meddelandet som PDF