Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-02-24 14:00


Manifestation för klimatet blir ett första Forum Västra Götaland


Regionstyrelsen beslutade att en manifestation för ett bättre klimat ska genomföras under hösten. Västra Götalandsregionen vill samla myndigheter, företag och organisationer till ett samarbete för att bland annat minska beroendet av olja och kol genom att skapa överenskommelser inom klimatområdet.

– Samtidigt blir manifestationen ett Forum Västra Götaland, som sedan är tänkt att återkomma, säger regiondirektör Johan Assarsson.

I en dialog mellan Västra Götalandsregionen, kommuner, länsstyrelse, statliga myndigheter, företag och organisationer har processen Smart energi pågått i ett par år i Västra Götaland. Ett förslag har tagits fram om en klimatstrategi som regionfullmäktige ska ta beslut om i höst.

– Klimatfrågan är en avgörande fråga för framtiden, och en viktig del för att kunna nå visionen Det goda livet, säger regiondirektör Johan Assarsson.

– Därför är just den frågan mycket lämplig som tema på ett Forum Västra Götaland, en återkommande mötesplats som Västra Götalandsregionen vill skapa. Och med tanke på att Västra Götalandsregionen i år firar sitt tioårsjubileum passar arrangemanget bra.

I samband med att regionfullmäktige i höst beslutar om klimatstrategin kommer en större manifestation att genomföras med alla viktiga aktörer inom klimatområdet. Till manifestationen kommer förutom politiker även representanter från näringslivet, fackliga organisationer, forskning och utveckling samt kyrkan att bjudas in. Tanken är att representanterna ska skriva under en avsiktsförklaring om att arbeta med överenskommelser inom klimatområdet.

Regionstyrelsen beslutade att anvisa maximalt 600 000 kronor för Forum Västra Götaland 2009.

Information från SAAB och Trollhättan

I samband med regionstyrelsens sammanträde gav Jan-Åke Jonsson, vd SAAB, information om vad rekonstruktionen av företaget innebär. Vidare berättade han om föetagets affärplan och prioriterade frågor. Även Trollhättans kommunalråd, Gert-Inge Andersson, informerade om kommunens möjligheter att skapa goda förutsättningar för SAAB och fordonsindustrins underleverantörers utveckling. Gert-Inge Andersson Underströk behovet av ett gott samarbete med Västra Götalandsregionen och gemensamt agerande.

 

Handlingar...

Övriga beslut i korthet...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF