Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-16 13:00


Melanoma Monday: europeisk satsning för att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer


Måndag den 5 maj kommer de flesta hudläkare i Västra Götalandsregionen ha tidsbeställda prickmottagningar för att bedöma hudförändringar och födelsemärken.

En het sommar står för dörren och många soldyrkare vill ut i solen, något som är bra för kropp och själ men man skall vara försiktig. I samband med detta är det många som bränner sig eller upptäcker någon brun prick som har förändrats. Den som blir orolig undrar kanske var man kan undersöka sina födelsemärken och få information om hudcancer. Solens ultravioletta strålar är den viktigaste orsaken till hudcancer. Man bör undvika direkt solstrålning, behålla blus eller skjorta på och skydda huvudet. Det är särskilt viktigt att skydda små barn från solen. Utsatta kroppsdelar skall skyddas med ett ordentligt lager solkräm med minst solskyddsfaktor 30. Insmörjningen upprepas under dagen och efter bad.

Frekvensen av hudcancer i befolkningen ökar ständigt. Idag räknar man med att över 2100 personer drabbas av malignt melanom, över 4000 av skivepitelcancer och över 34000 av basaliom årligen i Sverige.

Bakgrund:

• Malignt melanom är den mest elakartade formen av hudcancer och kan ge metastaser (dottersvulster) om den inte upptäcks i tid. Om en ”leverfläck” ändrar form (blir oregelbunden), färg (svartnar eller får flera färger) eller storlek bör man söka läkare för bedömning. Om malignt melanom upptäcks i tid är dock prognosen mycket god.
• Skivepitelcancer är mindre elakartad än malignt melanom men kan också bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Denna tumör ter sig oftast som en hård ljus knuta eller ett långvarigt sår.
• Basaliom är den minst elakartade formen av hudcancer då den inte sprider sig via metastaser. Den växer långsamt men bör åtgärdas då den förstör närliggande hud och ibland växer in i fettvävnad och muskulatur. Basaliom kan ses som en ljus rodnad knuta, som ett sår som inte läker (oftast i ansiktet) eller långvarig eksemliknande fläck (oftast på kroppen).

Euromelanoma är ett europeiskt projekt för att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer. Som ett led i satsningen kommer flera hudkliniker i Europa under en dag i maj ha ökad möjlighet att bedöma hudförändringar. Måndag den 5 maj kommer därför de flesta hudläkare i Västra Götalandsregionen att ha tidsbeställda prickmottagningar för att bedöma hudförändringar och födelsemärken. Syftet är att öka medvetenheten om solningens risker och på sikt få befolkningen att ändra sina solvanor.

 



Kontaktperson: Dr. John Paoli: Ansvarig för hudcancer- och kirurgiverksamheten Hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Tel: 031-342 11 11


Läs meddelandet som PDF