Pressmeddelande
Från Hälso- och sjukvårdsavdelningen
2009-12-16 10:52


Miljoner till forskning inom vården


 

Forskning om stress, gynekologiska cellprovskontroller och stroke är bara några exempel på de 77 forskningsprojekt inom Västra Götalandsregionen som får dela på 24 miljoner kronor. Allt i syfte att ta reda på hur man på olika sätt kan ge patienterna bättre vård och omhändertagande.


Västra Götalandsregionen fördelar varje år bidrag till regiongemensam patientnära forskning. Utöver de medicinska landvinningar som forskningen i sig kan ge, ska verksamheten bidra till att höja kompetensen hos den sjukvårdspersonal som medverkar och till att stimulera och stödja sjukvårdspersonal att söka ny kunskap. I förlängningen har patienterna nytta av forskningen genom exempelvis nya och förbättrade behandlingsmetoder, ökad kvalitet i omhändertagande och bättre omvårdnad. Bidragen ska också öka samverkan inom forskning och utveckling mellan geografiskt spridda enheter i regionen.

Ökad livskvalitet

Ett av projekten som fått pengar leds av en sjuksköterska som vill undersöka om en kombination av akupunktur, motiverande samtal och gruppsamtal om kost, sömn och motion kan hjälpa personer som mår dåligt på grund av stress. Hon har tidigare gjort pilotstudier som visar att en sådan kombinerad behandling gav deltagarna ökad livskvalitet, bättre sömn och minskad oro och nedstämdhet. Den ökade också deras arbetsförmåga. Nu vill hon genomföra studien i större skala med 120 personer under två års tid. Studien förväntas visa om en vidareutveckling av naturliga läkemetoder kan vara ett komplement till den traditionella skolmedicinen.

Fler till cellprovskontroll

Ett annat projekt som får pengar vill testa metoder för att få fler kvinnor att genomgå gynekologisk cellprovskontroll. De tio procent av kvinnorna som inte kommer på kontrollerna står för den största andelen av dem som får livmoderhalscancer. Man har därför mycket att vinna på att få dessa kvinnor att gå på kontrollerna. 8 800 kvinnor som uteblivit ska slumpmässigt erbjudas olika alternativ. En grupp ska erbjudas att bli uppringd av en barnmorska, en annan ska erbjudas att själv göra testet i hemmet och en tredje erbjuds att ingå i en kontrollgrupp. Studien ska kunna ge svar på hur man ska få fler kvinnor att delta i kontrollerna och ge underlag för en kostnadsberäkning innan man kan fatta beslut att genomföra strategin i hela Västra Götalandregionen.

Internationell studie om stroke

Pengar går också till en gigantisk internationell studie om stroke, den hittills största i världen. Stroke är den tredje vanligast dödsorsaken, efter kranskärlssjukdom och cancer, med nära sex miljoner dödsfall per år. Av dessa inträffar nära 90 procent i låg- och medelinkomstländer. Studien vill öka kunskapen om stroke exempelvis genom att undersöka om det finns trender i förekomst och dödlighet och vilka riskfaktorer som finns i Sverige och globalt. Forskarna vill också kartlägga vilka riskfaktorer som kan förändras för att på sikt kunna minska insjuknandet i stroke. Studien ska omfatta ett stort antal länder i olika regioner i världen.

Fakta:

I årets ansökningsomgång registrerades 135 ansökningar, varav 77 beviljas medel. Av dessa är det 37 projekt som är nya och 40 projekt som beviljas ytterligare medel för att fortsätta sitt arbete. Forskningsprojekten delar på 24 miljoner kronor. Andelen beviljade ansökningar för kvinnliga respektive manliga projektledare ligger på ungefär samma nivå. För nya ansökningar med kvinnlig projektledare var andelen 47 procent och för manliga 40 procent. Forskningen har en stor spridning bland regionens kliniska verksamheter och yrkesgrupper. Andelen projektledare med annat yrke än läkare har stigit från 16 procent vid förra ansökningstillfället till 35 procent i år. Det är främst sjuksköterskor, tandläkare och psykologer som står för ökningen. 79 procent av projektledarna arbetar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som utgör det självklara navet för den regionala forskningen. I samtliga dessa projekt finns medverkan av anställda i andra delar av Västra Götalandsregionen, som uttryck för universitetssjukhusets regionuppdrag..
Samtliga beviljade projekt med namn på projektledare och arbetsplatser hittar du här: Där finns länkar till ansökningarna så att de kan läsas i fulltext och möjlighet att söka adresser till projektledare och medsökande.
För frågor och ytterligare upplysningar om projekten kontakta respektive projektledare.



Kontaktperson: För mer allmän information om FoU-anslaget kontakta: Bitr. hälso- och sjukvårdsdirektör Peter Lönnroth, tel. 031-63 05 70, e-post: peter.lonnroth@vgregion.se Rune Andersson, ordf. i granskningskommittén, tel. 0500-431137, mobil 0706-441238, e-post: rune.a


Läs meddelandet som PDF