Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-07 16:50


Nu går det att nå alla vårdcentraler igen


Måndagens problem att ringa till vårdcentralerna i Västra Götaland är nu avhjälpt. Under nästan fyra timmar var systemet för inkommande samtal utslaget till följd av ett strömavbrott.

Problemen för vårdcentralerna började strax efter 08.00 i morse. Kraftig nätverkstrafik orsakade en överbelastning som i sin tur gjorde att ett tiotal vårdcentraler och andra enheter inte kunde nå sina patientjournaler. Vid 10.30 var felet avhjälpt. 

En timma senare, vid 11.40, orsakade ett fel hos elleverantören Vattenfall strömavbrott så att servermiljön i Vänersborg blev strömlös. Detta fel gjorde att bland annat Tele Q-systemet vid de 140 vårdcentralerna i Västra Götaland drabbades genom att patienterna inte kunde ringa in till vårdcentralen. Några vårdcentraler kunde dock koppla ur det felande systemet och svara i telefon.

Problemet med strömavbrottet pågick i nästan fyra timmar, till 15.15. Nu fungerar systemet igen och några driftstörningar ska inte förekomma.

I den aktuella datacentralen finns endast avbrottsfri elförsörjning för kortare period. Anläggning för reservkraftsförsörjning håller på att installeras för att skapa en säkrare kontinuerlig elförsörjning.



Kontaktperson: Jeanette Sandén, VGR IT, 0702-59 44 00, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF