Pressmeddelande
Från Hälso- och sjukvårdsavdelningen
2010-11-22 15:00


Öppna jämförelser bra för vårdens utveckling


Idag presenterade Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen för femte gången en jämförelse av vårdens kvalitet och effektivitet.
I rapporten Öppna Jämförelser redovisas och jämförs landstingens och regionernas medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet, kostnader och produktivitet i 134 olika variabler. Enligt rapporten har resultaten sedan 2006 förbättrats för merparten av de indikatorer som går att jämföra nationellt.

– I Västra Götalandsregionen finns en tradition av att använda jämförelser som en del i utvecklingsarbetet. Jämförelser mellan olika sjukhus och till viss del även mellan vårdcentralerna har gjorts sedan regionen bildades. Vi välkomnar den nationella rapporten som är ett bra komplement till våra egna återkommande analyser och underlag till kvalitets- och verksamhetsutveckling, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Förbättringar på många områden

Totalt sett ses kvalitetsförbättringar inom många områden för svensk sjukvård. Ett område som tar stort utrymme i Öppna Jämförelser är hjärtsjukvården och särskilt vården vid hjärtinfarkt. Här ses väsentliga förbättringar med en allt bättre prognos vid sjukhusvårdad hjärtinfarkt i Västra Götalandsregionen. Fler patienter än riksgenomsnittet behandlas till exempel nu med propplösande behandling vid hjärtinfarkt.

– Även om hjärtinfarktsvården hävdar sig mycket bra i ett internationellt perspektiv så har Västra Götalandsregionen avvikit negativt från riksgenomsnittet för flera behandlingar och dödligheten i sjukhusvårdad infarkt har varit hög för svenska förhållanden. Uppföljningen visar att verksamhetsansvariga inom hjärtsjukvården tagit problemen på allvar och arbetat med förbättringar för denna stora patientgrupp, säger Lars-Olof Rönnqvist.

Tidigare har patienter haft långa väntetider för akut operation efter höftfraktur. Här har regionens resultat förbättrats framförallt genom allt kortare väntetider inom ortopedin vid SU/Mölndal.

Trombolysbehandling vid stroke måste öka

Strokevården i Västra Götalandsregionen uppvisar generellt goda resultat. Undantag är trombolysbehandling där andelen som får trombolys vid stroke har minskat jämfört med tidigare år. Inom Västra Götalandsregionen har ett genombrottsprojekt startats för att införa de nya nationella riktlinjerna vid strokebehandling.

– Vi har misslyckats med att öka andelen trombolyser, vilket är beklagligt. Nu krävs krafttag i hela verksamheten, säger Lars-Olof Rönnqvist. Vi kommer att noga följa utvecklingen på området genom genombrottsprojektet. Under våren kommer vi också att delta i den nationella informationskampanjen om stroke. Den är ett viktigt bidrag för att ytterligare sätta fokus på strokesjukvården.

Handlingsplan för bättre läkemedelsbehandling

Liksom tidigare avviker Västra Götalandsregionen, trots förbättringar, negativt för flera mått på läkemedelsanvändning. Förskrivningen av sömnmedel/lugnande, psykofarmaka till äldre och ogynnsamma läkemedelskombinationer är betydligt högre än riksgenomsnittet. Inom dessa områden planeras nu för bättre återkoppling till vårdgivarna hur deras förskrivningsmönster ser ut.

– Vi är medvetna om problemen och ser att det dock skett förbättringar jämfört med tidigare år, bland annat har vi nu en lägre förskrivning av antibiotika. Uppföljningen visar också goda resultat inom läkemedelsbehandling av astma. Men det finns mycket att förbättra, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist. Det finns en handlingsplan som vi fortsätter att se över och följa.

Tillängligheten till sjukvårdsrådgivningen måste förbättras

Andra områden där Västra Götalandsregionen hävdar sig väl är tillgängligheten till vård. Västra Götalandsregionen tillhör de bättre landstingen i uppfyllelsen av vårdgarantin för besök inom primärvård, specialiserade besök och behandlingar. Ett undantag är tillgängligheten på telefon till sjukvårdsrådgivningen som ligger på samma låga nivå som vid förra årets jämförelse. Ett annat undantag är patientens delaktighet i vården.

– Anslutningen till den gemensamma sjukvårdsrådgivningen 1177 är ett led i att förbättra tillgängligheten, våra egna mätningar visar redan på vissa förbättringar, säger Lars-Olof Rönnqvist

Regionala skillnader

På flera områden finns regionala skillnader i resultaten.
– Alla verksamheter måste nu se på sina resultat för att se vad som kan förbättras, avslutar Lars-Olof Rönnqvist.

Rapporten finns på www.skl.se och www.socialstyrelsen.se


För ytterligare information kontakta hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist 0706-61 98 44, regionläkare Staffan Björck 0709-56 72 75 eller vårdanalytiker Marianne Förars 0708-87 56 61 på regionkansliets hälso- och sjukvårdsavdelning. 



Kontaktperson: Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44
Staffan Björck, regionläkare, 0709-56 72 75 Marianne Förars, vårdanalytiker, 0708-87 56 61


Läs meddelandet som PDF