Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-05-20 17:15


Regionfullmäktige 20 maj


Miljöstipendium 2008 till insatser för minskad miljöpåverkan

Västra Götalandsregionens interna miljöstipendium 2008 delades på tisdagen ut vid regionfullmäktiges möte i Vänersborg. Stipendiet ska premiera anställda eller verksamheter för speciella insatser som bidrar till att minska Västra Götalandsregionens miljöpåverkan. Stipendiet har i år tilldelats tre miljöinsatser.

MiljöstipendiaternaLennart Dahlén (SÄS), Håkan Larsson (Västfastigheter), Jan Emanuelsson (Västfastigheter) och Petra Ljungberg (NU-sjukvården) tilldelas 25000 kronor för ett nytt koncept för energironder och för att ha tagit fram broschyren ”Bli energismart”!

Transportavdelningen, NU-sjukvården tilldelas 15000 kronor för införandet av NU-turen, en buss för tjänsteresor mellan Uddevalla sjukhus och NÄL. Stipendiet mottogs av Anders Petersson och Tore Wånggren.

Naturbruksgymnasiet, Sötåsen tilldelas 10000 kronor för att ha minskat sin miljöpåverkan inom bland annat inköp, energi, transporter och kemikalier och för att man under året börjat bygga en biogasanläggning. Stipendiet mottogs av Cecilia Koch.

Prispengarna ska användas till att ytterligare utveckla miljöarbetet och sprida kompetensen inom Västra Götalandsregionen. Miljöstipendiet delas årligen ut sedan 2002.

Pressbilder från stipendieutdelningen.

Patientnämnderna gör skillnad för patienterna

Patientnämndernas årsredovisning som överlämnats till regionfullmäktige för 2007 visar att patienters klagomål har gett resultat. Bland annat har gemensamma regler skapats och rutiner har ändrats inom sjukvården i Västra Götaland till gagn för patienterna.

Regionfullmäktige beslutade att notera informationen. För mer information se tidigare pressmeddelande om patientnämndernas årsredovisning.

Ansvarsfrihet för kommunalförbund och stiftelser

Regionfullmäktige beslutade att bevilja ansvarfrihet för fyra kommunalförbund och stiftelser. Beslutet gäller Kommunalförbundet för avancerad strålbehandling, Kommunalförbundet fastigheten Stretered, Västkuststiftelsens styrelse samt Stiftelsen Simmeröds barnhus.

Västra Götalandsregionen önskar permanent ansvar för regional utveckling

Västra Götalandsregionen bildades 1999 och har sedan dess på försök haft ansvaret för det regionala utvecklingsuppdraget, ett uppdrag som annars är statens och som bedrivs av länsstyrelserna. Försöksverksamheten har av riksdagen förlängts i ett par omgångar och gäller nu fram till och med 2010.
Västra Götalandsregionen förordar nu att riksdagen gör ansvaret för regional utveckling permanent.

Ärendet avgjordes genom votering. 137 röstade för regionstyrelsens förslag om att göra en framställning hos regeringen om att Västra Götalandsregionens regionutvecklingsuppdrag ska bli permanent. Fyra röstade emot förslaget och sju avstod. Margareta Jansson (svg), Ingrid Fjällmyr (svg), Lennart Ludvigsson (svg) och Anita Welander (svg) reserverade sig mot beslutet.  

Läs mer i tidigare pressmeddelande från regionstyrelsens möte och pressmeddelande i samband med uppvaktningen hos regeringen.

Rapport om kulturens betydelse överlämnades till regionstyrelsen

Regionfullmäktige beslutade att överlämna Goran Meriwanis (s) rapport ”Kulturens betydelse för den enskilde, samhället och näringslivet” till regionstyrelsen för beredning.

Motion om system som stimulerar kollektivt resande

I en motion till regionfullmäktige föreslår Jim Aleberg (s) och Johan Kanmert (s) att Västra Götalandsregionen utreder hur man kan stimulera de anställda att resa mer kollektivt, både i tjänsten och till och från arbetet med hjälp av till exempel bilpooler och ersättning för resor i tjänsten med privata månadskort.

Regionfullmäktige beslutade att motionen är besvarad och hänvisar till personalutskottets yttrande om att åtgärderna i motionen redan är uppfyllda av Västra Götalandsregionens befintliga avtal och resepolicy.

Motion om kompetenscentrum för jämställdhet och mångfald

Sören Kviberg m fl (v) föreslår i en motion till regionfullmäktige att det skapas ett kompetenscentrum för jämställdhet och mångfald inom Västra Götalandsregionen.

Regionfullmäktige beslutade att motionen är besvarad med hänvisning till personalutskottets yttrande om att man väntar på resultatet av en undersökning om hur Västra Götalandsregionen på ett mer effektivt sätt kan samordna jämställdhets- och mångfaldsfrågorna mellan de olika aktörerna inom regionen. Arbetet ska vara slutfört den 1 september 2008.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet och yrkade bifall till motionen.

Två frågor

  • Sören Kviberg (v) ställde en fråga om förändringsarbetet för Västarvet till kulturnämndens ordförande Lars Nordström (fp).
  • Jan Alexandersson (v) ställde en fråga om framtida övertagande av Bohusbanan till regionutvecklingsnämndens ordförande, Kent Johansson (c).

Två interpellationer

  • Susanne Aronsson (-) om att säkerställa att övergrepp inte utförs mot vårdtagare och patienter. Dnr RSK 313-2008  (bordlagd RF 22 april 2008)
  • Sören Kviberg (v) om trafiksituationen i Göteborg. Dnr RSK 375-2008

Fyra inkomna motioner

  • Motion av Sören Kviberg (v) och Birgitta Losman (mp) om att stärka resenärernas dialog med Västtrafik.
  • Motion av Amanda Åhall (v) om policyprogram för att garantera HBT-kompetens.
  • Motion av Stefan Kristiansson (mp) om Angereds närsjukhus - ett passivhus/lågenergihus.
  • Motion av Birgitta Losman (mp) om ett samlat arbete för miljö- och kostnadseffektiva transportlösningar.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24


Läs meddelandet som PDF