Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-12-02 18:50


Regionfullmäktige den 2 december


Vid regionfullmäktiges sammanträde i Vänersborg den 2 december delades Västra Götalandsregionens jämställdhetspris och hedersomnämnande för jämställdhetsarbete ut.

Vid mötet beslutades bland annat att Västra Götalandsregionens budget för 2009 justeras och att Västtrafik får köpa in fler tåg för att bibehålla och öka kollektivtrafiken i Västra Götaland. Arbetet med översikten av de administrativa lokalerna i Göteborg fortsätter och fullmäktige beslutade om nya regler för fri tandvård för 20 till 21-åringar. Fullmäktige tog även ställning till nio motioner och behandlade sju frågor och fyra interpellationer.

Regionen justerar budgeten och flerårsplanerna

För att Västra Götalandsregionens ekonomi ska vara i balans de kommande åren kommer cirka en halv miljard kronor av det egna kapitalet att användas. Vid 2008 års utgång beräknas det egna kapitalet uppgå till nära 4,8 miljarder kronor.

Regionfullmäktige beslutade att Västra Götalandsregionens budget för 2009 och flerårsplanerna för 2010-2011 ska justeras. Det är det senaste halvårets allt sämre konjunktur och ekonomiska förutsättningar som ligger bakom beslutet.

De planerade satsningarna och investeringarna i verksamheterna som tidigare beslutats ska genomföras och det effektiviseringsmål på en procent som regionfullmäktige beslutat om för alla verksamheter kvarstår.

Västra Götalandsregionens budget för 2009 beslutades av regionfullmäktige i juni 2008. Budgeten beräknades utifrån den bild av konjunkturen som rådde under våren 2008, sedan dess har konjunkturläget försämrats betydligt. Sveriges kommuner och landsting har nu gjort nya bedömningar av den ekonomiska utvecklingen framöver vilka ligger till grund för justeringen av Västra Götalansregionens budget och flerårsplan.

Moderaterna, Kristdemokraterna och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden. Även Margaretha Bjälkemo (-) och Susanne Aronsson (-) reserverade sig mot beslutet. Sjukvårdspartiet Västra Götaland avstod från att delta i beslutet.

Investeringsramen för 2009 utökas med 100 miljoner kronor

Den 4 november beslutade regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen ska investera sammanlagt 1,9 miljarder i verksamheterna under 2009. För att hela investeringen ska kunna genomföras beslutade regionfullmäktige att investeringsramen för 2009 utökas med 100 miljoner kronor.

De 100 miljonerna ska användas för att starta ombyggnaden och PCB-saneringen av Kärnsjukhuset i Skövde.

Västra Götalandsregionen vill satsa på ökat resande med tåg

Resandet med tåg i Västra Götaland ökar. Bara i år har resandet med regiontågen ökat drygt 13 procent och med pendeltågen 25 procent. I och med att resandet ökar växer också efterfrågan på fler tåg. Västtrafiks styrelse har därför begärt att få köpa in 17 nya tåg till kollektivtrafiken i Västra Götaland för cirka 1,2 miljarder kronor.

Att öka resandet med kollektivtrafik är en viktig del för att motverka klimatförändringar och behovet av fler tåg i regionen är stort. I december 2012 kommer en helt ny pendeltågslinje mellan Älvängen och Göteborg att starta. Dessutom behöver det kraftigt ökade resandet på Kungsbacka- och Alingsåspendeln mötas upp med fler tåg. Trafiken kommer under de kommande åren även att utökas på sträckan Göteborg-Trollhättan-Vänersborg.

Regionfullmäktige beslutade att fler tåg ska köpas enligt Västtrafiks förslag.

Västra Götalandsregionen vill bilda aktiebolag för Öresundstågtrafiken

Regionfullmäktige beslutade, på förslag från Västtrafik, att Västra Götalandsregionen tillsammans med Region Skåne och övriga landsting i södra Sverige, ska bilda ett aktiebolag för Öresundstågtrafiken.

Västra Götalandsregionen utreder administrativa lokaler i Göteborgsområdet

Västra Götalandsregionen utreder flera alternativ för administrativa lokaler i Göteborgsområdet. Syftet är att effektivisera lokalutnyttjandet i Göteborg och att de framtida kostnaderna blir desamma eller mindre jämfört med idag.

Regionfullmäktige beslutade att regionstyrelsen, i samråd med fastighetsnämnden, fortsätta att utreda förutsättningarna för att hyra eller köpa ”Vita Huset” med tomtmark samt nybyggnation vid centralstationen i Göteborg.

Regionen reviderar delar av den finansiella strategin

Regionfullmäktige beslutade att godkänna de uppdaterade och reviderade förslagen till riktlinje för Västra Götalandsregionens finansförvaltning, pensionsförvaltning samt organisation, beredning och beslutsprocesser.

Nya regler för fri tandvård för 20-21-åringar

Västra Götalandsregionen har sedan årsskiftet förlängt den fria tandvården till 20 år under 2008 och upp till 21 år från och med 1 januari 2009. Samtidigt har ett statligt tandvårdsstöd införts så att alla i åldern 20-29 år får ett allmänt tandvårdsbidrag på 300 kronor per år på ett konto hos försäkringskassan.

Det nya tandvårdsstödet gör att det blivit komplicerat att genomföra beslutet om den fria tandvården för 20 och 21-åringar. Regionfullmäktige beslutade att patientavgiften för 20 och 21-åringar ska dras från det tandvårdskonto som patienten har hos Försäkringskassan. Tandvården blir därmed fortfarande kostnadsfri för patienten.

Moderaterna avstod från att delta i beslutet.

Motion om upptäckt och behandling av alkoholism

Regionfullmäktige beslutade på regionstyrelsens förslag att Peter Spjuth med fleras (v) motion, om att personalen inom primärvården ska få utbildning i tidig upptäckt och behandling av alkoholism, är besvarad. Regionstyrelsen menar att ökad kunskap om tidig upptäckt och behandling av alkoholism är en angelägen fråga men att motionens intentioner redan uppfylls genom det arbete som pågår inom Västra Götalandsregionen.

Kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet yrkade bifall till motionen och reserverade sig mot beslutet.

Motion om ökad användning av biogas i Västra Götaland

Regionfullmäktige beslutade att Magnus Palmlöf med fleras (m) motion, om att utreda hur Västra Götalandsregionen kan främja en ökad användning av biogas, är besvarad eftersom Västra Götalandsregionen redan arbetar i linje med motionens intentioner.

Moderaterna yrkade bifall till motionen och reserverade sig mot beslutet.

Motion om ett samlat arbete för miljö- och kostnadseffektiva transportlösningar

Regionfullmäktige beslutade att Birgitta Losmans (mp) motion om ett samlat arbete för miljö- och kostnadseffektiva transportlösningar är besvarad med regionutvecklingsnämndens yttrande.

Regionutvecklingsnämnden menar att det inte finns något behov av att inrätta ett godstransportråd eftersom ämnet hanteras genom dialog i befintliga nätverk, projekt och samverkansgrupper.

Miljöpartiet yrkade bifall till motionen och reserverade sig mot beslutet.

Motion om att stärka resenärernas dialog med Västtrafik

Sören Kviberg (v) och Birgitta Losman (mp) föreslår i en motion att Västtrafik, i projektform, prövar ett koncept för stärkt dialog mellan Västtrafik och resenärerna.

Regionfullmäktige beslutade att motionen är besvarad med regionutvecklingsnämndens yttrande. Nämnden menar att motionens intentioner redan tas tillvara genom Västtrafiks pågående arbete med Kollektivtrafiksbarometern, Västtrafiks kundservice samt det pågående projektet ”Roller spelar roll”.

Miljöpartiet, vänsterpartiet och Sjukvårdspartiet Västra Götaland reserverade sig mot beslutet.

Motion om att Angereds Närsjukhus byggs som passivhus

Regionfullmäktige beslutade att Stefan Kristiansson med fleras (mp) motion om att bygga Angereds Närsjukhus som passiv- eller lågenergihus är besvarad i och med att motionens intentioner redan är beaktade.

Fullmäktige motiverar beslutet med fastighetsnämndens yttrande om att det inte finns några kriterier för passiva sjukvårdsbyggnader men att passivhustekniken kan utnyttjas och att energimålen för Angereds närsjukhus innebär en halvering av energianvändningen i jämförelse med Västfastigheters befintliga fastigheter.

Motion om pensionärsrabatt hos Västtrafik

Ingrid Bergman (mp) har i en motion föreslagit att Västtrafik ska utreda möjligheten att ge ålderspensionärer större möjlighet att åka kollektivt.

Regionfullmäktige beslutade att motionen besvarats med ett yttrande från Västtrafik. Västtrafik hänvisar till lågpriskortet som ger alla möjlighet att resa till ett lägre pris vid lågtrafik och att vissa kommuner köpt ytterligare rabatt i form av fria resor för sina pensionärer under lågtrafik. Västtrafik kan tänka sig samma förfarande även för regionala resor men det kräver att ett beslut sker i samråd med Västtrafiks samtliga ägare .

Motion om att koppla samman vårdgarantin med utvecklingsarbetet

Göran Larsson (mp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska utveckla en strategisk plan för hur vårdgarantin ska samverka med hälso- och sjukvårdens utvecklingsstrategi.

Regionfullmäktige beslutade att motionen besvarats med hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande. Utskottet menar att utvecklingsstrategin och vårdgarantin är grunden för de samverkansgrupper som arbetar för att säkerställa en effektiv och tillgänglig vård inom Västra Götalandsregionen. Utskottet menar vidare att kopplingen mellan vårdgarantin och utvecklingsstrategin kan göras tydligare.

Regionen ska utreda om vårdgarantin påverkar vård utifrån behov

Sören Kviberg (v) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen bör göra en kartläggning av de målkonflikter som kan uppstå mellan vård efter behov och att uppfylla vårdgarantin. Kviberg menar att det finns en risk att lägre prioriterade patienter av hänsyn till vårdgarantin får vård före patienter med större behov av vård.

Regionfullmäktige beslutade att bifalla motionen och att den samverkansgrupp, som inventerar väntetider och tillgänglighet i vården, även ska kartlägga målkonflikter mellan vård efter behov kontra vårdgarantin. Syftet är att säkra vården efter behov enligt Sören Kvibergs förslag.

Motion om statens ansvar för att restaurera fiskebeståndet i Västerhavet

Roland Karlsson (fp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska verka för att restaurera fiskbeståndet i Västerhavet.

Regionfullmäktige beslutade att motionen är besvarad och hänvisar till att Västra Götalandsregionen redan tagit initiativ och arbetar i enlighet med motionärens intentioner.

Valärenden

Vid fullmäktiges sammanträde behandlades ett flertal val till olika förtroendeuppdrag i Västra Götalandsregionens styrelser och nämnder. Exempelvis valdes ledamöter till kulturnämnden, servicenämnden och flera hälso- och sjukvårdsnämnder. Till vice ordförande i arvodesberedningen valdes Staffan Kronholm (m), Uddevalla.

Fyra interpellationer

Vid regionfullmäktiges sammanträde ställdes fyra interpellationer från regionfullmäktiges ledamöter till ledamöter i regionstyrelsen:

Sju frågor

Vid sammanträdet besvarades sju frågor ställda av regionfullmäktiges ledamöter:

  • Fråga till regionutvecklingsnämndens ordförande från Soili Brunberg (mp) om finansieringen av Västlänken.
  • Fråga till hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande från Soili Brunberg (mp) om betalsystem inom primärvården.
  • Fråga till ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnd 4 från Benny Strandberg (kd) om hälso- och sjukvårdsnämndernas roll vid besparingar.
  • Fråga till regionstyrelsens ordförande från Conny Brännberg (kd) om barn med skulder till Västra Götalandsregionen.
  • Fråga till Västtrafiks ordförande från Göran Larsson (mp) om reklam för ungdomsmottagningen UMO:s kampanj.
  • Fråga till regionstyrelsens ordförande från Claes-Göran Borg (v) om opolitiska styrelser.
  • Fråga till ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnd 1 från Mats Abrahamsson (m) om samarbetsavtalet mellan HSN 1 och Sotenäs kommun.

Nio inlämnade motioner

I samband med regionfullmäktiges sammanträde lämnade ledamöterna in nio motioner. Regionfullmäktige beslutade att överlämna motionerna till regionstyrelsen för beredning.

  • Stefan Kristiansson (mp) har lämnat en motion mobila avskärmningar till regionens sjukhus.
  • Birgitta Losman m. fl. (mp) har lämnat en motion om att cykelinfrastrukturen måste in i regionens arbete med åtgärdsplanering.
  • Monica Selin (kd) har lämnat en motion om ökad tillgänglighet av desinfektionsmedel inom vården. 
  • Benny strandberg (kd) har lämnat en motion om handlingsprogram mot spädbarnsmisshandel.
  • Sören Kviberg (v) och Lena Jagers Bladini (v) har lämnat en motion om regionens stöd till folkhögskolorna.
  • Marianne Nilsson (kd) om ökat uppdrag för vaccinationsprogrammet angående pneumokocksvaccinering.
  • Birgitta Losman (mp) och Soili Brunberg (mp) har lämnat en motion om att satsa på tågtrafiken mellan Borås och Göteborg.
  • Gunilla Levén (m) har lämnat en motion om vården - en plats för initiativ, engagemang och entreprenörskap.
  • Amanda Åhall (v) har lämnat en motion om en kampanj om HIV/AIDS.


 



Kontaktperson: Hans Aronsson, fullmäktiges ordförande, 0705-31 32 01.
Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24. Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF