Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-05-24 14:00


Beslut i regionstyrelsen 24 maj


Delårsrapporten mars – goda utsikter för ekonomi i balans

Årets första delårsrapport visar att Västra Götalandsregionens ekonomi som helhet är i balans. Kvartalsresultatet för hela koncernen är 88 miljoner bättre än väntat för perioden. Samtidigt som några av sjukhusen fortsätter att redovisa underskott beräknas helårsresultatet för koncernen bli ett överskott på 100 miljoner kronor, en förbättring med 387 miljoner i jämförelse med budgeten.

Delårsresultatet visar ett underskott för årets första tre månader på 98 miljoner kronor. Det är 88 miljoner kronor bättre än det budgeterade resultatet för perioden. Intäkter från skatter, utjämningar och statsbidrag har ökat med en procent medan verksamheternas nettokostnader har ökat med 4,6 procent.

– Resultatet för de första månaderna visar att koncernens resultat är i balans. Det är framförallt de ökande skatteintäkterna som bidragit till resultatet, kommenterar ekonomidirektör Mats Friberg delårsrapporten.

Fortsatt arbete för bättre ekonomi inom sjukvården

Samtidigt som koncernresultatet är gott redovisar hälso- och sjukvården sammantaget ett negativt resultat. Trots en rad åtgärder under 2010 fortsätter flera av sjukhusen att redovisa underskott.

– Nettokostnaderna har börjat öka igen och ligger nu högre än prognosen för skatteintäkterna, vi måste följa utvecklingen noga. För verksamheterna gäller det att arbetet med kostnadskontroll fortsätter och att de verksamheter som redovisar underskott arbetar för att nå ekonomisk balans, menar regiondirektör Johan Assarsson.

Tillgängligheten bättre

Tillgängligheten fortsätter att förbättras. Hittills i år uppnår alla sjukhusen och primärvården 70-procentgränsen för besök för att få del av den så kallade kömiljarden. För besök och behandling klarar flertalet av alla utförare 80-procentgränsen. För att få del av kömiljarden ska patienterna få besöka vården och få behandling inom 60 dagar. 2011 ska målet vara uppnått till 70 procent eller 80 procent för att få ytterligare bidrag.

– Självklart är det viktigast att människor får vård, säger Johan Assarsson.

Antalet anställda uppgick i mars till 50 070 inklusive bolagen. Det är en ökning med 443 anställda. Anställda med tillfällig anställning ökar medan anställda med tillsvidareanställning minskar.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner delårsrapporten och lägger den till handlingarna.


Avtal klart – Västra Götalandsregionen ensam ägare till Västtrafik från 2012

I början av 2012 blir Västtrafik enligt planerna ett helägt bolag inom Västra Götalandsregionen. Samtidigt blir Västra Götalandsregionen enligt den nya kollektivtrafiklagen myndighet för kollektivtrafiken i Västra Götaland.

För att Västtrafik ska kunna bli ett helägt bolag inom regionen måste kommunerna överlåta sina aktieandelar i bolaget till Västra Götalandsregionen. Dessutom måste bolaget få en ny bolagsordning.

Regionstyrelsen föreslog vid tisdagens sammanträde att regionfullmäktige godkänner regionkansliets förslag till ny bolagsordning.

För egen del beslutade styrelsen dessutom att godkänna avtalen med länets 49 kommuner om överlåtelse av aktier i Västtrafik AB. Regionstyrelsen gav även styrelsens ordförande i uppdrag att underteckna avtalen med kommunerna och även godkänna eventuella ändringar i avtalstexten som föreslås av kommunerna men som inte strider mot regionfullmäktiges beslut.


Sjukvårdsrådgivningen i Västra Götalandsregionen samordnas

Regionens fyra sjukvårdsrådgivningar samordnas och ges ett gemensamt uppdrag. Det blir verklighet efter ett beslut i regionstyrelsen.

Regionstyrelsen beslutade att samtliga fyra sjukvårdsrådgivningar i Västra Götalandsregionen ska sammanföras i en gemensam organisation inom primärvården. De finns idag organiserade under fyra olika primärvårdsförvaltningar. Den nya gemensamma rådgivningsenheten får dessutom ett gemensamt uppdrag som bland annat innebär:

  • Sjukvårdsrådgivning dygnet runt, årets alla dagar, via telefonnumret 1177
  • Vid behov kunna följa upp patienter som fått egenvårdsråd
  • Samarbete i gemensam kö
  • Gemensam bemanningsplanering
  • Gemensam uppföljningsplan
  • Kunna erbjuda bokad tid på vårdcentral eller jourmottagning, föreslå direktbesök eller boka telefontid på vårdcentral.

Regionstyrelsen beslutade dessutom att pröva en förstärkning av Sjukvårdsrådgivningens budget med 20 miljoner kronor inom ramen för 2012 års budgetberedning. Senast 2013 ska en utvärdering av förändringarna vara klar.

Beslutet avgjordes genom votering, sju röster för och sju emot liggande förslag. Sjukvårdspartiet lade ned sin röst vilket gjorde att ordförandens röst blev avgörande till förmån för det liggande förslaget. Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande.

För mer information se pressmeddelanden från hälso- och sjukvårdsutskottet den 20 april.


Ombyggnad till närsjukhus i Skene fortsätter

Nu fortsätter ombyggnaden av Södra Älvsborgs Sjukhus i Skene. Sjukhuset ska enligt planerna utvecklas till ett närsjukhus med kirurgisk och ortopedisk verksamhet. På sikt planeras ett vård- och hälsocentrum, där sjukvård och annan hälsorelaterad verksamhet och flera sjukvårds- och hälsoaktörer samlas.

Ombyggnaden av sjukhuset i Skene sker i fyra etapper. Etapp ett påbörjades i december 2010.  Regionstyrelsen beslutade på tisdagen att ge klartecken för etapp två och tre i projektet Skene Vård- och hälsocentrum. I etapp två byggs kirurgmottagningen om för större flexibilitet och bättre förutsättningar för teamarbete. I etapp tre ska en ny samlad entré till sjukhuset byggas med café och reception för alla besökande.

Ombyggnaderna i etapp två och tre beräknas kosta 63 miljoner kronor och vara klara till sommaren 2012 (etapp två) och i januari 2013 (etapp tre).

För mer information se pressmeddelande från ägarutskottet den 2 mars.


Köper tomtmark för nya Regionens hus i Göteborg

Västra Götalandsregionen planerar att samla den administrativa verksamheten i Göteborg på en plats, nya Regionens hus, vid centralstationen i Göteborg. Enligt planerna kommer nya Regionens hus bestå av två byggnader; dels Bergslagsbanans tidigare stationshus, och dels av en nybyggnation. Hösten 2010 fick regionen möjlighet att köpa det gamla stationshuset av kommunägda HIGAB men marken där den nya byggnaden planeras ingick inte i köpet.

Västra Götalandsregionen har nu fått möjlighet att även köpa marken där den nya byggnaden ska uppföras. Säljare är Göteborgs stad. Regionstyrelsen föreslog vid tisdagens sammanträde att regionfullmäktige beslutar att Västra Götalandsregionen köper marken för 65 miljoner kronor.

I nya Regionens hus planeras konferenslokaler och arbetsplatser för administrativ personal men även mötes- och representationsmöjligheter.


Fullmäktiges sammanträdestider 2011

(Ärende 10) Vid första sammanträdet efter ett val fattar det nytillträdda regionfullmäktige beslut om tiderna för sammanträdena under resten av året. Regionstyrelsen föreslår att fullmäktige beslutar att sammanträda den 21 juni, 19-20 september, den 25 oktober och den 29 november.

 

Information om övriga beslut i regionstyrelsen den 24 maj finns på Västra Götalandsregionens hemsida.

Kommentarer till dagens styrelsemöte kan finnas på partiernas hemsidor.

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson 0702-49 17 24. Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF