Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-04-21 13:45


Regionstyrelsens beslut 21 april i korthet


Fullmäktigeärenden (avgörs i regionfullmäktige)

Ärende om Marieholmstunneln bordlagt

Ärendet om avtal med Vägverket om Marieholmsförbindelsen bordlades igen. Denna gång på grund av att finansdepartementet ännu inte godkänt avtalet.

Policy och kunskapsbank för HBT

Regionstyrelsen behandlade två motioner om HBT, homo-, bi- och transsexuella personer.

Amanda Åhall (V) vill i sin motion att en HBT-policy tas fram. Regionstyrelsen menade att det inte behövs en särskild policy utan att frågorna kan hanteras inom Västra Götalandsregionens mångfaldspolicy.

Göran Larsson (MP) vill i sin motion att en kunskapsbank för HBT-frågor inrättas. Även i detta fall menade regionstyrelsen att frågorna kan hanteras inom Västra Götalandsregionens mångfaldspolicyn. Styrelsen beslutade därför föreslå regionfullmäktige att motionerna ska anses vara besvarade med de yttranden som gjorts.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet om att motionen från Amanda Åhall ska anses vara besvarad och yrkade på att motionen ska vara bifallen.

Styrelseärenden (avgörs i regionstyrelsen)

Sex åtgärder för Vision Västra Götaland

Sex olika åtgärder ska verka som uppföljning av Vision Västra Götaland. En rapport om hur visionen ska följas upp har arbetats fram av en oberoende extern panel. Rapporten har behandlats i beredningsgruppen för regionutveckling som har lämnat förslag på de sex olika åtgärderna. Dessa är att följa upp hållbar utvecklings tre dimensioner enligt den modell som finns i visionen, att genomföra jämförelser med regioner i Europa, att ta fram ett nytt index för att mäta visionens genomförande, att samla redovisning av genomförandearbetet, att föra dialog och kommunikation samt genomföra en årlig visionskonferens.

Ett av förslagen var att inrätta en separat sekretariat men detta ifrågasatta regionstyrelsen.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet efter att partiet föreslagit ett tilläggsyrkande.

Återremiss om samordning av det tvärsektoriella arbetet

Regionstyrelsen beslutade att återemittera ärendet om samordning av det tvärsektoriella arbetet med handikappkommittén och folkhälsokommittén.

Utredningsgrupp om regionbildning med Värmland utsedd

Regionstyrelsen beslutade att utse nio ledamöter till den grupp som ska utreda regionbildningen mellan Västra Götaland och Värmland. Det blir Johnny Nilsson (S), ordförande, Leif Blomqvist (S), Cecilia Andersson (C), Jonas Andersson (FP), Birgitta Losman (MP), Annika Tännström (M), vice ordförande, Gunilla Levén (M), Benny Strandberg (KD) och Annette Ternstedt (V).

Rapport till regeringen om Institutet för stressmedicin

Regionstyrelsen beslutade godkänna rapporten till regeringen om Institutet för stressmedicin. I rapporten redovisas bland annat hur pengar använts, erfarenheter utvärderas och en redovisning görs av den erfarenhets- och kunskapsspridning som genomförts. Av de beviljade medlen för 2008 har 1,5 miljoner kronor förbrukats och återstående 618.000 kronor återbetalas. Orsakerna till att beviljade medel i två av fem projekt inte förbrukats helt redovisas.

 

Pressmeddelande...

Handlingar...

Kommentarer angående regionstyrelsens beslut kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF