Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-04-21 13:45


Beslut i regionstyrelsen 21 april 2009

Uppföljning av Vision Västra Götaland


Regionstyrelsen beslutade bland annat om det fortsatta arbetet med att följa upp Vision Västra Götaland. Under sammanträdet utsågs även den grupp som tillsammans med representanter från Värmland ska utreda en regionbildning.

 

Fortsatt uppföljning av Vision Västra Götaland

Regionstyrelsen beslutade om fortsatt arbete för att följa upp Vision Västra Götaland. Visionen antogs av regionfullmäktige 2005 och arbetades fram i bred dialog mellan Västra Götalandsregionen, kommunerna, universitet och högskolor, näringsliv, organisationer med flera.

En oberoende, extern panel tillsattes 2006 för att ta fram förslag till genomförande och uppföljning av arbetet med visionen. Det är panelens rapport som ligger till grund för regionstyrelsens beslut.

Genomförande och uppföljning ska ske genom sex olika åtgärdsområden – följa upp den hållbara utvecklingens tre dimensioner enligt den modell som finns i visionen, göra jämförelser med regioner i Europa, ta fram ett nytt index för mätning av visionens fem fokusområden, samla redovisningen av genomförandearbetet, satsa på dialog och kommunikation för fördjupad delaktighet hos aktörer och medborgare samt genomföra en årlig visionskonferens.

Beredningsgruppen för regionutveckling, BRU, en politisk nämnd med ledamöter från både kommunerna och Västra Götalandsregionen kommer att ha ansvaret för uppföljningen.

Utredningsgrupp om regionbildning med Värmland utsedd

Regionstyrelsen beslutade att utse nio ledamöter till den grupp som ska utreda regionbildningen Västra Götaland och Värmland. Det blir Johnny Nilsson (S), ordförande, Leif Blomqvist (S), Cecilia Andersson (C), Jonas Andersson (FP), Birgitta Losman (MP), Annika Tännström (M), vice ordförande, Gunilla Levén (M), Benny Strandberg (KD) och Annette Ternstedt (V).

Läs mer om alla beslut i korthet...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF