Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-01-13 14:30


Regionstyrelsens beslut den 13 januari


Regionstyrelsen behandlade fem ärenden vid tisdagens möte:

  • Prissänkningar på vuxentandvård
  • Fortsatta temadagar med regionfullmäktige
  • Självständighet för romska folkhögskolan (återremitterades)
  • Upplåtande av vårdplatser för skadade barn från Gaza
  • Fortsatt arbete med nationella IT-strategin för vård och omsorg

 

Fullmäktigeärenden (avgörs av regionfullmäktige)

Sänkta priser hos Folktandvården

Regionstyrelsen föreslår att priset på ett drygt 20-tal olika behandlingar och åtgärder inom Folktandvården sänks från och med 1 mars, 2009. Bland de ingrepp som berörs finns bland annat vissa implantatbehandlingar.

En ny tandvårdreform sjösattes 1 juli 2008 och med den också den nuvarande prislistan för vuxentandvård. Prissänkningarna i den nya prislistan är resultatet av Folktandvårdens analys under hösten av de faktiska kostnaderna för olika tandvårdsåtgärder. Vad gäller exempelvis implantatbehandlingar har bland annat kostnaderna för material minskat sedan den ursprungliga prislistan beräknades.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige fastställer de föreslagna prisjusteringarna och att de nya priserna ska gälla från och med 1 mars 2009.

Länk till Folktandvårdens pressmeddelande från 20 november 2008.

Fortsättning för fullmäktiges temadagar

Inför mandatperioden 2006 – 2010 beslutade regionfullmäktige att införa tvådagars höstmöten, där den första dagen skulle vara en temadag med fördjupning i ett särskilt ämne. Hösten 2007 genomfördes en temadag om infrastruktur och förra året hölls en temadag om klimat och miljö. En utvärdering har gjorts efter halva perioden och den visar att regionfullmäktiges ledamöter tycker att systemet ska fortsätta.

Regionstyrelsen föreslår därför regionfullmäktige att det även 2009 och 2010 ska genomföras tvådagars höstmöten med temadag med regionfullmäktige.

Självständig romsk folkhögskola

Regionstyrelsen beslutar att återremittera ärendet om självständighet för den romska folkhögskolan till regionkansliet.

Upplåtande av vårdplatser för skadade barn från Gaza

Under "Övriga frågor" föreslog Vänsterpartiet att regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen upplåter minst tio vårdplatser till det samordnade bistånd som SIDA administrerar för den svenska regeringen. Platserna ska vara till förmån för svårt skadade barn från Gaza, inkludera transport till Sverige och Västra Götalandsregionen ska bära kostnaderna för transport och vårdplatser.

Regionstyrelsen beslöt att remittera ärendet till regionkansliet.

 

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Verksamhetsplan och budget för Nationella IT-strategin

Regionstyrelsen beslöt att anta verksamhetsplan och budget för landstingens gemensamma arbete med den Nationella IT-strategin för Vård och Omsorg 2009.

Strategin antogs av riksdagen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) 2006 för att skapa praktiska förutsättningar att på ett säkert sätt utbyta information mellan olika vårdgivare. Arbetet med att realisera målen i strategin började året efter när samtliga landsting och regioner i sin tur antog en treårig handlingsplan som även inkluderade en modell för finansiering och kostnadsfördelning dem emellan.

Arbetet för 2009 fokuserar på att slutföra uppdragen i handlingsplanen. Kostnaden för Västra Götalandsregionen 2009 är 38,4 miljoner kronor, en kostnad som finns med i budgeten för 2009.

– Landstingens och regionernas gemensamma arbete innebär lägre kostnader än om vi var och en för sig skulle ha satsat på motsvarande utveckling. Dessutom har vi de här åren fått en gemensam prioritering och på så sätt kunna komma fram snabbare än annars, säger regiondirektör Johan Assarsson.

 

Regionstyrelsens handlingar



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02


Läs meddelandet som PDF