Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-10-07 14:00


Regionstyrelsens beslut den 7 oktober i korthet


Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Delårsrapport augusti Västra Götalandsregionen och helårsprognos

Västra Götalandsregionens delårsrapport för augusti visar ett beräknat överskott för helåret 2008 på 675 miljoner kronor. Det är 314 miljoner kronor sämre än förra året, men 919 miljoner bättre än budget för 2008. Det är framförallt de finansiella posterna (skatteintäkter, generella statsbidrag, räntor m.m.) som väntas ge överskott.

Såväl sjukhus som primärvård bedöms öka vårdproduktionen 2008 jämfört med 2007. Däremot kommer sjukhusen, trots genomgripande åtgärder, sammantaget ännu inte att nå ett balanserat resultat i år.

Antalet anställda fortsätter att öka trots att ansträngningar görs för att minska personalkostnaderna. I augusti hade Västra Götalandsregionen 50 365 anställda. För helåret bedöms personalkostnaderna jämfört 2007 öka med 5,4 procent med kostnader för bemanningsföretag inräknade.

Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige godkänna delårsrapporten samt gav regiondirektören i uppdrag att senast 29 oktober lämna underlag så att partierna kan utarbeta eventuella förslag till kompletteringsbudget.

Förslag till höjning av grundbelopp för förtroendevalda

Årsarvode, dagsarvode och ersättning för förlorad arbetsinkomst för förtroendevalda räknas ut utifrån ett grundbelopp. Baserat på en kartläggning av vilka ersättningsnivåer som gäller för förtroendevalda i övriga landsting och regioner föreslår Västra Götalandsregionens arvodesberedning att höja grundbeloppet från 49 006 till 55 000 kronor i månaden. Förändringar föreslås även i hur arvodet till regionstyrelsens ordförande och vice ordförande beräknas.

Regionstyrelsen beslutade att överlämna ärendet utan eget ställningstagande till regionfullmäktige. 

Styrelsen för kulturutveckling föreslås bli ”Styrelsen för Kultur i Väst”

Styrelsen för kulturutveckling samlar sedan 1 januari 2007 de tidigare separata verksamheterna Konst- och kulturutveckling, Musik i Väst och Regionbibliotek Västra Götaland i en gemensam organisation, och föreslår nu ”Kultur i Väst” som nytt namn för verksamheten. Regionstyrelsen föreslog regionfullmäktige godkänna namnändringen för styrelsen och samtidigt anta ett reglemente för verksamheten.

Förslag om tandhygienisternas verksamhetsförlagda praktik

Regionstyrelsen föreslog att hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg centrum/väster får ansvar för tandhygienisternas verksamhetsförlagda praktik samt att denna under 2009 finansieras via det personalpolitiska anslaget.

Redovisning av motionsbalansen

Enligt kommunallagen ska motioner som inte beretts klart inom ett år från det de väcktes anmälas till regionfullmäktige. I regionkansliets årliga genomgång av motionsbalansen framgår att totalt 25 motioner är under behandling och av dessa är fem äldre än ett år. Den äldsta är från 5 februari 2007.

Undertecknande av CEMR:s deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män

Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet har som medlemmar i CEMR (Council of European Municipalities and Regions) undertecknat CEMR:s politiska deklaration för jämställdhet mellan kvinnor och män och samtidigt uppmanat svenska kommuner, landsting och regioner att underteckna deklarationen och arbeta för dess genomförande.

Regionstyrelsen föreslog att regionfullmäktige antar deklarationen och arbetar för dess genomförande och beslutar för egen del att regiondirektören får i uppdrag att ta fram förslag till åtgärder med anledning av att deklarationen antagits.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Genomförande av handlingsprogram mot övervikt och fetma i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen har tagit fram ett handlingsprogram mot övervikt och fetma. Syftet är att vända den kraftiga utvecklingen av övervikt och fetma hos barn och vuxna. Programmet innehåller hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser för att minska övervikt och fetma.

Regionstyrelsen föreslog att regionfullmäktige godkänner den inriktning och de uppdrag hälso- och sjukvårdsavdelningen föreslår för handlingsprogrammets genomförande.

Länk till pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 september

Styrelseärenden (avgjordes av regionstyrelsen)

Möjligt att halvera sjukskrivningar inom Västra Götalandregionen

Under våren har en förstudie genomförts inom NU-sjukvården och Regionservice angående hur hög sjukfrånvaron är, hur mycket pengar den kostar och hur den påverkar verksamheten. Förstudien visar på en relativt hög sjukfrånvaro men indikerar samtidigt att det med en kombination av insatser på individ- och organisationsnivå går att sänka sjukfrånvaron med upp mot 60 procent. Räknat i pengar ger det en besparingspotential på 70 miljoner kronor för båda förvaltningarna.

Västra Götalandsregionens företagshälsovård Hälsan & Arbetslivet ska därför med stöd av en extern leverantör genomföra ett pilotprojekt inom NU-sjukvården och Regionservice med syfte att skapa en effektivare organisation för att hantera och varaktigt minska den totala sjukfrånvaron. Kostnaden för pilotprojektet med projektledning, personal, utbildning och system är 25 miljoner kronor.

Regionstyrelsen beslutade att pilotprojektet ska genomföras enligt förslaget.

Länk till pressmeddelande från personalutskottet 17 september.

Seminarium för de nationella minoritetsgrupperna

Regionstyrelsen beslutade att arrangera en konferens för de fem nationella minoritetsgrupperna (finländare, romer, judar, samer och tornedalsfinnar) i Västra Götaland. Konferensen ska hållas 26 november i Göteborg och behandla dialogen mellan Västra Götaland och minoritetsgrupperna.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 


 



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24. Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF