Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-04-11 08:00


Stor satsning på cancervården i väst


Färre ska bli sjuka i cancer, fler ska överleva längre och med bättre livskvalitet. Patientens perspektiv och medverkan ska stärkas i en mer sammanhållen och jämlik vård. Så kan man i korthet sammanfatta målen när Västra Götalandsregionen och Region Halland med gemensamma krafter förbättrar cancervården och utvecklar Regionalt cancercentrum väst.

Den svenska cancervården har, i internationella jämförelser, goda resultat. Men när befolkningen blir allt äldre kommer fler invånare att drabbas av cancer, vilket ställer nya krav på vården. Och det finns förbättringsområden.

Nationell cancerstrategi

På nationell nivå kom för några år sedan en sammanhållen cancerstrategi. Som följd av denna föreslogs inrättandet av sex regionala cancercentrum som ett sätt att förbättra den svenska cancervården. Detta blir nu verklighet i de sex sjukvårdsregionerna och staten ger under uppbyggnadstiden särskilda projektpengar för arbetet.

I Västra Sjukvårdsregionen, som består av Västra Götalandsregionen och Region Halland, ombildas nuvarande Onkologiskt Centrum till Regionalt cancercentrum väst.

De båda regionerna har sagt ja till detta och nu har regionernas samverkansorgan, Västra samverkansnämnden, fastställt beslutet. Region Halland ingår också i motsvarande samarbete i Södra sjukvårdsregionens bildande av Regionalt cancercentrum syd.

- Regionalt cancercentrum väst är inte en byggnad eller institution utan en stödorganisation som vilar på nätverksbyggande och som ska stödja den västsvenska cancervårdens utveckling med kunskaps- och metodutveckling i nära samverkan med sjukvården och dess ledningar, säger Jan-Åke Simonsson, ordförande i samverkansnämnden för Västra Sjukvårdsregionen.

Patienternas röster ska höras mer

- Den här satsningen innebär också att dialogen med patienter och deras närstående ska utvecklas. Både när det gäller informationen kring den egna sjukdomen och behandlingen och att få med patienterna och deras upplevelser mer i utformningen av vården, säger Stefan Bengtsson, 1:e vice ordförande i samverkansnämnden för Västra Sjukvårdsregionen.

Bättre liv efter cancer

Allt fler överlever i dag, med nya behandlingar och ny kunskap, en cancersjukdom. Antingen botade eller till ett fortsatt liv med cancer.

- Vi ska sätta större fokus på att höja livskvaliteten efter en cancersjukdom, säger Nils Conradi, projektledare för bildandet av Regionalt cancercentrum väst. Hur ges rehabilitering på bästa sätt? Hur ger vi vården så att de oönskade effekterna av ofta väldigt kraftfulla behandlingar blir så små som möjligt? Det är exempel på frågor som vi nu kommer att lägga större kraft vid.

Vem ska göra vad?

Arbetsfördelningen inom cancervården är ett annat område som ska utvecklas.

- För att alla ska få en lika god vård, oavsett var man bor, ska vi kartlägga hur och var olika behandlingar bäst ska ges. En del åtgärder som görs mycket sällan bör för bästa kvalitet koncentreras till några få ställen, medan andra vårdåtgärder ska finnas nära invånarna runt om i regionerna, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Rättvist och snabbt

Hur vården ska ges och vilka metoder som är de bästa ska ännu tydligare än i dag beskrivas och följas upp. De bästa metoderna ska tillämpas på liknande sätt oavsett var i regionerna vården ges. Och onödiga väntetider ska tas bort ur vårdkedjorna.

- Det handlar om att komma snabbare till diagnos och behandling och att väntetider mellan olika steg i en behandling blir så korta som möjligt, säger Karin Möller, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i Region Halland. Vi har varit bra på att förbättra enskilda delar i vården men nu ska vi fokusera på hela vårdkedjorna.

Det är en omfattande satsning som nu görs i den västsvenska cancervården med 29 regionala processägare. De är framstående specialister inom sitt område som kommer att arbeta i nätverk. Dessa nätverk består av specialister på sjukhusen runt om i Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Satsning på forskning

Inom Regionalt cancercentrum väst bedrivs också olika forskningssatsningar. I höstas startades en enhet för att kartlägga och behandla sena symptom efter cancerbehandling och under våren drog en särskild forskarskola för doktorander igång. I samarbete med Chalmers och Centre for Health Care Improvement görs forskningsinsatser kring hur nya kunskaper snabbare kan komma till nytta och användas i vården.

Läs mer på

Regionalt Cancercentrum Väst



Kontaktperson: Nils Conradi, projektledare för bildandet av Regionalt cancercentrum väst, tfn 0707–80 63 08


Läs meddelandet som PDF