Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-08-06 15:30


Stort IT-avbrott drabbade sjukhusen


Ett stort it-avbrott drabbade samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen under natten till onsdag. Mellan ca 00:30 och 05:30 hade sjukhusen och sjukvårdsrådgivningen 1177 ingen fungerande telefoni, e-post eller internetåtkomst.  

Orsaken till avbrottet var att en fiberkabel grävdes av vid ett planerat arbete för vägbygge vid Kruthusgatan i Göteborg. All ingående IP -telefoni slutade att fungera. Även e-posten och externa och till viss del interna webbsidor slutade att fungera.   Efter ett intensivt arbete under natten är kabeln reparerad och allt fungerar som vanligt igen. Stort arbete genomfördes under natten med att skapa manuella sökvägar, hitta rutiner och samverkanssätt. Genom ett gott arbete från växlarna på de olika sjukhuskropparna och genom sms och mobilsamtal kunde information skickas. 1177 styrde om telefonin till övriga Sverige. Ambulanserna fick alternativa larmnummer till akutmottagningarna. Avstämning med SOS visade inte på någon större påverkan på 112-belastningen.

Analys och åtgärdsplan

Med anledning av avbrottet som skedde i samband med ett planerat arbete gör VGR IT en analys av det som inträffade. VGR IT tar också fram en åtgärdsplan för att säkerställa att liknande avbrott inte ska ske igen.  
– Med anledning av nattens händelser måste en analys genomföras för att förstå varför en avgrävd kabel kan få så stora konsekvenser. När så många vitala funktioner försvinner pga. ett kabelbrott är det väldigt allvarligt. Analysen ska leda till en åtgärdsplan för att liknande händelser inte ska kunna inträffa igen. Vi måste lära av detta och bygga en IT-miljö som är säker men också se över vilka manuella reservlösningar vi har när telefonin inte fungerar som det ska, säger säkerhetsdirektör Valter Lindström.



Kontaktperson: Tf IT-direktör Maria Skoglöf:0705 39 17 17, säkerhetsdirektör Valter Lindström:0500 49 56 85


Läs meddelandet som PDF