Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-10-21 17:00


Regionfullmäktige 21 oktober

Utdelning av 2008 års handikappidrottsstipendium


Vid regionfullmäktiges sammanträde på tisdagen delade regionfullmäktiges ordförande Hans Aronsson ut 2008 års handikappidrottsstipendium. Västra Götalandsregionen delar årligen ut 100 000 kronor för att uppmärksamma personer inom handikappidrotten som gjort utmärkta prestationer och som kan vara förebilder som stimulerar till idrottsutövning.

 I år får tre aktiva och en ledare dela på pengarna:

  • Linus Karlsson, Grästorp - bordtennis, 30 000 kronor
    Linus deltog i Paralympics i Peking där han tog en meriterande seger mot den regerande Paralympicsmästaren Ladislav Gaspar från Slovakien. Hans mål är att långsiktigt klättra på världsrankingen.
  • Jennie Ekström, Vara - simning, 30 000 kronor
    Jennie är med i svenska handikapplandslaget sedan maj 2007 och deltog även hon i Paralympics med en fjärde plats på 50 meter frisim och en femte plats på 150 meter medley som bästa resultat.
  • Mariah Sethsen, Lidköping - elektronskytte, 20 000 kronor
    Mariah tränar elektronskytte två dagar i veckan, tävlar mycket och siktar nu på att lära sig skjuta utan stöd så att hon kan vara med i mästerskapstävlingar och eventuellt även på internationella tävlingar.
  • Kaj Andersson, Göteborg – tränare/ledare bordtennis, 20 000 kronor
    Kaj har som idrottsutövare representerat Sverige i både VM och EM med ett VM-silver individuellt och VM-guld i lag som främsta meriter. Han har varit aktiv inom bland annat bordtennis, simning och ridning. Hans mål är att fortsätta arbeta med idrotten och föra fram de ungdomar som han tränar mot nya mål.

Utdelning av Handikappidrottsstipendium

Kaj Andersson, Mariah Sethsen, Jennie Ekström och Linus Karlsson.

Utdelning av Handikappidrottsstipendium

Mariah Sethsen, Jennie Ekström, Kaj Andersson och Linus Karlsson.

Läs mer i pressmeddelande från regionkansliet 12 september

 

Delårsrapport augusti med helårsprognos

Regionfullmäktige godkände Västra Götalandsregionens delårsrapport för augusti. För helåret 2008 beräknas ett överskott på 675 miljoner kronor. Det är 314 miljoner kronor sämre än förra året, men 919 miljoner bättre än budget för 2008. Det är framförallt de finansiella posterna (skatteintäkter, generella statsbidrag, räntor m.m.) som väntas ge överskott.

Såväl sjukhus som primärvård bedöms öka vårdproduktionen 2008 jämfört med 2007. Däremot kommer sjukhusen, trots genomgripande åtgärder, sammantaget ännu inte att nå ett balanserat resultat i år.

På grund av att de ekonomiska förutsättningarna förändrats kraftigt sedan budgeten för 2009 antogs i juni har regiondirektören fått i uppdrag av regionstyrelsen att senast 29 oktober lämna underlag så att partierna kan utarbeta eventuella förslag till kompletteringsbudget.

Förslag om höjning av grundbelopp för förtroendevalda

Regionfullmäktige beslöt återremittera ärendet till arvodesberedningen. Mot beslutet reserverade sig kristdemokraterna, miljöpartiet, sjukvårdspartiet, vänsterpartiet samt Bernt Andersson (m).

Styrelsen för kulturutveckling blir ”Styrelsen för Kultur i Väst”

Styrelsen för kulturutveckling samlar sedan 1 januari 2007 de tidigare separata verksamheterna Konst- och kulturutveckling, Musik i Väst och Regionbibliotek Västra Götaland i en gemensam organisation, och föreslår nu ”Kultur i Väst” som nytt namn för verksamheten. Regionfullmäktige godkände namnändringen för styrelsen och antog samtidigt ett reglemente för verksamheten.

Tandhygienisternas verksamhetsförlagda praktik

Regionfullmäktige beslutade anta regionstyrelsens förslag om att hälso- och sjukvårdsnämnden Göteborg centrum/väster får ansvar för tandhygienisternas verksamhetsförlagda praktik samt att denna under 2009 finansieras via det personalpolitiska anslaget.

Undertecknande av CEMR:s deklaration om jämställdhet mellan kvinnor och män

Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet har som medlemmar i CEMR (Council of European Municipalities and Regions) undertecknat CEMR:s politiska deklaration för jämställdhet mellan kvinnor och män och samtidigt uppmanat svenska kommuner, landsting och regioner att underteckna deklarationen och arbeta för dess genomförande.

Regionfullmäktige antog deklarationen och beslöt att arbeta för dess genomförande. Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Genomförande av handlingsprogram mot övervikt och fetma i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen har tagit fram ett handlingsprogram mot övervikt och fetma. Syftet är att vända den kraftiga utvecklingen av övervikt och fetma hos barn och vuxna. Programmet innehåller hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser för att minska övervikt och fetma.

Regionfullmäktige godkände den inriktning och de uppdrag hälso- och sjukvårdsavdelningen föreslagit för handlingsprogrammets genomförande.

Läs mer i pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 september

Motion om att vaccinera barn mot pneumokocker

Marianne Nilsson (kd) föreslår i en motion till regionfullmäktige från februari 2007 att möjligheterna att införa allmän vaccination mot pneumokocker för barn ska undersökas. Regionfullmäktige beslutade att motionen är besvarad och hänvisar till att Hälso- och sjukvårdsutskottet den 18 juni beslutade att införa allmän pneumokockvaccination från 1 januari 2009. Det beslutet är i sin tur en följd av Socialstyrelsens beslut att införa pneumokockvaccination i det allmänna barnvaccinationsprogrammet från och med 1 januari 2009.

Motion om vård till papperslösa

I en motion från februari 2008 har Annette Ternstedt (v) och Amanda Åhall (v) föreslagit en rad åtgärder kopplade till vård av så kallade papperslösa personer (personer utan fullgoda ID-handlingar). Hälso- och sjukvårdsutskottet har i ett yttrande konstaterat att hälso- och sjukvårdsdirektören fått ett uppdrag att genomföra en inventering av hur regionens sjukvårdsverksamheter hanterar patienter utan papper samt att föreslå regiongemensamma riktlinjer för hantering av dessa papper. Utskottet tog beslut om gemensamma riktlinjer 28 maj och i arbetet som ledde fram till beslutet har Sahlgrenska Universitetssjukhusets riktlinjer utgjort ett underlag.

Avstämning har också gjorts med andra landsting och regioner. Regionfullmäktige beslutade därför att motionen är besvarad.

Redovisning av motionsbalansen

Enligt kommunallagen ska motioner som inte beretts klart inom ett år från det de väcktes anmälas till regionfullmäktige. I regionkansliets årliga genomgång av motionsbalansen framgår att totalt 25 motioner är under behandling och av dessa är fem äldre än ett år. Den äldsta är från 5 februari 2007.

Interpellationer

  • Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson (fp) besvarade en interpellation från Annette Ternstedt (v) om ojämlik närvaro vid mammografiscreening.
    Länk till svar
  • En interpellation från Claes-Göran Borg (v) ställd till regionutvecklingsnämndens ordförande Kent Johansson (c) om hur framtiden ser ut för Kinnekullebanan bordlades eftersom Kent Johansson var förhindrad att delta i regionfullmäktigemötet.

Inkomna motioner

I samband med regionfullmäktiges möte lämnades sex motioner in

  • Göran Larsson (mp) och Birgitta Losman (mp) om att undvika ohälsosamma transfetter
  • Monica Selin (kd) och Conny Brännberg (kd) om att utveckla fritidskortet
  • Monica Selin (kd) om att inrätta ett hospice för barn och unga
  • Birgitta Losman (mp) och Stephan Gyllenhammar (mp) om att undvika att servera rödlistad fisk
  • Annika Tärnström (m) om bättre vård för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder
  • Gunilla Levén (m) om att stärka möjligheterna för kvinnligt företagande

Frågestund

Under mötet ställdes fem frågor:

  • Göran Larsson (mp) ställde en fråga till hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson om konsekvenserna av överförskrivning av läkemedel i Västra Götaland
  • Sven-Olof Carlsson (m) ställde en fråga till ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnd Sjuhärad om Skene Lasarett
  • Ingrid Fjällmyr (svg) ställde en fråga till regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) om Uddevalla sjukhus och balanskravet
  • Billy Bertilsson (svg) ställde en fråga till regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) om stöd till hotade bensinstationer
  • Billy Bertilsson (svg) ställde en fråga till regionstyrelsens ordförande Roland Andersson (s) om nattakuten på Skene lasarett

Valärenden

Vid mötet förättades ett antal val till nämnder och styrelser, bland annat ledamöter till miljönämnden, fastighetsnämnden och styrelserna för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården och Alingsås lasarett.

www.vgregion.se/rf finns mer information från mötet. Här finns bland annat dagordningen och länkar till handlingarna mm.



Kontaktperson: Hans Aronsson, fullmäktiges ordförande, 0705-31 32 01
Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24 Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02


Läs meddelandet som PDF