Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-02-27 13:30


Väntrummet – ett stöd medan man väntar på vård


Också rimliga väntetider kan kännas för långa. På Psykiatri Sahlgrenska i Göteborg har man därför arbetat fram ett stöd på webben för dem som vill ha hjälp i väntan på vård. Webbplatsen heter Väntrummet och kan fungera som en del av behandlingen.

Idag, fredag, publicerar Öppenvårdcentrum Lergöksgatan, team II på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, en webbsida som vänder sig till patienter i väntan på behandling.

 – Patienternas upplevelse av väntetiden är att den alltid är för lång, säger Eva Hellquist, sektionschef på den allmänpsykiatriska sektionen.

Väntetiden för behandling i psykiatrin är tre månader enligt vårdgarantin. För den som mår psykiskt dåligt kan tre månader upplevas som en mycket lång tid.

– Därför har vi skapat Väntrummet, en webbplats för patienter som väntar på behandling hos oss, fortsätter Eva Hellqvist.

Tanken med Väntrummet är att den som väntar på behandling ska få stöd och kunskap. Som patient ska man kunna lära sig mer om psykiska problem och om mottagningens behandlingsmetoder. Man kan också ta del av andra patienters erfarenheter av psykisk ohälsa och av behandling i team II.

– Vår erfarenhet visar att en förberedd patient oftast känner mindre oro inför sitt första besök hos oss. Väntrummet kan underlätta för patienten och effektivisera behandlingen. Det gör att den terapeutiska behandlingen kan börja redan från dag ett, förklarar Eva Hellquist.

Webbplatsen Väntrummet är inte fristående, utan en del av och ett komplement till behandlingen.


Fakta
Inloggningsuppgifter får man i samband med kallelse till utredning. Webbsidan innehåller bland annat presentation av personalen på team II, fakta om olika behandlingsmetoder, information om psykiska problem, bok- och länktips. Här finns möjlighet att kontakta personalen direkt som också administrerar webbsidan.

Allmänpsykiatriska sektionen ansvarar för psykiatrisk specialistsjukvård till invånarna i Göteborg centrum och Väster. Till team II kommer personer som är i behov av specialistvård vid bland annat depressioner, ångest, fobier, tvångssyndrom eller ADHD. På mottagningen arbetar psykiatriker, sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och sekreterare.


Via länken http://www.vgregion.se/demonstrationsfilmvantrummet kan du se en kort demonstrationsfilm med ljud om Väntrummet. Filmen är 7 mb stor och i flashformat. Du sparar filen till din dator genom att högerklicka på länken och välja "Spara mål som", eller liknande. Kom ihåg att kontrollera filen med ditt antivirusprogram.



Kontaktperson: Eva Hellquist, sektionschef Allmänpsykiatriska sektionen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tfn: 031-342 45 73 alt vxl 031-342 10 00


Läs meddelandet som PDF