Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-01-14 16:30


Hälso- och sjukvårdsutskottet 14 januari: VG Primärvård från 1 oktober och nytt nummer till sjukvårdsrådgivningen


VG Primärvård införs 1 oktober

Hälso- och sjukvårdsutskottet förslår att VG Primärvård införs den 1 oktober. Alla invånare som vill ska då kunna välja vårdcentral. Grundtankarna med VG Primärvård är att ge patienterna och medborgarna större inflytande i vården, att förbättra kvalitet och tillgänglighet och att ge vårdgivarna större frihet och ansvar med lika villkor oavsett driftsform.

VG Primärvård bygger på idéskissen "Vägen till medborgarnas primärvård" som presenterades den 2 april. Idéskissen har sedan utvecklats utifrån olika sakområden och utifrån svaren från ett 80-tal remissinstanser. Det har också skett en anpassning till de nya lagen om vårdval som trädde i kraft vid årsskiftet. 

Frihet att välja vårdcentral
En av grundtankarna med VG Primärvård är att ge patienten/medborgarens en starkare ställning och större inflytande i vården. Alla ges möjlighet att välja vilken vårdcentral man vill tillhöra. Den som inte vill välja listas på den vårdcentral som ligger närmast bostaden. En ersättning till vårdcentralen följer med patientens val. Det är möjligt att ändra sitt val av vårdcentral när man vill. Vårdcentralerna får inte neka någon patient.

Patientavgiften blir lägre på den vårdcentral som patienten har valt och högre för besök på en annan vårdcentral. Ett läkarbesök kommer att kosta 100 kronor och ett besök hos sjuksköterska, kurator eller psykolog 50 kronor. Om patienten går till en annan vårdcentral kostar det 200 kronor respektive 100 kronor.

Lika villkor
De vårdcentraler som tecknar avtal med Västra Götalandsregionen ges lika uppdrag och ersättning oavsett om de drivs i offentlig eller privat regi. De vårdcentraler som uppfyller Västra Götalandsregionens krav och villkor blir godkända. Efter samråd och avtal med hälso- och sjukvårdsnämnden har vårdgivaren sedan rätt att etablera sig och bedriva vård inom regionen.  

Uppdraget
I vårdcentralernas uppdrag ingår allmänmedicinsk verksamhet inklusive barnhälsovård, hälsofrämjande och förebyggande insatser, hjälp mot psykisk ohälsa, medicinsk fotvård, läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård, jourverksamhet, utbildningsplatser och handledning samt delta i utvecklingsarbeten och FoU. De har också ett närområdesansvar för invånarna i närområdet och ska samverka med bland andra kommuner och sjukhus.

Alla vårdcentraler måste hålla öppet minst 45 timmar per vecka. De ska tillhandahålla jour som är öppen till kl 22 alla vardagskvällar och minst sex timmar under lördagar, söndagar och helgdagar. Åtagandet om jour kan genomföras i samverkan med andra vårdcentraler. 

Primärvårdspeng följer patientens val

I samband med VG Primärvård införs ett nytt ersättningssystem som är lika för alla vårdcentraler. Den ersättning som vårdcentralerna får följer varje listad patient i form av en så kallad primärvårdspeng. Primärvårdspengen varierar utifrån patientens ålder och kön, vårdtyngd, socioekonomiska och geografiska förutsättningar. Primärvårdspengen täcker större delen av vårdcentralernas  kostnader för att genomföra uppdraget. 

Dessutom erhåller vårdcentralerna ersättning beroende på hur väl de uppfyller fastställda kvalitetskrav.

Avtal med privata vårdgivare
Västra Götalandsregionen har idag juridiskt bindande avtal med privata vårdgivare. Vårdavtalen upphör när avtalstiden är slut eller om båda parter är överens om att övergå i det nya systemet. 


Beslut 3 februari
Förslaget om VG Primärvård går nu vidare till regionstyrelsen den 19 januari och till regionfullmäktige den 3 februari. Senast den 30 april ska vårdgivarna lämna in ansökan för att få vara med i VG Primärvård från 1 oktober. Efter sommaren kommer alla invånare att få information om de vårdcentraler som finns att välja mellan den 1 oktober.

Vänsterpartiet yrkade avslag på förslaget.

Läs mer om VG Primärvård på

www.vgregion.se/vgprimarvard

 

 

1177 – nytt nummer till sjukvårdsrådgivningen


Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att från och med 1 april införa det nationella kortnumret 1177 som gemensamt telefonnummer till Västra Götalandsregionens fyra sjukvårdsrådgivningar i Skaraborg, Södra Älvsborg, Fyrbodal och Göteborg.

Samtidigt byter vårdwebbplatsen ”Vård i Västra Götaland” adress till 1177.se/vgregion. Webbplatsen innehåller information om sjukdomar, undersökningar, behandlingar och egenvård. Den innehåller också en sökfunktion – Hitta rätt i vården – där man kan söka kontaktuppgifter och vägbeskrivningar till de flesta vårdmottagningarna i Västra Götaland.

Egenvårdstexterna från webbplatsen finns samlade i en bok, ”Egenvårdsguiden 1177”, som kommer att finnas tillgänglig för allmänheten på vårdenheter i Västra Götaland från 1 april.

Syftet med 1177 är att erbjuda en lättillgänglig sjukvårdsrådgivning av god medicinsk kvalitet dygnet runt, och att guida människor till rätt vårdnivå. Från och med 2009 använder de flesta landsting och regioner i Sverige 1177 som kortnummer till sjukvårdsrådgivningen.

Under 2008 tog Västra Götalandsregionens fyra sjukvårdsrådgivningar tillsammans emot cirka 700 000 samtal.

 

Målrelaterad ersättning ska förbättra tillgängligheten

Västra Götalandsregionen inför för andra året i rad en särskild ersättning på 84 miljoner kronor för de sjukhus som klarar vårdgarantin. Syftet är att stimulera till att ytterligare förbättra tillgängligheten i vården.

Den senaste mätningen av tillgängligheten i vården visar att allt fler sjukhus i Västra Götalandsregionen uppfyller vårdgarantin. När det gäller besök får 88 procent av alla patienter vård inom garantitiden. För operation är motsvarande siffra 86 procent. I barn- och ungdomspsykiatri får 95 procent av alla patienter besök inom garantitiden 30 dagar.

Bättre tillgänglighet
Västra Götalandsregionen har under de senaste åren arbetat aktivt för att uppfylla vårdgarantin. Tillgängligheten har förbättrats och antalet patienter som väntar på vård har minskat kraftigt. Men trots detta finns det fortfarande patienter som får vänta för länge på vård. Den målrelaterade ersättningen ska stimulera till ytterligare insatser för att förbättra tillgängligheten i vården.

Ersättningen kommer att betalas ut under fem tillfällen under 2009. De enheter som uppnår vårdgarantin vid samtliga tillfällen får dessutom en extra ersättning. Ersättningen omfattar också handikappförvaltningen.

Även inom primärvården har tillgängligheten förbättrats. Tillgängligheten på telefon är betydligt högre än riksgenomsnittet och 96 procent av alla patienter kommer i kontakt med sjukvården samma dag. Även besökstillgängligheten har förbättrats och 94 procent av alla patienter får ett läkarbesök inom sju dagar.

 

Strategi för att minska miljöpåverkan från läkemedel

Västra Götalandsregionen har tagit fram en strategi för att minska miljöpåverkan från läkemedel. Miljökrav ska ställas på de förpackningar som används och de läkemedel som upphandlas ska vara tillverkade på ett miljömässigt säkert sätt. 

Vidare ska antalet produkter begränsas och om det finns likvärdiga preparat ska regionen välja de produkter som belastar miljön minst. Provförpackningar ska skrivas ut i högre grad till patienter som inte tidigare provat ett läkemedel. Dessutom ska överblivna läkemedel och förpackningar som innehåller läkemedelsrester tas om hand på ett säkert och miljöanpassat sätt.

I strategin påpekas att nyttan för patienten är överordnad miljökraven. 

Utveckling av resistenta bakterier

Västra Götalandsregionen köper varje år läkemedel för 1 miljard kronor. Den största delen av de läkemedelsrester som inte bryts ner i kroppen eller reningsverken hamnar förr eller senare i vattendragen.

Kunskapen om hur läkemedel påverkar miljön på sikt är i dagsläget begränsad. Men forskare har till exempel sett att könshormoner som finns i p-piller påverkar fiskars fortplantningsförmånga. När rester av smärtstillande och antiinflammatoriska medel kommer ut i miljön kan det ge njur- och leverskador på djur. Utsläpp av antibitoika kan också påskynda utvecklingen av resistenta bakterier.

Västra Götalandsregionen har mätt spridningen av läkemedelsrester vid tre avloppsreningsverk i länet. Kartläggningen visar att ett 20-tal läkemedelssubstanser förekommer i miljön och att det finns en medelhög till hög risk för att miljön påverkas negativt.

Västra Götalandsregionen kommer att ta fram ett handlingsprogram kopplat till strategin för att minska läkemedlens påverkan på miljön. 

 

Fler kan få frisktandvård

Från och med 1 april förlängs åldersgränsen för den så kallade Frisktandvården så att alla invånare från 22 år och uppåt omfattas. Tidigare var åldersgränsen 22-65 år.

Frisktandvård innebär att man tecknar ett avtal för regelbunden tandvård till ett fast pris. I avtalet ingår regelbunden bastandvård, men också ett skräddarsytt program för personlig egenvård.

Antalet frisktandvårsdavtal har ökat stadigt de senaste åren och är för närvarande cirka 34 000 stycken varav 43 procent av patienterna är i åldern 20-29 år, 29 procent 30-39 år och 20 procent 40-49 år.

 

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853,
Martin Andreassson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844, Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708801619


Läs meddelandet som PDF