Förskrivningen av antibiotika i Sverige har under de senaste fyra åren minskat med 15 procent. Den största minskningen har skett i Västra Götaland med 20 procent. Framförallt är det arbetet på vårdcentralerna som gett effekt.
Folkhälsomyndigheten har gjort en utvärdering av patientsäkerhetssatsningen som avslutas detta år. Patientsäkerhetssatsningen är en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om förbättrad patientsäkerhet.
Folkhälsomyndighetens utvärdering visar att samtliga landsting och regioner i landet uppnått målet att minska antibiotikaförskrivningen och verka för en ökad följsamhet till lokala behandlingsrekommendationer.
Bäst av alla landsting och regioner har Västra Götalandsregionen lyckats under de fyra åren med att minska förskrivningen. I Västra Götaland är minskningen hela 20 procent.
Varför har Västra Götalandsregionen lyckats så bra?
- Det är framförallt inom primärvården minskningen har skett. Primärvården står för mer än 75 procent av minskningen. Under de senaste två åren har vårdcentralerna arbetat aktivt för att öka samsynen hos all personal på hur man idag ska behandla lindrigare infektioner. Arbetet har skett i samarbete med regionens Stramaenhet, säger Christina Åhrén, ordförande för Regionala Strama på Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvårdsavdelning.
Minskningen i Västra Götaland är störst men vi tillhör fortfarande de fem som har störst förskrivning, varför?
- Vi storstadsregioner har tidigare haft en hög förskrivning och det tar tid att vända skutan med att ändra synsätt och beteende. Men vi är på mycket god väg tack vare det arbete som påbörjats inom primärvården och på våra sjukhus i regionen. En annan viktig del är kunskap om den egna förskrivningen och jämförelsen med andra. Det är en viktig förutsättning för att en förändring ska komma igång, säger Christina Åhrén.
Är det bara positivt att minska förskrivningen?
- Målsättning är att minska onödig förskrivning, det vill säga den förskrivning som inte följer dagens uppdaterade riktlinjer. Antibiotikaanvändning driver resistensutvecklingen och för att vi ska kunna ha kvar antibiotika att behandla med även framöver är det viktigt att det används bara när det faktiskt påverkar tillfrisknandet. Behövs antibiotika ska det förstås förskrivas. Det är den onödiga förskrivningen vi vill komma bort ifrån, förklarar Christina Åhrén.
Strama står för Samverkan mot antibiotikaresistens och Strama Västra Götaland är en del i det nationella Stramanätverket. www.vgregion.se/strama