Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-01-17 15:00


Västra Götalandsregionen följer upp riktlinjer för rekrytering


– De exempel på brister i rekryteringen av personal inom hälso- och sjukvården som nämnts i media de senaste dagarna, är allvarliga. Därför kommer vi nu att närmare granska hur våra rekryteringar går till.

Det säger Västra Götalandsregionens regiondirektör Johan Assarsson med anledning av medierapporteringen kring två läkarrekryteringar i Göteborg, där anställningar gjorts trots att personerna inte uppfyller de krav som finns på lämplighet.

Sedan 2005 finns riktlinjer för hur rekryteringar av personal inom Västra Götalandsregionen ska gå till. Riktlinjerna togs fram gemensamt av företrädare för olika verksamheter och beskriver bland annat vilka kontroller som ska göras av sökande till jobb där legitimation krävs:

  • Att den som ska anställas har legitimation och att den inte är återkallad.
  • Om någon disciplinpåföljd har utfärdats, om utredning pågår hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
  • Om det finns begränsningar i rätten att förskriva läkemedel.

Riktlinjerna handlar också om – för all personal i förekommande fall – kontroll av uppehålls- och arbetstillstånd, tidigare eventuella uppsägningar och om utdrag ur belastningsregistret för arbete inom vissa områden, bland annat psykiatrisk vård och barn- och ungdomssjukvård.

– Riktlinjerna finns men vi behöver bli bättre på att följa upp hur de faktiskt används, säger regiondirektör Johan Assarsson och fortsätter:

– Den medicinska säkerheten för patienten är A och O för oss, vår trovärdighet bygger på att den upprätthålls. Därför finns det goda skäl att nu titta närmare på hur vi vid rekryteringar kan säkerställa personalens kompetens och förutsättningar för att klara säkerheten.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, telefon 070-249 17 24
Personaldirektör Lena Larsson, telefon 070-889 64 80.


Läs meddelandet som PDF