Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-28 10:30


Västra Götalänningarna alltmer nöjda med vården


Sveriges Kommuner och Landsting har för nionde året i rad undersökt den vuxna befolkningens attityder till och erfarenheter av svensk hälso- och sjukvård i den så kallade Vårdbarometern. Undersökningen visar att befolkningen är allt mer positiv när det gäller tillgången till och förtroendet för vården. Andelen nöjda har ökat både i riket och i Västra Götaland.

I mätningen ligger Västra Götalandsregionen på riksgenomsnittet för de flesta områden. Ett område där regionen ligger bättre till än flera andra landsting är hur lätt det är att komma fram på telefon till vårdcentralerna.

- Vi har infört svarssystemet TeleQ på så gott som alla vårdcentraler, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist. Det innebär att vi ringer upp patienten i stället för att patienten ska sitta i telefonkö.

På några områden avviker dock Västra Götalandsregionen negativt. Det gäller framkomligheten på telefon till Sjukvårdsrådgivningen 1177 och andelen patienter som uppger att de har fast läkarkontakt.

- Det är känt att vi haft problem med telefontillgängligheten till Sjukvårdsrådgivningen, fortsätter Lars-Olof Rönnqvist. Under det senaste året har vi dock gjort stora satsningar på att förbättra den och i dag ligger vi i nivå med riket i övrigt.

- När det gäller fast läkarkontakt är det ett område vi behöver bli bättre på. Vi hoppas att det nya vårdvalssystemet VG Primärvård kommer att göra det lättare för den som så önskar att få en fast läkarkontakt, avslutar Lars-Olof Rönnqvist.



Kontaktperson: Hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist 0706-61 98 44


Läs meddelandet som PDF