Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-03-10 14:00


Regionstyrelsen 10 mars

Logistiker och inköpare förstärker verksamheternas utveckling


Under de närmaste åren ska logistiker och inköpare från andra branscher förstärka och stötta hälso- och sjukvårdens verksamheter i deras utvecklingsarbete. Regionstyrelsen beslutade att använda 20 miljoner kronor om året från och med i år till och med 2012, för att öka kompetensen inom logistik och inköp.

– Vi ser det här som ett sätt att förstärka och utveckla den kompetens vi har inom vår organisation, samtidigt som vi kanske kan genomföra en del planerade utvecklingsprojekt lite snabbare än vad som annars varit möjligt, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Västra Götalandsregionen arbetar fortlöpande med att på olika sätt utveckla verksamheten för att bli mer effektiv och resurssnål, samtidigt som kraven från omvärlden ökar.

– Just logistiker och inköpare är eftertraktade kompetenser, som vi tidigare haft svårt att rekrytera. Den nuvarande konjunkturen innebär att just sådana personer blir lättare tillgängliga för oss. Det vill vi dra nytta av, samtidigt som vi ser till att kompetenserna stannar kvar i Västra Götaland, säger Johan Assarsson.

Det är verksamheterna själv som får identifiera vilken kompetens de vill använda sig av och därefter ansöka om att få ta del av de totalt 60 miljoner kronorna. Vilka kriterier som ska gälla och hur ansökningsförfarandet ska gå till, ska nu närmare preciseras.

Västra Götalandsregionen beredda ge vård till barn i Gaza

Regeringen ska få information om att Västra Götalandsregionen är beredd att ställa resurser till förfogande för sjukvårdsinsatser i Gaza och andra krisområden som regeringen finner lämpligt. Resurserna kan vara ett läkarlag och kan ingå i det samordnade bistånd som SIDA ansvarar för.

Regionkansliet har efter ett yrkande från Sören Kviberg (V) utrett möjligheterna att hjälpa svårt skadade barn i Gaza med sjukvård. Utredningen och kontakter som tagits visar att det kan vara både svårt och olämpligt att flytta skadade barn till Sverige och Västra Götaland. För att ändå kunna hjälpa skadade barn i Gaza och andra krisområden beslutade regionstyrelsen att information ska lämnas till regeringen om viljan att ställa upp med resurser. Regeringen får sedan avgöra hur erbjudandet av hälso- och sjukvårdande insatser bäst kan användas.  

Utreda regionbildning med Värmland

Regionstyrelsen beslutade att utan eget ställningstagande lämna ansvarsberedningens förslag om att utreda en regionbildning tillsammans med Värmland till regionfullmäktige. Yttrandena från samtliga partier i Västra Götalandsregionen visar att det finns förutsättningar att utreda en regionbildning. Ett första steg ska vara att beskriva konsekvenser och förutsättningar. Arbetet bör ske gemensamt med Värmland och en regionbildning kan tidigast ske 1 november 2014.

Beslut i korthet (med reservationer)...

Handlingar...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF