Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-03-10 14:00


Regionstyrelsens beslut i korthet 10 mars 2009


Regionfullmäktigeärenden (beslutas i regionfullmäktige)

Sex utmaningar för bättre folkhälsa

Sex olika utmaningar som påverkar våra livsvillkor ska styra arbetet för en bättre folkhälsa i Västra Götaland. Policyn har ett hälsofrämjande perspektiv och tar upp strukturella förutsättningar för folkhälsa.

I förslaget till ny folkhälsopolitisk policy som regionstyrelsen ställde sig bakom ska utmaningarna kunna vara en gemensam plattform för det samlade folkhälsoarbetet i Västra Götaland. Inte bara Västra Götalandsregionen ska omfattas av utmaningarna utan även kommuner, statliga myndigheter och frivilligorganisationer. De ska även kunna gälla i ett antal år.

De sex utmaningarna i policyn är att skapa förutsättningar för jämlika och jämställda livsvillkor, trygga och goda uppväxtvillkor, livslångt lärande, ökat arbetsdeltagande, åldrande med livskvalitet samt goda levnadsvanor. Slutgiltigt beslut om policyn kommer att fattas i regionfullmäktige.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande om återremiss.

Principer för finansiering av regionens serviceverksamheter

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att godkänna föreslagna principer och modell för finansiering av serviceverksamheterna. Principerna handlar om vad som ska vara anslagsfinansierat och vad som ska vara intäktsfinansierat.

223 miljoner till NU-sjukvården för genomförande av Vård 2010

Regionstyrelsen beslutade att föreslagna investeringarna inom NU-sjukvården ska genomföras. NU-sjukvården begär ytterligare 223 miljoner kronor för genomförandet av sjukhusets utveckling, kallad Vård 2010. Vård 2010 sker i flera steg och redan 2008 beviljade regionstyrelsen 180 miljoner för genomförande av det första steget. I arbetet med att förbättra NU-sjukvårdens kvalitet och effektivitet sker förändringar i sjukhusens verksamhet samt vissa ombyggnader. Beslut i ärendet tas i regionfullmäktige.

Vill stimulera arbetsmarknaden med 200 miljoner

Regionstyrelsen beslutade att satsa 200 miljoner kronor för att stimulera arbetsmarknaden inom byggsektorn. Underhållsarbeten och investeringar tidigareläggs till 2009 vilket också medför lägre kostnader för Västra Götalandsregionen då byggprojekt blir billigare i en lågkonjunktur. Prioriteringar kommer att göras med de berörda förvaltningarna. Fler åtgärder kan komma att vidtas för att dämpa effekterna inom byggsektorn under nästa år. Beslut i ärendet tas i regionfullmäktige.

Se pressmeddelande ekonomiutskottet…

Västra Götalandsregionen beredda ge vård till barn i Gaza

Regionstyrelsen beslutade, efter ett yrkande från Sören Kviberg (V), att skriva till regeringen om att Västra Götalandsregionen är beredd att ställa resurser till förfogande för sjukvårdsinsatser i Gaza och andra krisområden. Resurserna kan vara ett läkarlag och kan ingå i det samordnade bistånd som SIDA ansvarar för. Regeringen får sedan avgöra hur erbjudandet av hälso- och sjukvårdande insatser bäst kan användas. Beslut i ärendet tas i regionfullmäktige.

Se pressmeddelande...

Vänta med utredning om kvinnors företagande

Gunilla Levén (M) vill i en motion stärka möjligheterna för kvinnors företagande. Regionutvecklingsnämnden pekar på att ett 20-tal projekt om kvinnors företagande pågår just nu inom Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen vill inte besluta om fler kartläggningar eller utredningar innan resultaten av de 20 pågående projekten är klara och föreslår därför att regionfullmäktige ska anse att motionen är besvarad.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om bifall till motionen.

Utreda regionbildning med Värmland

Regionstyrelsen beslutade att utan eget ställningstagande lämna ansvarsberedningens förslag om utredning om regionbildning tillsammans med Värmland till regionfullmäktige. Yttrandena från samtliga partier i Västra Götalandsregionen visar att det finns förutsättningar att utreda en regionbildning. Ett första steg ska vara att beskriva konsekvenser och förutsättningar. Arbetet bör ske gemensamt med Värmland och en regionbildning kan tidigast ske 1 november 2014.

Regionstyrelseärenden (beslutas av regionstyrelsen)

Nyckeltal som ska följa hälsoutvecklingen

Folkhälsokommittén har lämnat ett förslag på vilka åtta nyckeltal som ska tas fram för att beskriva och följa hälsoutvecklingen i Västra Götaland. Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget till nyckeltal.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget tilläggsyrkande. 

Frågan om en regiongemensam enhet inrättas för omvärldsanalyser återremitterad 

Regionstyrelsen beslutade att återremittera frågan om att inrätta en regiongemensam enhet för omvärldsbevakning under regionutvecklingsnämnden. 

Logistiker och inköpare ska förstärka verksamheternas utveckling

Under tre år ska logistiker och inköpare stärka och stötta verksamheterna i sjukvårdens utvecklingsarbete. Regionstyrelsen beslutade att avsätta totalt 20 miljoner kronor årligen till att öka kompetensen inom logistik och inköp under åren 2009 till 2012.

För mer information se pressmeddelande

Handlingsplan för extern kommunikation

Regionstyrelsen beslutade att fastställa handlingsplanen för Västra Götalandsregionens externa kommunikation 2009. Ärendet bordlades vid regionstyrelsens sammanträde den 24 februari. Majoritetspartierna pekar nu ut vilka av de föreslagna satsningarna som ska genomföras under året, för det extra anslag på fyra miljoner kronor som tidigare beslutats.

Vill öka kunskapen om romers särskilda behov

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionens under ett år ska genomföra ett försöksprojekt om romers särskilda förutsättningar och behov i Västra Götaland och dagens Sverige. Projektet ska bland annat öka personalens kunskaper om romers bakgrund, historia och livsbetingelser och leda till att underlätta kommunikationen mellan romer och Västra Götalandsregionens verksamheter. Projektet beräknas kosta 300 000 kronor.

Yttrande över Styr samverkan – för bättre service till medborgarna

Regionstyrelsen beslutade att lämna ett yttrande till regeringen över delbetänkandet Styr samverkan - bättre service till medborgarna, enligt förslaget från Beredningsgruppen för regionutveckling. Regionstyrelsen tillstyrker i stort delbetänkandet men lämnar också flera förslag till nya ingångar och pekar på områden som behöver utredas ytterligare.

Västra Götalandsregionen deltar inte i ”Earth Hour”

Miljönämnden har föreslagit att Västra Götalandsregionen ska medverka i manifestationen ”Earth Hour”, som innebär att man släcker ljusen där det är möjligt under en timma på kvällen den 28 mars.

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen avstår från deltagande i Earth Hour. Regionstyrelsen hänvisar, efter ett samråd med regionservice, till att det finns praktiska hinder för en nedsläckning.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet och yrkar bifall till miljönämndens förslag. 

Kritik mot förslag om sänkta hastigheter

I ett yttrande till Vägverket om förslag till översyn och förändring av hastighetsgränser riktar Västra Götalandsregionen kritik mot vissa delar. I yttrandet, som tagit fram gemensamt med kommunerna, pekar man på att ett stort antal regionala vägsträckor som är viktiga pendlingsstråk föreslås få sänkta hastighetsgränser. 70 procent av de regionala vägarna i Västra Götaland föreslås få sänkt hastighet och endast fem procent av dagens 90-sträckor skulle ur säkerhetssynpunkt klara en högre hastighet.

I det regionala planarbetet är både trafiksäkerhet och framkomlighet högt prioriterade. I yttrandet menar man därför att det är fel att bara sänka hastigheterna. Staten och Vägverket måste göra väsentliga satsningar på åtgärder för att kunna behålla dagens hastigheter. I yttrandet pekas också på möjligheten att införa flexibla hastighetsbegränsningar.

Regionstyrelsen beslutade att ställa sig bakom förslaget till yttrande till Vägverket.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget tilläggsyrkande. 

Kommentarer angående regionstyrelsens beslut kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...

Handlingar...

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF