Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-07-09 09:00


Opastöriserad mjölk sannolik orsak till campylobacterutbrott på förskola


Nio personer, förskolebarn och medföljande vuxna, i Västra Götaland har insjuknat i campylobacter efter ett besök på bondgård i slutet av april. Den utredning som gjorts, i samarbete med lantbrukaren, visar att smittkällan sannolikt är den opastöriserade mjölken. Samma bakteriestam som har infekterat de sjuka personerna har även påvisats hos gårdens nötkreatur och alla sjuka som deltagit i utredningen har druckit opastöriserad mjölk från gården.

Pastörisering innebär att man värmer upp livsmedlet för att ta död på sjukdomsframkallande mikroorganismer. Opastöriserad mjölk kan innehålla bakterier som till exempel ehec, campylobacter och listeria. För små barn, för dem som har nedsatt immunförsvar och för gravida och äldre är sjukdomarna speciellt allvarliga.

Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag, till exempel fåglar och nötkreatur. Sjukdomen sprids vanligen via förorenade livsmedel eller förorenat dricksvatten. För att undvika att bli sjuk av campylobacter och andra bakterier:

• Drick inte opastöriserad mjölk.
• Genomstek alltid fågel och köttfärs.
• Blanda inte rått kött med mat som ska ätas utan att först upphettas.

Vanliga symtom vid campylobacterinfektion är feber, diarréer (ibland blodiga), magsmärtor och illamående. Campylobacterinfektion är i de allra flesta fall en självläkande sjukdom och följdsjukdomar är ovanliga. Den vanligaste komplikationen är ledproblem.

Länkar

Livsmedelsverket: Frågor och svar om opastöriserad mjölk  http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Drycker/Opastoriserad-mjolk/)
SVA: Sjukdomsframkallande bakterier i opastöriserad mjölk http://www.sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter-fran-SVA/Sjukdomsframkallande-bakterier-i-opastoriserad-mjolk/
Folkhälsomyndigheten: Campylobacter http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och-sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/campylobacterinfektion-/

Kontaktpersoner

Smittskydd Västra Götaland, Gunilla Ockborn, 033-616 29 00
Folkhälsomyndigheten, Linda Trönnberg, 010-205 27 07
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA Elina Lahti, 018-67 40 00
Livsmedelsverket, Åsa Rosengren, 018-17 14 38
Länsstyrelsen Västra Götaland, Ulf Lövdahl, 010-224 52 83
Jordbruksverket, pressjour, 036-15 63 36



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF