Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-03-24 14:00


2008 ett bra år – Västra Götalandsregionen är väl rustat för sämre tider


2008 var ett bra år för Västra Götalandsregionen. Trots den ekonomiska nedgången under andra halvan av året blev regionorganisationens överskott 777 miljoner kronor för 2008. Tillgängligheten till vården har ökat, flera stora satsningar på infrastruktur och kollektivtrafik har gjorts och aldrig tidigare har investeringarna varit så stora, drygt två miljarder kronor.

Resultaten och årsredovisningen för 2008 presenterades för regionstyrelsen vid sammanträdet den 24 mars.

Tillgängligheten till vården har ökat under 2008 och Västra Götalandsregionen ligger enligt rapporteringen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) mycket bra till när det gäller tillgängligheten till specialiserad vård. Under 2008 har Västra Götalandsregionen också satsat extra resurser på att bland annat förlänga öppethållandet på vissa vårdcentraler och på att de som väntat länge fått vård hos andra vårdgivare.

– Det är bra att satsningarna på tillgängligheten ger resultat. Nu ligger vi i framkant bland landsting och regioner, säger regiondirektör Johan Assarsson.

I SKL:s rapport placerar sig Västra Götalandsregionen bland de tre första landstingen/regionerna när det gäller besök i den specialiserade vården, telefontillgänglighet och läkarbesök i primärvården och när det gäller väntetider för åtgärd eller operation inom den specialiserade vården.

Under 2008 fortsatte också arbetet för ökad tillgänglighet genom ett gemensamt telefonnummer till sjukvårdsrådgivning på telefon i Västra Götaland, 1177, och genom webbplatsen 1177.se/vgregion. Förutom råd om vård på webbplatsen, kommer en rad e-tjänster att bli tillgängliga under 2009.

Investeringar och satsningar på kollektivtrafik och infrastruktur

2008 investerade Västra Götalandsregionen drygt två miljarder kronor i inköp av utrustning samt utbyggnad och upprustning av fastigheter. Det är 200 miljoner kronor mer än 2007 och den största satsningen under ett och samma år sedan Västra Götalandsregionen bildades för tio år sedan.

– Den goda ekonomin de senaste åren har gjort att regionen vågar göra stora investeringar under 2008 och framåt. Det kommer att löna sig i framtiden, och dessutom underlättas byggbranschen i Västra Götaland något, säger Johan Assarsson.

Satsningar har även gjorts inom kollektivtrafiken och infrastrukturen. Under året har Västra Götalandsregionen fattat flera beslut med ekonomiska åtaganden framöver. Bland annat ska nya regiontåg köpas in, och pengar förskotterades bland annat för väginvesteringen ”Partihallsförbindelsen” i Göteborg.

Ekonomiska resultat

Med ett resultat på 777 miljoner kronor har 2008 ekonomiskt sett varit ett bra år för Västra Götalandsregionen. Det egna kapitalet har ökat från 4,1 till 4,9 miljarder kronor och pengarna i kassan, nettolikviditeten, har ökat med 1,3 miljarder till nästan 5,8 miljarder kronor. Trots den ekonomiska tillbakagången har Västra Götalandsregionen behållit sin höga trovärdighet på kreditmarknaden.

– 2008 har på många sätt varit ett bra år för Västra Götalandsregionen men i slutet av 2008 började nedgången inom den svenska ekonomin bli kännbar även för oss. Våra intäkter kommer att minska framöver i och med att skatteintäkterna inte ökar i samma takt som tidigare, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

Efter flera år med överskott redovisar hälso- och sjukvården totalt ett underskott på 72 miljoner för 2008. Framförallt är det som sjukhusen redovisar negativa resultat för året.

Kostnaden för bemanningsföretagen är fortsatt hög och ökade under 2008 till 539 miljoner kronor. Främst anlitas specialistläkare inom allmänmedicin, psykiatri, anestesi, radiologi, ortopedi och ögonsjukvård.

– Vi kan inte slå oss till ro med att vi står väl rustade för nedgången. Vi måste fortsätta att fokusera på en bra kostnadskontroll, och vår satsning på kvalitets- och verksamhetsutveckling känns viktigare nu än någonsin, säger regiondirektör Johan Assarsson.

I slutet av 2008 blev skatteintäkterna lägre än beräknat och resultatet som presenterades i bokslutskommunikén tidigare i år har därför justerats nedåt till 777 miljoner kronor, en minskning med än 100 miljoner kronor.

Fakta om årsredovisningen

Ekonomiavdelningen har överlämnat årsredovisningen till regionstyrelsen för beredning, eventuella ändringar och beslut. Regionstyrelsen fattar beslut om årsredovisningen för 2008 vid sammanträdet den 7 april. Slutgiltigt beslut om årsredovisningen fattas av regionfullmäktige den 28 april.

 

Regionstyrelsens beslut i korthet vid sammanträdet den 24 mars



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24. Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF