Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-03-24 14:00


Regionstyrelsens beslut i korthet


Regionfullmäktigeärenden (beslutas i regionfullmäktige)

Tidigare utbyggnad av Lundbyleden och Torslandavägen

Västra Götalandsregionen bör lämna ett förskott på 280 miljoner kronor till Vägverket för att påskynda utbyggnaden av Lundbyleden, E6, och Torslandavägen, väg 155, i Göteborg. Det beslutade regionstyrelsen under tisdagen i ett förslag till regionfullmäktige. Förskottet är en förutsättning för att arbetet, där både Göteborgs stad och regeringen är finansiärer, ska kunna tidigareläggas och starta redan under fjärde kvartalet 2009. En utbyggnad av vägen är ett viktigt bidrag till utvecklingen av näringslivet på Hisingen, både för befintliga och nya företag.

Både Torslandaleden och Lundbyleden finns med i regeringens närtidssatsning på sammanlagt 150 miljoner kronor för att förbättra tillgängligheten till Göteborgs hamn och är därför en viktig fråga för Västra Götaland.

Hyra av lokaler för Lundby sjukhus

Regionstyrelsen beslutade i ett förslat till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen tecknar avtal med Göteborgs kommun om lokalerna för Lundby sjukhus. Lundby sjukhus bedrivs i dag i privat regi och i normala fall är det den upphandlade verksamheten som hyr lokalerna. Västra Götalandsregionen anser dock att lokalerna för Lundby sjukhus är strategiskt viktiga. För att vara säkra på att sjukvård kommer att bedrivas i lokalerna även i framtiden vill Västra Götalandsregionen nu överta kontraktet för lokalerna.

 

Regionstyrelseärenden (beslutas av regionstyrelsen)

Uppföljning av regionfullmäktiges uppdrag 2008

En kortfattad redovisning av regionfullmäktiges uppdrag 2008 överlämnades till regionstyrelsen. Regionstyrelsen beslutade att notera informationen.

Alingsås lasarett byggs om

Kirurg-, ortoped- och urologmottagningarna vid Alingsås lasarett ska byggas om, det beslutades vid regionstyrelsens möte på tisdagen. Ombyggnaden är en del i upprustningsplanen för sjukhuset och en fortsättning på ombyggnaden av akutmottagningen som genomfördes 2006. Ombyggnaden beräknas kosta drygt 12,3 miljoner kronor.

Investering vid Billströmska folkhögskolan ska prövas

Billströmska folkhögskolan på Tjörn vill modernisera elevhemmen och bygga en ny gymnastiksal och aula för drygt 100 miljoner kronor. Investeringarna finns inte med i Västra Götalandsregionens investeringsplan för de kommande åren.

Regionstyrelsen beslutade man ska pröva om moderiseringen av elevhemmen kan påbörjas under 2009 samt att de övriga investeringarna vid Billströmska folkhögskolan ska prövas vid beredningen av investeringsplanen för 2010-2012.

Framställningar om användning av eget kapital.

Hälso- och sjukvårdsutskottet och flera verksamhetsstyrelser har ansökt om att få använda 138,8 miljoner kronor av det egna kapitalet.

Regionstyrelsen beslutade att Kungälvs sjukhus, Alingsås Lasarett, Handikappförvaltningen, Kultur i Väst och hälso- och sjukvårdsutskottet får använda delar av det egna kapitalet enligt verksamheternas ansökningar.

Beslut om delegationsordning för Institutet för stressmedicin

Regionstyrelsen beslutade förändra delegationsbestämmelserna så att chefen för Institutet för stressmedicin får rätt att företräda Västra Götalandsregionen när det gäller olika ansökningar inför forskningsprojekt inom institutet.

Västra Götalandsregionen värd för Nätverkskonferens 2012

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen ska uttala att regionen vill åta sig värdskapet och de ekonomiska garantierna för 2012 års Nätverkskonferens för de nationella nätverken Hälsa och demokrati samt Uppdraget Hälsa.

Västra Götalandsregionen ansöker om att få bedriva rikssjukvård

Västra Götalandsregionen vill bedriva rikssjukvård inom ytterligare tre områden; levertransplantationer, lungtransplantationer och hjärttransplantationer. Därför beslutade regionstyrelsen att lämna en ansökan till Socialstyrelsen om att få ge rikssjukvård inom de tre områdena vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset bedriver redan idag denna typ av vård.

Rikssjukvård innebär att sjukhuset har hela landet som upptagningsområde för vissa speciella och allvarliga sjukvårdstilstånd. Kraven för att få rikssjukvård är att den aktuella enheten på sjukhuset har en hög vårdkvalitet och att verksamheten är ekonomiskt effektiv.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har sedan tidigare tillstånd tillsammans med Universitetssjukhuset i Lund att bedriva rikssjukvård när det gäller hjärtkirurgi på barn och ungdomar, vuxna med medfödda hjärtfel samt pacemakerinsättningar på barn och ungdomar.

Tidigare i år ansökte Västra Götalandsregionen om att få bedriva rikssjukvård för viss kraniofacial kirurgi. Det är en kirurgi som används för att behandla missbildningar, tumörer och skador i ansiktet.

Socialstyrelsens särskilda nämnd för rikssjukvård, Rikssjukvårdsnämnden, beslutar om de fyra ansökningarna från Västra Götalandsregionen den 14 oktober 2009.

Yttrande över ”Innovationer och företagande - Sveriges framtid?”

Regionstyrelsen beslutade att instämma i regionutvecklingsnämndens yttrande till regeringen om betänkandet Innovationer och företagande - Sveriges framtid. Västra Götalandsregionen ger bland annat sitt stöd till att den statliga företagsfinansieringen måste byggas upp så att den stöttar starka affärsidéer oavsett hur de uppkommer, och till att ökad samordning mellan aktörerna ger förutsättningar för bättre service. 

Yttrande över skrivelse om uppgradering av kommunikationsstråket Baltic-Link väg 27 till Europaväg

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen inte vill ge sitt stöd till skrivelsen till regeringen om att uppgradera kommunikationsstråket Baltic-Link till europaväg. Beslutet sker i enlighet med förslaget från beredningsgruppen för regionutveckling som anser att avgörandet om vilka vägar som ska uppgraderas till europavägar måste ses ur ett helhetsperspektiv för Sverige.

Göta älv, Trollhätte kanal och Vänern bör införlivas i EU:s gemenskapslagstiftning för inre vattenvägar

Regionstyrelsen beslutade att avvakta med att skicka en begäran till regeringen om att Göta älv, Trollhätte kanal och Vänern bör tas med i EU:s gemenskapslagstiftning som rör inre vattenvägar. Att få vara med i gemenskapslagstiftningen skulle innebära ett stöd för miljövänliga transporter på vattenvägarna i Vänern och mellan Vänern och Göteborg. Förslaget till begäran är behandlat av beredningsgruppen för regionutveckling. Innan begäran skickas, ska förslaget sändas på remiss till berörda parter.

Ansvaret för OLA-stiftelsen i Göteborg till Västra Götalandregionen

Enligt ett beslut i regionstyrelsen tar Västra Götalandsregionen nu över ansvaret för OLA-stiftelsen i Göteborg. OLA-stiftelsens uppdrag är att, genom privata donationer, bidra till att utveckla behandlingsmetoder för att påbörja livräddning vid ambulansutryckningar redan på olycksplatsen. Ansvaret för OLA-stiftelsen övertas från Göteborgs stad som velat lämna ansvaret till den som idag är huvudman för ambulansverksamheten i Göteborg, Västra Götalandsregionen.

Moms införs för vissa hälsoundersökningar

Västra Götalandsregionen kommer att ta ut moms på vissa undersökningar, provtagningar eller utredningar som krävs för att en person ska få tillstånd att utöva ett visst yrke eller en sysselsättning. Detta mot bakgrund av att regeringsrätten beslutat att åtgärder inom sjukvården som inte huvudsakligen syftar till att skydda eller vårda en persons hälsa inte är sjukvård och därför ska vara momspliktiga.
Det rör till exempel friskintyg för anställning, intyg för anställning utomlands, friskintyg som krävs för livsmedelshantering, intyg för flygcertifikat och intyg för adoption.

 

Kommentarer angående regionstyrelsens beslut kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...

Handlingar...

Pressmeddelande om årsredovisningen 2008



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF