Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-05-21 14:30


Ännu ett utbrott av smitta vid kosläpp


 Senaste månaden har två skilda utbrott av parasiten Cryptosporidium uppmärksammats. Båda utbrotten har koppling till kosläpp i Skaraborgsdelen av Västra Götaland. Ett 40-tal personer har insjuknat men sannolikt är det många fler som smittats eftersom kosläppen besökts av sammanlagt tusentals personer.  Parasiten är mycket motståndskraftig och klarar både handsprit och vanlig klorering. Cryptosporidium är samma parasit som vållade det stora dricksvattenorsakade utbrottet i Östersund 2010.

Symtom på cryptosporidieinfektion är framför allt buksmärtor och vattniga diarréer, som kan hålla på i flera veckor. Illamående är vanligt hos alla medan kräkningar är vanligare hos barn. Tiden från smitta till symtom är lång, oftast cirka 7 dagar, men kan variera mellan 1-12 dagar. Noggrann handtvätt med tvål och vatten före mathantering, efter toalettbesök och efter kontakt med djur förebygger smitta
Det finns ingen behandling och symtomen går över med tiden. Enstaka svårt sjuka kan dock behöva sjukhusvård och vätskeersättning.

Antalet parasiter som behövs för att smittas är lågt vilket gör sjukdomen mycket smittsam. Utöver mat- och vattenburen smitta (både via dricksvatten och bad), är det välkänt att många djur, till exempel nötboskap och då särskilt kalvar, kan bära på smittan. Smitta från person-till-person förekommer också, framför allt i familjer och i förskolemiljö. I efterförloppet till ovannämnda kosläpp har flera fall av person-till-personsmitta kunnat konstateras.

Den som är besvärs- och diarréfri och följer hygienråden, kan oftast vara i arbete, skola eller barnomsorg. Poolbad bör undvikas tills det gått minst en vecka sedan diarrén upphörde. Infektioner med Cryptosporidium är sannolikt vanligare än vi trott. För diagnos krävs ett avföringsprov där denna parasit specifikt efterfrågas. Ett vanligt avföringsprov/-odling räcker alltså inte.

 



Kontaktperson: Peter Nolskog biträdande smittskyddsläkare 010/441 24 26


Läs meddelandet som PDF