Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-08-16 15:00


Barbro Fridén ny chef för Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Barbro Fridén har utsetts till ny sjukhusdirektör och förvaltningschef för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Barbro Fridén är 56 år, läkare och medicine doktor. Hon kommer närmast från tjänsten som chef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus

Som förvaltningschef för Västra Götalandsregionens universitetssjukhus kommer hon att ansvara för drygt 16 000 medarbetare, drygt 2000 vårdplatser och en omsättning på drygt 12 miljarder kronor.

 - Jag ser fram emot uppdraget med stolthet, glädje och respekt, säger Barbro Fridén. Det är ett stort ansvar att leverera god vård till invånarna i Västra Götaland. Men jag känner mig trygg i att det finns stor kunskap och kompetens i organisationen. Dessutom kommer jag att få ett gott stöd från min chef, styrelsen och ägarna.

Patientsäkerhet i fokus

Barbro Fridén har i sitt nuvarande uppdrag arbetat mycket med patientsäkerhet, systematik och team-orienterat arbetssätt för god kunskapsöverföring. Ett fokus som hon kommer att ta med sig i sitt nya arbete.

 - Jag kommer att fokusera på patienternas legitima krav på säker vård på ett smidigt sätt och med tillgång till forskningens resultat.

 - Jag är mycket glad över att få hälsa Barbro Fridén välkommen till Västra Götalandsregionen och vårt universitetssjukhus, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.
 - Barbro har gedigen ledarerfarenhet med strategisk höjd och är känd för att leverera resultat. Hon är kommunikativ och har också insikt i den akademiska världen.

"Kompetent och processinriktad"

Barbro Fridén kommer att ingå i Västra Götalandsregionens koncernledning för hälso- och sjukvård. Uppdraget att leda sjukhuset sker på delegation av den politiskt tillsatta styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 - Det är roligt att vi får en mycket kompetent ny direktör på SU. Barbro är en kunnig, engagerande, samverkande och processinriktad kraft som jag tror på ett bra sätt kommer att leda sjukhusets fortsatta utveckling, säger Kerstin Brunnström, (S) styrelsens ordförande.

Barbro Fridén blir den första kvinnliga sjukhusdirektören i sjukhusets historia och efterträder Jan Eriksson som tidigare i år utsågs till chef för Skånes Universitetssjukhus.

CV i urval

2008 Divisionschef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus
2005 Verksamhetschef för Fertilitetscentrum AB
2002 Klinikchef vid Varbergs sjukhus
1999 Medicine doktor, Göteborgs Universitet
1993 Specialist i obstetrik och gynekologi
1987 Legitimerad läkare

Läs hela Barbro Fridéns CV (pdf) 

Fakta

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset ingår i Västra Götalandsregionen och omsätter 12,3 miljarder kronor.
  • En vanlig dag på sjukhuset sker det 30 förlossningar, 500 akutbesök, 2 200 planerade läkarbesök och 16 700 labbanalyser.

Klicka på bilderna för att ladda ner i fullformat. Foto: Jonathan Neselrot


Kontaktperson: Barbro Fridén, 0739 – 71 51 00
Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706- 32 11 65 Styrelseordförande Kerstin Brunnström, 0705-27 57 45


Läs meddelandet som PDF