Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-02-15 13:10


Bättre resultat än väntat för Västra Götalandsregionen 2011


Västra Götalandsregionens resultat för 2011, minus 858 miljoner kronor, blev bättre än väntat. Om man räknar bort engångskostnaden för sänkningen av kalkylräntan blir resultatet ett överskott på 124 miljoner kronor.

Sänkningen av kalkylräntan har haft stor påverkan på resultatet för de flesta regioner, landsting och kommuner. För Västra Götalandsregionen ökade kostnaderna med 982 miljoner kronor.

– Bortser vi från den ökade kostnaden för kalkylräntan är resultatet en klar förbättring mot budgeten och prognoserna. Förbättringen är genomgående för nästan alla verksamheter, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

Under 2011 har Västra Götalandsregionen ökat tillgängligheten till vården. Stora satsningar för att uppfylla vårdgarantin har resulterat i kortare köer.

Investeringsnivån var 2011 den högsta sedan regionen bildades 1999. Investeringarna har samtidigt påverkat likviditeten som har försvagats. Västra Götalandsregionens höga kreditvärdighet består dock och har bekräftats av ratingföretaget Standard & Poor´s.

Personalkostnaderna ökade under 2011 och regionen hade vid årets slut 452 fler anställda än vid årets början. Personalökningen skedde främst inom hälso- och sjukvården. Även kostnaderna för bemanningsföretagen ökade och blev 87 miljoner kronor högre än 2010. Det är sjukhusens kostnader för hyrläkare som har ökat medan primärvårdens kostnader sänktes.

Efter en stadig nedåtgående trend under flera år, ökade nettokostnaderna under förra året. Med utgångspunkt i verksamheternas underskott startade regiondirektör Ann-Sofie Lodin 2011 ett arbete med att förbättra verksamheternas resultat.

– Målet är att uppnå en hållbar ekonomisk balans genom att sänka kostnaderna och effektivisera verksamheten fram till 2013, säger Mats Friberg och fortsätter:
– Ett av de områden vi speciellt tittar närmare på är personalkostnaderna som är Västra Götalandsregionens enskilt största utgiftspost. Under 2011 införde vi bland annat generellt anställningsstopp med särskild prövning vid nyanställningar.

Bokslutskommuniké 2011



Kontaktperson: Ekonomidirektör Mats Friberg 0709-504131


Läs meddelandet som PDF