Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-10-06 14:00


Regionstyrelsens sammanträde den 6 oktober

Bättre resultatprognos än väntat för Västra Götalandsregionen


Resultatet blir något bättre än väntat för Västra Götalandsregionen 2009. Det framgår av delårsresultatet för augusti som presenterades för regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde i Vänersborg.
Underskottet för 2009 förväntas bli minus 550 miljoner kronor. Det är en förbättring med 350 miljoner kronor i jämförelse med den tidigare beräkningen på minus 900 miljoner kronor.

Den förbättrade prognosen beror framförallt på en bättre skatteprognos, återföring av pengar från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, och sänkta premier för avtalsförsäkringarna, det vill säga yttre faktorer som inte påverkats av Västra Götalandsregionen.

– Det är naturligtvis bra att prognosen ser ljusare ut, men fortfarande är det ett stort underskott som kräver fortsatt skarpa åtgärder, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Effektiviseringskrav

Västra Götalandsregionen har beslutat om ett effektiviseringskrav på en procent 2009 och åtgärdsplaner krävs från de verksamheter som inte uppnår ekonomisk balans. Augustirapporten visar nu att flera av verksamheterna förbättrat sina prognoser.

Förutom de positiva prognoserna i augustirapporten finns även flera inslag som påverkat det ekonomiska resultatet i prognosen för 2009 negativt:

  • Verksamheternas nettokostnader är fortsatt för höga.
  • Antalet anställda och kostnaderna för inhyrd personal fortsätter att öka.
  • Statsbidraget för influensavaccinationen kommer troligen inte att täcka de verkliga kostnaderna för att vaccinera befolkningen mot den nya influensan.
  • Västra Götalandsregionen andel av den så kallade kömiljarden, regeringens extrapengar för att minska vårdköerna, förväntas bli lägre än prognosen i mars.

Den restriktiva ekonomiska hållningen till trots, har Västra Götalandsregionen under 2009 fattat flera beslut om infrastruktursatsningar, fastighetsinvesteringar och fastighetsunderhåll.

- Vi har ett uppdrag att bidra till Västra Götalands utveckling. De beslut som tagits är nödvändiga för ett välmående Västra Götaland i framtiden, samtidigt som det också fungerar som stödåtgärder i lågkonjunkturen, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

 

 

Regionstyrelsens beslut i korthet den 6 oktober



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24. Ekonomidirektör Mats Friberg, 0709-50 41 31.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF