Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-10-06 14:00


Regionstyrelsens beslut i korthet den 6 oktober


Fullmäktigeärenden

Västra Götalandsregionen köper mark till naturbruksgymnasiet i Dingle

Naturbruksgymnasiet i Dingle vill köpa 4,9 hektar mark till skoljordbruket. Området finns i anslutning till skolan som idag arrenderar marken av den nuvarande ägaren. Köpeskillingen är på 200 000 kronor.

Gymnasienämnden och fastighetsnämnden har tillstyrkt markköpet och regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige godkänner affären.

Naturbruksgymnasiet i Dingle är ett av Västra Götalandsregionen sju gymnasieskolor med utbildningar som är inriktade för intresse och företagande inom naturbruk, djur, växter, natur och miljö.

Regionen säljer fastighet till Borås kommun

Borås kommun vill köpa en fastighet som ägs av Västra Götalandsregionen och som ligger på sjukhusområdet intill Borås lasarett. Kommunen bedriver idag förskoleverksamheten Östermalmsgården i fastigheten men vill bygga ut verksamheten genom att riva och bygga nytt. Förutsättningen för nybyggnationen är att kommunen äger marken.

Fastigheten har ingen strategisk betydelse för sjukhuset och regionstyrelsen beslutade därför i ett förslag till beslut i regionfullmäktige att fastigheten får säljas. I affären, på 2,3 miljoner kronor, ingår även en överlåtelse av 3 500 kvadratmeter tomtmark och parkeringsplats i området till Västra Götalandsregionen för 330 000 kronor.

Delårsrapport per augusti för Västra Götalandsregionen

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige godkänner delårsrapporten för augusti 2009.

Mer om rapporten se separat pressmeddelande

Motionsbalansen och redovisning av bifallna motioner

Regionstyrelsen föreslog vid dagens sammanträde att regionfullmäktige beslutar att lägga redovisningen av motionsbalansen och de bifallna motionerna till handlingarna.

 

Styrelseärenden

Yttrande över ”Patientnämnderna - begränsning av sekretessbrytande bestämmelse”

Regionstyrelsen beslutade sig att yttra sig över regeringens promemoria ”Patientnämnderna - begränsning av sekretessbrytande bestämmelse” enligt regionkansliets förslag.

Flygplatsen Trollhättan-Vänersborg bör vara riksintressant

Beredningsgruppen för regionutveckling anser i ett yttrande till Transportstyrelsen att flygplatsen i Trollhättan-Vänersborg även i framtiden bör vara riksintressant. Trollhättan-Vänersborgs flygplats har stor lokal och regional betydelse, inte minst för den nordvästra delen av Västra Götaland där kommunikationer och infrastruktur är sämre utbyggda.

I Transportstyrelsens översyn finns 15 flygplatser nämnda som intressanta. Flygplatserna ska säkra flygkapaciteten i landets tre befolkningstätaste områden Mälardalen, Öresundsregionen och Göteborgsregionen. Flygplatsen i Trollhättan-Vänersborg finns idag inte med i transportstyrelsens lista över riksintressanta flygplatser.

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig enligt förslaget från Beredningsgruppen för regionutveckling.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande.

E20 förbi Mariestad bör ha motorvägsstandard

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över Vägverkets förstudie över mötesseparering eller ombyggnad E20, delen förbi Mariestad enligt förslaget från Beredningsgruppen för regionutveckling.

Västra Götalandsregionen anser att E20 är en viktig del av det nationella vägsystemet. Den är viktig både för gods- och persontransporter och har en central roll som transportled för svensk industri och turism.

I yttrandet framgår att förslagen för sträckan förbi Mariestad endast är intressanta om det byggs minst fyrfältsväg med normal hastighetsstandard, 110 kilometer i timmen. Västra Götalandsregionen anser att utbyggnaden bör ske med detta mål i sikte och därför bör flera av förslagen utredas ytterligare.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande.

Yttrande om JO anmälan mot Smittskyddsenheten

Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet har som svar till en JO-anmälan, mot smittskyddsenheten och Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Gamlestaden, förklarat vilka rutiner som gäller vid misstanke om smitta på förskolor. Orsaken till anmälan till JO är oklara sekretessregler och rutiner för patienterna när det gäller utredning och provsvar för smittade barn.

Smittskyddsenheten är en myndighet och har ingen egen behandlande verksamhet och är därför beroende av att olika mottagningar hjälper till vid utbrott av smittsamma sjukdomar. Ansvaret för kontakten med patienten, att utföra provtagning och lämna provsvar, ligger alltid hos den behandlande läkaren.

För att göra ansvaret tydligare har smittskyddsenheten informerat berörda primärvårdschefer och enhetens kontaktpersoner inom varje verksamhet.

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig till JO med smittskyddsläkarens utredning och yttrande. Styrelsen för primärvården Göteborg har lämnat ett eget yttrande direkt till JO i ärendet.

Utgått ärende

Under övriga frågor har ärendet om "Uppdrag om organisatorisk tillhörighet för studierektorfunktionen inom VG Primärvård" utgått. Ärendet är inte färdigt och flyttas till dagordningen för kommande regionstyrelsemöte.
 

Kommentarer till sammanträdet kan finnas på partiernas hemsidor



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF