Vid ett extra insatt sammanträde i Göteborg den 13 oktober fattade regionstyrelsen bland annat beslut om yttranden och avtal kring infrastruktursatsningar i Västra Götaland de kommande tio åren. Dessutom beslutade styrelsen om registreringsersättning till vården för vaccinering mot den nya influensan och om en studierektorfunktion för läkarutbildningen inom VG Primärvård.
Fullmäktigeärenden
Förslag till regeringen om regional plan för transportinfrastrukturen i Västra Götaland under planperioden
Regionstyrelsen beslutade att ställa sig bakom förslaget till regional plan för transportinfrastrukturen i Västra Götaland under perioden 2010-2021.
Planen är ett förslag till investeringar och utbyggnad av infrastrukturen i Västra Götaland åren 2010-2021 och omfattar bland annat vägar och kollektivtrafik. Västra Götalandsregionen vill att infrastrukturen i Västra Götaland ska underlätta resandet och transporter av varor. Det ska vara goda pendlingsmöjligheter till arbete och studier med mera men samtidigt ska transportsystemet vara hållbart och inte hota hälsa och miljö.
Förslaget är framtaget genom ett brett samarbete mellan bland andra Västra Götalandsregionen, kommunerna i Västra Götaland, trafikverken, länsstyrelsen, Västtrafik, Göteborgs hamn och Västsvenska turistrådet.
Regionfullmäktige fattar beslut om planen den 20 oktober. Därefter lämnas förslaget till regeringen.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.
Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021
Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över den nationella planen för transportsystemet 2010-2021 enligt förslaget från beredningsgruppen för regionutveckling.
Västra Götalandsregionen vill bland annat att det västsvenska infrastrukturpaketet tas med i den nationella planen. Förutom de infrastrukturåtgärder som redan nämns i planen, som utbyggnader av E20, Västra stambanan och hamnbanan i Göteborg, bör även Västlänken och Marieholmstunneln med flera prioriterade projekt genomföras under planperioden.
Regionfullmäktige fattar beslut om yttrandet den 20 oktober. Därefter lämnas yttrandet till regeringen.
Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.
Avtal med anledning av västsvenska infrastrukturpaketet
Regionstyrelsen beslutade att ställa sig bakom inriktningen i det västsvenska infrastrukturpaketet och att Västra Götalandsregionen vill medverka till en finansiering som medför att paketet kan genomföras.
Se mer om beslutet i separat pressmeddelande.
Regionfullmäktige fattar beslut om avtalet den 20 oktober.
Styrelseärenden
20 kronor för registrering av influensavaccination
Regionstyrelsen beslutade ge en registreringsersättning på 20 kronor vid vaccination mot den nya influensan.
Alla vaccinationer mot den nya influensan, även kallad svininfluensan, ska registreras i ett nationellt informationssystem, Svevac. För varje registrering får vårdgivaren sedan 20 kronor. Ersättningen beräknas kosta Västra Götalandsregionen 45 miljoner kronor.
Västra Götalandsregionens totala kostnad för vaccinationerna mot den nya influensan kommer att bli cirka 270 miljoner kronor. Den största kostnaden är vaccinet, 200 miljoner, och registreringsersättningen, 45 miljoner. Övriga kostnader är för material, information, distribution, analyser och personalförstärkningar.
Regeringen betalar ut ett tillfälligt bidrag till Västra Götalandsregionen på 168 miljoner för att täcka delar av de kostnader som uppstår i samband med vaccinationerna. Det innebär en sammantagen ökad kostnad för Västra Götalandsregionen på cirka 100 miljoner kronor.
Ny studierektorfunktion för läkarutbildning inom VG Primärvård
Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att en samlad studierektorfunktion för utbildningen av allmän- (AT) och specialisttjänstgörande (ST) läkare ska införas för utbildningen inom primärvården. Studierektorfunktionen placeras tillsvidare inom genomförandekontoret för VG Primärvård.
Beslutet om studierektorfunktionen är en av åtgärderna för att säkra Västra Götalandsregionens framtida behov av läkare, något som regionstyrelsen fattade beslut om den 22 september. Styrelsen vill att AT- och ST-utbildningarna ska vara producentneutrala så att utbildning även kan ske hos de privata vårdgivarna med avtal inom VG Primärvård.
Kommentarer till sammanträdet kan finnas på partiernas hemsidor