Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-10-27 15:00


Beslut i regionstyrelsen 27 oktober


Fullmäktigeärenden

Västra Götalandsregionen vill sälja 31 fastigheter

Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag från fastighetsnämnden 2008 sälja 31 fastigheter. Främst är det fråga om 17 vårdcentraler men förslaget gäller även flera vårdhem och ambulansstationer runt om i länet. Försäljningen gäller enbart byggnaderna och påverkar inte verksamheten i fastigheterna.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för Vänsterpartiets yrkande.

Läs mer i separat pressmeddelande

 

Motion om att undersöka konsekvenserna av en marknadsanpassad kollektivtrafik besvarad

I en motion till regionfullmäktige vill Birgitta Losman (MP) att Västra Götalandsregionen ska undersöka vad en marknadsanpassning av kollektivtrafiken får för konsekvenser för dem som inte har några andra alternativ än att resa kollektivt om till exempel priserna stiger.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att Losmans motion är besvarad med regionutvecklingsnämndens yttrande. Nämnden hänvisar till att det pågår ett arbete inom Västra Götalandsregionen med att bygga upp en tillgänglighetsmodell för bil- och kollektivtrafik. Modellen kommer att kunna användas för att geografiskt visa hur olika sociala faktorer påverkar kopplingen till kollektivtrafiken. Arbetet ska vara klart 2010.

Miljlöpartiet yrkade bifall till motionen och reserverde sig mot beslutet.

 

Motion om att införa Lean-filosofin inom vården besvarad

Kristdemokraterna Monica Selin, Benny Strandberg och Conny Brännberg har i en motion till regionfullmäktige föreslagit att ”Lean” ska införas inom Västra Götalandsregionens hälso- och sjukvård. Lean är ett arbetssätt och en filosofi som stöttar förändringsarbete och som går ut på att maximera värde och minimera slöseri.

Regionstyrelsen beslutade vid dagens sammanträde att föreslå att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad. Styrelsen hänvisar beslutet till att det pågår ett arbete med att förbättra och effektivisera hälso- och sjukvården. Det finns redan idag regionövergripande stöd, kunskap och metoder tillgängliga för regionens verksamheter, däribland delar av Lean. Dessutom deltar Västra Götalandsregionen i en nationell satsning för att under de kommande åren erbjuda kompetenshöjande insatser inom Lean till kommuner och landsting.

Kristdemokraterna yrkade bifall till motionen och reserverade sig mot beslutet.

 

Styrelseärenden

Omställningsstöd till Västra Götalandsregionens primärvård

De vårdcentraler inom Västra Götalandsregionen som fått minskat antal anslutna, listade, patienter i och med VG Primärvård får med dagens beslut i regionstyrelsen möjlighet att söka omställningsstöd när verksamheten måste anpassas.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande.

Läs mer i separat pressmeddelande

 

Detaljbudget för regionstyrelsen och regionfullmäktige 2010

Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att godkänna regionstyrelsens, regionfullmäktiges och arkivnämndens detaljbudget för 2010.

Under 2010 sker inga större förändringar i verksamheten. Arbetet 2010 kommer att fokusera på att fullfölja införandet av VG Primärvård och att genomföra den nationella IT-strategin. Dessutom ska verksamhets-, kvalitets-, och patientsäkerhetsarbete prioriteras.

Regionkansliets budget räknas generellt upp med 2,2 procent för 2010. Samtidigt finns ett effektiviseringskrav på 3 procent för de kommande tre åren. Kravet motsvarar 50 miljoner kronor per år eller totalt 150 miljoner kronor mellan 2010 och 2012.

Moderaterna avstod från att delta i beslutet.

 

Nya riktlinjer för personsäkerhet inom Västra Götalandsregionen

För att möta våld och hot inom Västra Götalandsregionen beslöt regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde att införa nya regiongemensamma riktlinjer för personsäkerhet inom regionens verksamheter.

Med hjälp av bland annat utbildning ska riktlinjerna bidra till att förbättra hanteringen före, under och efter situationer där våld kan förekomma. Riktlinjerna tydliggör ansvar och ger konkreta råd för hur hotfulla situationer ska hanteras.

När riktlinjerna nu införs ska samtidigt flera åtgärder genomföras för att förbättra personsäkerheten. Det ska bli lättare att registrera de tillfällen då våld eller hot förekommit, det ska bli möjligt att spela in telefonsamtal och bli enklare att larma. De tekniska åtgärderna beräknas kosta 2,1 miljoner kronor men det blir inga extra pengar för genomförandet. Istället kommer åtgärderna att genomföras när det finns utrymme i budgeten.

 

Regionen vill fortsätta landtingens IT-samarbete

Västra Götalandsregionen vill fortsätta det nationella samarbetet med övriga landsting och regioner om IT-stöd för vård och omsorg. Det beslöt regionstyrelsen idag och ställer sig i ett yttrande till Sveriges kommuner och Landsting, SKL, bakom den treåriga handlingsplanen och budgeten för samarbetet.

Västra Götalandsregionen anser att det är nödvändigt med ett fortsatt IT-samarbete och att det i större utsträckning bör omfatta även kommuner och privata vårdgivare.

Västra Götalandsregionens ekonomiska bidrag till det nationella samarbetet blir 45 miljoner kronor per år.

 

Yttrande över ”Nytt pensionssystem för den statsunderstödda scenkonsten”

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över regeringens betänkande ”Nytt pensionssystem för den statsunderstödda scenkonsten” enligt kulturnämndens förslag.

Västra Götalandsregionen anser att pensionssystemet för de statsunderstödda scenkonstinstitutionerna måste förbättras och att rätten till pension före 65 års ålder tas bort. Skådespelare och musiker bör ingå i det allmänna pensionssystemet med viss möjlighet till tidigare pensionering. Samtidigt måste nya, särskilda, åtgärder inrättas för dansare och sångare. Dessa åtgärder bör vara statliga skriver Västra Götalandsregionen i sitt yttrande.

 

Föräldrarna bör ansvara för barnens sjukvårdsavgifter

Regionstyrelsen anser i ett yttrande över departementspromemorian ”Betalningsansvaret för underårigas avgifter inom hälso- och sjukvården och tandvården ” att det är vårdnadshavaren som ska ansvara för att betala barnets avgifter i samband med besök inom hälso- och sjukvården samt tandvården. Barn ska inte skuldsättas för avgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård för att föräldrarna inte betalar avgifterna.

Samtidigt anser Västra Götalandsregionen att det är viktigt att det finns möjlighet till undantag när t ex äldre barn söker vård utan vårdnadshavarens samtycke.

Västra Götalandsregionen välkomnar de föreslagna lagändringarna och tillstyrker utredningens förslag. Regionen tillämpar redan idag de regler som nu föreslås gälla för hela landet. 

 

Knyt samman landets tre storstadsområden med höghastighetsbanor

I ett yttrande över näringsdepartementets betänkande  ”Höghastighetsbanor – ett hållbart samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft” anser Västra Götalandsregionen att landets tre storstadsområden ska knytas samman med höghastighetsjärnväg.

Regionstyrelsen tillstyrker näringsdepartementets förslag och förordar att staten snarast fattar ett principiellt beslut om utbyggnaden. Regionen anser att höghastighetsjärnvägen är en strategisk samhällsbyggnadsfråga. Att binda ihop storstadsregionerna skulle få stora effekter för Sveriges möjligheter att utvecklas och kunna hävda sig i den internationella konkurrensen.

Västra Götalandsregionen är öppen för att diskutera en regional och lokal medverkan till finansieringen av höghastighetsbanorna.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande.

 

Yttrande över förstudie Götalandsbanan, delen Linköping-Borås

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över banverkets förstudie ”Götalandsbanan, delen Linköping-Borås” med förslaget från beredningsgruppen för regionutveckling.

Västra Götalandsregionen är i stort positiv till förslaget att bygga en höghastighetsbana mellan Linköping – Borås som en del av Götalandsbanan mellan Stockholm – Göteborg men anser att nyttan förstärks om banan även byggs ut mellan Jönköping och Helsingborg/Malmö.

Västra Götalandsregionen är dock negativ till de några av de föreslagna sträckningarna förbi Jönköping och Borås. 

 

Delegation att teckna avtal för regional plan för transportinfrastruktur 2010-2021

Regionstyrelsen beslutade att regionrådet Kent Johansson (C) får i uppdrag att teckna avtal som ankommer regionstyrelsen i egenskap av planupprättare av regional plan för transportinfrastruktur 2101-2021. 

 

Ny politisk organisationen efter valet 2010

Västra Götalandsregionen politiker har börjat diskutera hur den politiska organisationen ska se ut efter valet 2010. Regionstyrelsen beslutade att fastställa riktlinjer för hur den politiska organisationen ska utformas samt att tillsätta en organisationsberedning med representanter från regionfullmäktiges samtliga partier. I beredningen representeras partierna av Västra Götalandsregionen politiska sekreterare, en från varje parti.


 

Utgångna och återremitterade ärenden

Regionstyrelsen beslutade att återremittera ärende 6 om redovisning av regionstyrelsens uppdrag och projekt.

Regionstyrelsen beslutade att låta ärende 13 om Yttrande över Förstudie E 20 Skara-Lilla Moholm utgå. Beslut om yttrandet fattas vid regionstyrelsens sammanträde den 10 november. 

 


Länkar: 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF