Västra Götalandsregionen ska enligt ett förslag från fastighetsnämnden 2008 sälja 31 fastigheter. Främst är det fråga om 17 vårdcentraler men förslaget gäller även flera vårdhem och ambulansstationer runt om i länet. Försäljningen gäller enbart byggnaderna och påverkar inte verksamheten i fastigheterna.
Förslaget har tidigare behandlats i regionstyrelsen 2008 men då återremitterades ärendet. Styrelsen ville utreda hur det gått vid tidigare försäljningar och om analysen inför de nya försäljningarna varit tillräcklig. Resultatet av utredningen visar att de nödvändiga analyserna gjorts. Dessutom visar erfarenheter från tidigare försäljningar att de inte inneburit några förändringar för verksamheten och att samarbetet med den nya fastighetsägaren fungerar väl.
Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att rekommendera att regionfullmäktige beslutar att fastigheterna kan säljas.
Förslaget att sälja fastigheterna följer Västra Götalandsregionens fastighetsstrategi. Enligt strategin ska regionen bara äga fastigheter om det behövs av strategiska, ekonomiska eller praktiska skäl.
Vårdcentraler
De 17 vårdcentraler som enligt förslag ska säljas är:
Tanums vårdcentral, Herrestads vårdcentral, Fästningsholmen i Kungälv, Tjörns Vårdcentral, Brålanda sjukhem och vårdcentral, Torpa vårdcentral i Vänersborg, Hjortens vårdcentral, Stavre vårdcentral och Källtorps vårdcentraler i Trollhättan, Noltorps vårdcentral, Sollebrunns vårdcentral, Ängabo vårdcentral, Gråbo vårdcentral, Lerums vårdcentral, Fritsla vårdcentral, Svenljunga vårdcentral/sjukhem och Mölnlycke vårdcentral.
Sjukhem/behandlingshem
I förslaget till försäljning finns nio sjuk-eller behandlingshem:
Iduna 2 och Malögården i Uddevalla, Aston Villa i Stenungsund, Mariedal och regementsgatan i Vänersborg, Maria Alberts vårdcentrum och Hjortmossen i Trollhättan, Skogslyckan i Alingsås och Behandlingshemmet Varpen i Kinna.
Annan verksamhet
Belfragegatan, Folktandvård, i Vänersborg, Ambulansstationerna i Mariestad, Mölltorp och Skövde samt Skintebo tandpoliklinik i Göteborg.
Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande.
Omställningsstöd till Västra Götalandsregionens primärvård
Efter ett beslut i regionstyrelsen blir det möjligt för Västra Götalandsregionens vårdcentraler att få omställningsstöd. Möjligheten gäller för de vårdcentraler där antalet anslutna, listade, patienter minskat när invånarna nu valt andra vårdgivare genom VG Primärvård. Minskningen av antalet patienter gör att verksamheten på vissa vårdcentraler måste anpassas.
Förutsättningarna för att få omställningsstöd är att vårdcentralerna tar fram en långsiktig affärsplan och eventuell förändringsplan där förändringsbehovet preciseras. Verksamheterna måste dessutom själva göra vad de kan för att anpassa verksamheten innan de kan få stödet.
Verksamheterna kan få extra pengar till att utbilda personal för nya arbetsuppgifter, till att betala ingångna avtal med leverantörer eller fastighetsägare som inte omedelbart kan omförhandlas och till kostnader för överbliven utrustning som inte kan användas.
Omställningsstödet är tillgängligt fram till och med den 31 december 2010 då omställningen beräknas vara genomförd.
Länkar: