Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-09-22 14:40


Beslut i regionstyrelsen den 22 september


Fullmäktigeärenden

Ägaravtal för Västtrafik förlängs ett år

Västtrafiks aktieägaravtal mellan Västra Götalandsregionen och de 49 kommunerna i länet bör förlängas ett år. Det beslutade regionstyrelsen i ett förslag till beslut i regionfullmäktige. Avtalet som redan är förlängt med två år, förlängs nu ytterligare ett år i väntan på att modellen för Västtrafiks ägande och ett nytt avtal ses över. Arbetet med det nya avtalet har tagit längre tid än beräknat och förlängs det nuvarande avtalet fram till och med den 31 december 2011.

Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning reviderade

Västra Götalandsregionens riktlinjer för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning revideras efter ett beslut i regionstyrelsen idag. De nya riktlinjerna som är framtagna i samverkan med bland andra Handisam (Myndigheten för handikappolitisk samordning), handikapporganisationer och kommunerna i länet är utformade så att de även ska kunna antas av länets kommuner.

Riktlinjerna som infördes 2002 och talar om vilka krav som ska uppfyllas vid ny-, om-, och tillbyggnader dit allmänheten har tillträde.

Riktlinjerna gäller alla Västra Götalandsregionen verksamheter, verksamheter anslutna till VG Primärvård, Västra Götalandsregionen bolag och annan verksamhet som till största delen finansieras av Västra Götalandsregionen.

I och med dagens beslut föreslår regionstyrelsen att regionfullmäktige beslutar att anta avsiktsförklaringen om tillgängliga miljöer för personer med funktionsnedsättning. I förklaringen står det bland annat att god tillgänglighet är en rättighet och en viktig demokratifråga, att god tillgänglighet minskar behovet av individuellt stöd samt att god tillgänglighet är en nödvändighet och en självklarhet.

Västra Götalandsregionens Riktlinjer för fysisk tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

 

Styrelseärenden

Västra Götalandsregionen vill säkra framtidens behov av läkare

Vid tisdagens sammanträde beslutade regionstyrelsen i ett förslag till regionfullmäktige om ett antal åtgärder för att säkra framtida behov av läkare i Västra Götalandsregionen.

Kortfattat innebär förslagen bland annat:

  • att det blir en tydligare struktur för utbildningsfrågorna
  • att utbildningsplatserna för AT-läkare (allmäntjänstgörande läkare) ökar
  • att AT-läkarna ska erbjudas ytterligare tjänstgöring inom bristyrken
  • årliga redovisningar av ST-läkarsituationen (specialisttjänstgörande läkare) till regionstyrelsen
  • att regiondirektören ska utreda en särskild studierektor för AT- och ST-läkarna inom VG Primärvård.

Läkarföreningarna Göteborg, Nordvästra Götaland, Skaraborg och Södra Älvsborg ställer sig bakom förslaget.

Läs mer i pressmeddelandet från personalutskottet.

 

Delårsrapport för regionfullmäktige och regionstyrelsen

Regionfullmäktiges och regionstyrelsens delårsrapport för januari till augusti 2009 visar på ett överskott för perioden på drygt 124 miljoner kronor. Resultatet är en försämring på minus 235 miljoner kronor i jämförelse till förra årets resultat för samma period och en förbättring i jämförelse med det förväntade resultatet i budgeten för perioden på 117 miljoner kronor.

Orsakerna till underskottet i resultatet är bland annat att man utnyttjat det egna kapitalet för målrelaterade ersättningar, ortopediverksamhet och vissa IT-investeringar.

Regionfullmäktige och regionstyrelsen förväntas få ett underskott för hela året 2009 på nära 49 miljoner kronor vilket är en försämring mot det beräknade överskottet på drygt 17 miljoner kronor .

Regionstyrelsen beslutade att godkänna delårsrapporten och att lägga den till handlingarna

 

Redovisning av arbetet med regionstyrelsens uppdrag

Två gånger per år ska regionkansliet och regionstyrelsens utskott återrapportera hur långt man kommit i arbetet med de olika uppdrag som regionstyrelsen lämnat.
Regionstyrelsen beslutade att lägga den inlämnade rapporten om arbetsläget till handlingarna.

 

103 miljoner till upprustning och PCB-sanering av Kärnsjukhuset i Skövde

Regionstyrelsen beslutade att Kärnsjukhuset i Skövde ska rustas upp och PCB-saneras. I ett första steg anslås 103 miljoner kronor för det arbete som startar under 2009. Pengarna innebär att sjukhuset nu kan påbörja arbetet med att anpassa sjukhuset utifrån dagens vårdbehov. Pengarna kommer bland annat att användas till att bygga nya patientrum med egen dusch och toalett för en till två personer samt större operationssalar.

Upprustningen av lokalerna ska samordnas med nödvändiga PCB-saneringen inomhus i sjukhusets lokaler. Sjukhusets byggelement i betong från 1960- och 1970-talen är sammanfogade med elastiska fogar som innehåller det giftiga ämnet PCB och som enligt lag ska vara borta 2013. Utvändigt sanerades fogarna redan åren 2000 och 2001 men nu återstår sanering inomhus. Arbetet kommer troligen inte att vara klart 2013 och sjukhuset har därför begärt om dispens hos miljödepartementet.

Utöver det nu beslutade anslaget har Skaraborgs sjukhus, där Kärnsjukhuset i Skövde ingår, begärt ytterligare 190 miljoner för investeringar och fortsatt PCB-sanering av Kärnsjukhuset under åren 2010-2013. Finansieringen av denna upprustning kommer dock att prövas inom den investeringsplan för de kommande två åren som beslutas i höst.

 

 

Ombyggnad av elevhemmen på Billströmska folkhögskolan

Billströmska folkhögskolan på Tjörn ska byggas om och rustas upp. Regionstyrelsen beviljade på tisdagen 15,3 miljoner kronor till upprustning av tre av skolans elevhem. Ombyggnaden innebär att rummen i de tre elevhemmen moderniseras och får egen dusch och toalett. Dessutom ska sex rum i ett fjärde elevhem anpassas för elever med funktionshinder.

Den nu aktuella ombyggnaden är den första etappen av två där skolans äldre elevhem ska bli moderna. Den andra etappen som inte finns med i dagens beslut omfattar ombyggnationen av ytterligare ett elevhem samt de delar som inte blivit åtgärdade i etapp ett.

Billströmska folkhögskolan på Tjörn är en av Västra Götalandsregionens sex folkhögskolor. Vid skolan bedriver man bland annat grundläggande utbildning i allmänna ämnen samt i flera estetiska ämnen som musik, bild och textil.

 

Västra Götalandsregionen undertecknar Barcelonaöverenskommelsen om gymnasial yrkesutbildning

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen ska underteckna Barcelonaöverenskommelsen för att stödja möjligheterna till rörlighet inom den gymnasiala yrkesutbildningen.

Med undertecknandet visar Västra Götalandsregionen en vilja att delta i arbetet för att öka medvetenheten om betydelsen av rörligheten och de hinder som finns för rörligheten inom de gymnasiala yrkesutbildningarna.

Deklarationen är inte bindande men underlättar för aktörer inom Västra Götaland att delta i internationella samarbeten.

 

Yttrande över förslag till ny kollektivtrafiklag

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över regeringens förslag till ny kollektivtrafiklag enligt regionutvecklingssekretariatets förslag.

Regionutvecklingssekretariatet anser att det är positivt att den nuvarande lagstiftningen ses över. Sekretariatet är positivt till att en regional beställarfunktion med tydlig politisk styrning utvecklas och anser att ansvarsfördelningen och finansieringen även fortsättningsvis bör vara en regional fråga.

Sekretariatet är vidare positiv till öppningar för kommersiell trafik som kompletterar och konkurrerar med den offentligt köpta regionala trafiken. Men regionutvecklingssekretariatet anser att den trafikförklaringsmodell som finns i förslaget riskerar att leda till ett fragmenterat system där resenärernas tilltro till kollektivtrafiken skadas och avstyrker därför marknadsöppningsmodellen.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden. 

 

Yttrande över regeringspromemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över regeringspromemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet som enligt regionkansliets förslag.

Regionkansliet tillstyrker i huvudsak förslagen i promemorian men för några av dem föreslår kansliet vissa justeringar eller fördjupad analys.

 

Yttrande över angränsande läns regionala transport- och infrastrukturplaner

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över de regionala transport- och infrastrukturplanerna för Örebro, Jönköpings, Hallands, och Värmlands län enligt förslaget från beredningsgruppen för regionutveckling.

I yttrandena fokuserar Västra Götalandsregionen främst på trafikstråk som är viktiga för att främja sysselsättning och hållbar tillväxt så som förbättrad tillgänglighet till Göteborgs Hamn, och Landvetter flygplats, länsöverskridande arbetspendling och ökad satsning på kollektivtrafik.

 

Yttrande över regeringspromemorian Upphandling från statliga och kommunala företag

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över regeringspromemorian Upphandling från statliga och kommunala företag enligt regionkansliets förslag.

Regionstyrelsen tillstyrker i stort utredningens förslag men anser att det redan nu bör införas en permanent reglering för upphandlingar från statliga och kommunala företag. Styrelsen anser också att regleringen bör motsvara den som införs i Lagarna om offentlig upphandling och upphandling inom vatten, energi, transporter och posttjänster.

 

Yttrande över förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götaland

Beredningsgruppen för regionutveckling har behandlat förslaget till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götaland. Beredningsgruppen anser bland annat att det är positivt att Vägverket ser över och anpassar hastighetsgränserna utifrån vägarnas säkerhetsstandard. Beredningsgruppen misstänker samtidigt att förslaget kan få oönskade effekter om hastighetssänkningarna inte förstås och accepteras av trafikanterna. Beredningsgruppen anser även att man bör pröva system med flexibla hastighetsbegränsningar och att Västra Götaland skulle kunna bli ett pilotlän för försöket.

Regionstyrelsen beslutade enligt beredningsgruppens förslag.

 

Gemensam prislista för laboratorie- och röntgentjänster inom VG Primärvård

Från och med den 1 oktober införs en gemensam prislista för laboratorie- och röntgentjänster inom VG Primärvård. Det beslutade regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde.

I och med VG Primärvård ansvarar varje enskild vårdcentral för sina egna kostnader vilket även gäller laboratorie- och röntgentjänster. Hittills har det funnits skillnader mellan sjukhusens prissättning av tjänsterna men nu införs alltså en gemensam prislista för att enheterna inom VG Primärvård ska få möjlighet att verka på lika villkor. Den gemensamma prislistan gäller fram till den 31 december 2010 och kommer enligt dagens beslut att utvärderas.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF