Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-02-11 14:50


Beslut om Vårdval Rehab med start den 1 september 2014


Regionfullmäktige har nu beslutat att införa ett vårdval inom rehabilitering med start den 1 september 2014. Då kan de vårdgivare som uppfyller Västra Götalandsregionens krav och villkor starta rehabiliteringsenheter. Patienterna ska sedan fritt kunna välja vilken rehabenhet de vill gå till.

Rehabenheterna som ingår i Vårdval Rehab ska erbjuda sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå, det vill säga de åtgärder som inte kräver insatser från sjukhusen.

Rehabenheterna ska ta emot människor i alla åldrar som har olika diagnoser och åkommor. De ska erbjuda kontakt via telefon samma dag som patienten söker och erbjuda tid för bedömning inom 7 dagar. Rehabenheterna ska ha öppet 40 timmar i veckan. Det krävs ingen remiss utan tidsbokningen sker genom antingen telefon, webb eller besök på mottagningen. Vid akut behov ska en tid kunna erbjudas samma dag eller nästa vardag. Vid behov ska rehabenheterna även utföra enstaka hembesök. Till rehabenheterna kan den som har behov av hjälpmedel vända sig, hjälpmedelsförskrivning ingår i uppdraget för samtliga enheter i Vårdval Rehab. Man behöver inte lista sig på rehabenheten, utan väljer den enhet man vill gå till.

Syftet med Vårdval Rehab är att bland annat att:

  • Stärka patienternas ställning
  • Säkra en hög tillgänglighet och kvalitet
  • Att patienterna ska få vård på lika villkor i regionen
  • Ge patienterna och invånare större inflytande i vården

Vårdval Rehab innebär att det blir tydligare krav på vad vårdgivarna ska erbjuda sina patienter. Kraven är lika på offentliga och privata vårdgivare. Som patient betalar du samma avgift för ett besök oavsett vilken rehabenhet du väljer.

En rehabenhet kan ansöka om godkännande för tilläggsuppdrag neuroteam. Det innebär att enheten ska erbjuda särskild rehabilitering för personer med neurologiska sjukdomar. I tilläggsuppdraget ingår också att erbjuda dessa patienter logopedinsatser. Från den 14 februari 2014 är det möjligt att ansöka om godkännande i Vårdval Rehab. De som ansöker innan den 31 mars och blir godkända, kan starta sin verksamhet 1 september 2014.

Mer information om Vårdval Rehab och länk till ansökan finnas på Västra Götalandsregionens hemsida: www.vgregion.se/vardvalrehab från och med den 14 februari.

Kommentarer till beslutet om vårdval rehab kan finnas på partiernas hemsidor 



Kontaktperson: Rose-Marie Nyborg, Chef för Vårdvalsenheten, 0707-80 12 12


Läs meddelandet som PDF