Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att inrätta diagnostiska centrum vid fem sjukhus i Västra Götalandsregionen. Enheterna ska utreda patienter med diffusa symptom som kan bero på cancer eller annan allvarlig sjukdom.
Vid sitt sammanträde på onsdagen beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen om att avsätta åtta miljoner kronor per år, under två år, som en introduktionsfinansiering av fem diagnostiska centrum. Centrumen ska införas vid följande fem sjukhus; NU-sjukvården, Skaraborgs sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Frölunda specialistsjukhus. Under de två första åren ska Regionalt Cancercentrum Väst, arbeta gemensamt med de berörda sjukhusen med former och rutiner för verksamheten.
Forskning har visat att patienter som söker vård med ospecifika, diffusa symtom har längre utredningstid och högre dödlighet jämfört med patienter som söker med alarmsymtom för cancer. Det medför inte bara onödigt lidande för patienterna utan är också kostsamt för samhället. Cirka 20 procent av patienterna som remitteras till ett diagnostiskt centrum får en cancerdiagnos. Övriga patienter har andra sjukdomar, till exempel inflammationer i leder eller i magtarmområdet.
Utbildnings- och fortbildningskansli för läkare inom psykiatrin
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att inrätta ett permanent utbildnings- och fortbildningskansli för läkare inom psykiatrin i Västra Götalandsregionen. Styrelsen avsätter två miljoner kronor i ramökning till psykiatrisk verksamhet. Kansliet ska samordnas med det pågående arbetet för att bilda en VGR Akademi och projektet kring allmänläkarkonsulter.
Kansliet ska successivt arbeta även med andra yrkesgruppers fortbildning. Att arbeta systematiskt med utbildning och fortbildning bidrar till möjligheten att rekrytera personal och se till att den personal som finns har den kompetens som behövs.
Internetbaserat stöd och behandling
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade att införa internetbaserat stöd och behandling. Beslutet gäller ett införandeprojekt under två år. Projektet ska byggas upp för att bli en del av det ordinarie utbudet på vårdcentraler och sjukhus.
Anslutning ska göras till den nationella plattform som utvecklats genom SKL och Inera där stöd och behandling ges via 1177 Vårdguiden och 1177 Vårdguidens e-tjänster. I ett första steg ska rehabiliteringsinsatser i form av internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT) göras tillgängligt. Men projektet har även i uppdrag att utifrån identifierade behov och förutsättningar initiera stöd och behandling inom andra områden.